Jalkapallon naisten MM-kisat 2023 pelataan 20. heinäkuuta – 20. elokuuta. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelattavan turnauksen ottelut tulevat Suomessa pääosin aamupäivästä tai heti puolenpäivän jälkeen. Kisoja pystyy seuraamaan maksutta Ylen kanavilta. Tästä artikkelista löydät kaiken, mitä kisoista tarvitsee tietää.

Historian ensimmäiset Oseaniassa pelattavat jalkapallon MM-kisat pyörähtävät käyntiin huomisaamuna Suomen aikaa, kun toinen emäntämaa Uusi-Seelanti kohtaa Norjan Aucklandissa pelattavassa avausottelussa. Ottelu alkaa Suomen aikaa klo 10:00, eli täydelliseen kesälomapäivän aloitusaikaan.

Samana päivänä pelataan vielä toisen emäntämaan, Australian, avausottelu. Joukkue kohtaa Irlannin Sydneyssä kolme tuntia kisojen avauspelin jälkeen.

Tämän jälkeen jalkapalloherkkua onkin tarjolla tuutin täydeltä, sillä lohkovaiheen jokaisena päivänä pelataan joko kolme tai neljä ottelua aina lohkovaiheen päätöspäivään 3.8. asti. Aikaeron takia ottelut pelataan Suomen ajassa pääasiassa päiväsaikaan – koko turnauksen aikaisin ottelu alkaa Suomen aikaa klo 04:00 ja myöhäisin ottelu klo 15:30.

Lohkovaiheen päätyttyä jokaisen lohkon kaksi parasta jatkaa neljännesvälieriin, jotka pelataan 5.–8. elokuuta. Näiden otteluiden voittajat kohtaavat puolivälierissä 11.–12. elokuuta, ja välierät pelataan 15. ja 16. elokuuta. Kisojen pudotuspelit pelataan pääasiassa joko aamupäivällä tai alkuiltapäivästä Suomen aikaa.

Koko turnauksen huipentava finaali on edessä sunnuntaina 20. elokuuta, ja se alkaa klo 13:00 Suomen aikaa.

Jalkapallon naisten MM-kisojen 2023 lohkojako

Psst! Maan nimeä klikkaamalla voit lukea lisää kyseisestä maajoukkueesta. Kisojen alkulohkoista voit taas lukea lisää täältä.

Lohko A
Norja
Uusi-Seelanti
Sveitsi
Filippiinit

Lohko B
Kanada
Australia
Nigeria
Irlanti

Lohko C
Espanja
Costa Rica
Sambia
Japani

Lohko D
Englanti
Tanska
Haiti
Kiina

Lohko E
USA
Hollanti
Vietnam
Portugali

Lohko F
Ranska
Brasilia
Jamaika
Panama

Lohko G
Ruotsi
Argentiina
Italia
Etelä-Afrikka

Lohko H
Saksa
Marokko
Etelä-Korea
Kolumbia

Jalkapallon naisten MM-kisojen 2023 aikataulu

Lohkovaiheen 1. kierros: 20.-25.7.
Lohkovaiheen 2. kierros: 25.-30.7.
Lohkovaiheen 3. kierros: 30.7.-3.8.
Neljännesvälierät: 5.-8.8.2023
Puolivälierät: 11.-12.8.2023
Välierät: 15.-16.8.2023
Pronssiottelu: 19.8.2023
Finaali 20.8.2023

Voit katsoa koko turnauksen otteluohjelman otteluohjelma-sivultamme.

Jalkapallon naisten MM-kisojen 2023 televisiointi

Suomessa naisten MM-kisojen TV-oikeudet omistaa Yle. Yhtiö näyttää turnauksen pelejä sekä Yle TV2 -kanavalla että Yle Areena -suoratoistopalvelussa.

TV:n puolella otteluita nähdä joka päivä vähintään yksi. Parhaimmillaan TV2 näyttää samana päivänä jopa neljä MM-kisojen ottelua. Areenan puolella on striimattavissa turnauksen jokainen peli. Kaikki Ylen lähetykset ovat maksutta katsottavissa kaikille Suomessa asuville.

Voit katsoa kaikki tiedot naisten MM-kisojen televisioinnista sekä jokaisen ottelun kanavatiedot TV-sivultamme.

Kuka on suurin suosikki voittamaan jalkapallon naisten MM-kisat 2023?

Historian menestynein naisten maajoukkue USA on jälleen selvästi suurin suosikki voittamaan MM-kultaa. Nyt joukkue saa kuitenkin pitkästä aikaa tasaveroisen haastajan, sillä viime kesän Euroopan mestaria Englantia pidetään lähes yhtä varteenotettavana mestariehdokkaana. Englanti itse asiassa antoi viime syksynä todellisen myrskyvaroituksen voittamalla USA:n kansainvälisessä ystävyysottelussa 2–1 Wembleyllä.

Kaksikon jälkeen vakavimmat mestariehdokkaat ovat Saksa ja Espanja. Espanjalla on riveissään maailman paras pelaaja, Alexia Putellas, ja sen pelaaminen nojaa pitkälti tämän hetken parhaan seurajoukkueen, Barcelonan, avainpelaajiin. Saksa puolestaan on historian menestynein eurooppalainen joukkue, joka on kipuillut viime vuodet sukupolvenvaihdoksen kanssa, mutta nyt näyttää lopulta siltä, että Saksan uusi huippusukupolvi on valmis astumaan esiin.

Myöskään Ranskan maailmanmestaruutta ei voitaisi pitää jättiyllätyksenä. Tämän viisikon jälkeen taso putoaakin sitten selvästi, ja seuraavaksi suurimpiin suosikkeihin kuuluvien maiden, kuten Australian, Ruotsin tai Hollannin, MM-kulta vaatisi jo pienimuotoista ihmettä.

Kuka on hallitseva maailmanmestari?

Vuoden 2019 naisten MM-kisat voitti USA, joka päihitti yllättäen finaaliin selvinneen Hollannin finaalissa 2-0. Yhdysvallat voitti kultaa myös neljä vuotta aiemmin Kanadassa pelatuissa kisoissa.

USA onkin selvästi historian menestynein naisten maajoukkue, sillä se on voittanut kultaa kaikkiaan neljästi. Saksalla on kaksi MM-kultaa, minkä lisäksi Norja ja Japani ovat juhlineet naisten maailmanmestaruutta kertaalleen kumpikin.