Espanja on jalkapallon naisten uusi maailmanmestari! Joukkue voitti historiansa ensimmäisen naisten MM-kullan kaatamalla finaalissa Englannin sunnuntaina. Ottelu ratkesi Olga Carmonan ensimmäisen jakson puolivälissä tekemään maaliin.

Espanjalta dominoiva ensimmäinen puoliaika

Espanja palasi keskikentän osalta tuttuun kolmikkoon. Jennifer Hermoso putosi kärjestä keskikentälle ja Alexia Putellas odotetusti vaihtopenkille. Lievä yllätys oli kuitenkin se, että kärjessä aloitti Esther Gonzálezin sijasta todellisena supervaihtopelaajana näissä kisoissa mainetta niittänyt Salma Paralluelo. Englannin avauskokoonpanossa ei yllätyksiä ollut. Lauren James palasi pelikiellon jälkeen pelikelpoiseksi, mutta ei noussut Sarina Wiegmanin nimeämään avauskokoonpanoon.

Ottelun ensimmäinen laukaus nähtiin jo neljän minuutin pelin jälkeen, kun pallo jäi rajaheiton jälkeen Espanjan rangaistusalueelle ja Lauren Hemp pääsi vetämään hyvästä paikasta. Catalina Collilla ei ollut kuitenkaan mitään ongelmia poimia kohti suuntautunutta vetoa syliinsä.

Ottelun kuva alkoi muodostua selväksi alusta asti. Espanja piti palloa ja yritti aktiivisemmin luoda murtautumismalleja Englannin keskittyessä iskemään vauhdikkaasti vastaan. Vartin jälkeen Englanti loikin siihenastisen ottelun parhaan maalipaikan, kun nopean vastahyökkäyksen päätteeksi Rachel Daly pudotti pallon Hempille, jonka laukaus tärisytti Espanjan maalin ylärimaa.

Espanja kuitenkin vastasi vain minuuttia myöhemmin. Mariona Caldentey lähetti matalan keskityksen suoraan Paralluelon juoksulinjalle, mutta Barcelonan hyökkääjän viimeistely-yritys oli onneton. Peliväline kuitenkin kimpoaa Alba Redondolle, jolla on käytännössä tyhjä maali edessään, mutta laitahyökkääjä onnistuu jotenkin sutimaan pallon Englannin maalivahdin Mary Earpsin syliin.

Vajaan puolen tunnin jälkeen MM-finaalin ensimmäinen maali näki päivänvalon. Lucy Bronze lähti puskemaan väkisin keskustaan ja menetti pallon usean espanjalaispelurin puristuksessa. Espanja hyökkäsi nopeasti Bronzen jättämään tyhjään tilaan Englannin puolustuksen oikealla sivustalla, Caldentey pelasi läpisyötön Olga Carmonalle ja millin tarkka laukaus alanurkkaan painui ohi Earpsin.

Ottelu jatkui Espanjan komennossa. La Roja hallitsi keskikenttää täysin, eikä Englanti päässyt haastamaan oikein millään tavalla. Yksi keskikentän hallinnan seurauksista oli vapaapotku, jonka jatkotilanteesta Irene Paredes pääsi tälläämään Englannin rangaistusalueen rajalta. Veto viuhui kuitenkin ohi maalin.

Pari minuuttia ennen ensimmäisen nelivitosen täyttymistä Englanti sai mahdollisuutensa, jälleen vastahyökkäyksestä, mutta Alessia Russon syöttö ei aivan tavoittanut Ella Toonea, eikä vaaratilannetta syntynyt. Jakson viimeisellä minuutilla Ona Batlle löysi vielä Paralluelon Englannin rangaistusalueen keskeltä, mutta hyökkääjän suora veto osui vain Englannin maalin tolppaan.

Ensimmäinen puoliaika päättyi oikeutetusti Espanjan 1-0 johdossa. Englanti pystyi paikoitellen uhkaamaan Espanjaa nopeilla vastaiskuillaan, mutta pääsääntöisesti joukkue oli täysin liian ennalta arvattava, eikä onnistunut purkamaan Espanjan vakuuttavaa vastaprässiä. Espanja puolestaan oli pallollisessa pelissä valovuosia edellä ja onnistui jatkuvasti hajottamaan Englannin kenttätasapainoa syöttökombinaatioillaan.

Englanti nosti itsensä mukaan taisteluun, Espanja kesti

Wiegman reagoi Espanjan vahvaan ensimmäiseen puoliaikaan vaihtamalla tauolla viime kesän EM-finaalin ratkaisseen Chloe Kellyn sekä Jamesin Dalyn ja Russon tilalle. Samalla joukkueen ryhmitys vaihtui viiden puolustajan linjasta turnauksen alusta tuttuun 4-3-3 muotoon.

Vain muutama minuutti jakson alun jälkeen Caldentey pääsi pitkän Espanjan pyörityksen jälkeen laukomaan rangaistusalueen rajalta, mutta viime vuonna maailman parhaaksi maalivahdiksi valittu Earps osoitti taitojaan torjumalla upeasti vasemmasta alanurkasta.

Hetkeä myöhemmin Englanti loi jakson ensimmäisen maalipaikkansa. Kelly lähetti keskityksen kaukaa Espanjan maalista, mutta löysi kuitenkin pystyjuoksua tehneen Hempin, jonka jatko kuitenkin karkasi maalin ohi.

Englannin vaihdot eivät merkittävästi elävöittäneet joukkueen hyökkäyspelaamista, mutta Espanjan pelinrakentelua se vaikeutti huomattavasti. Pelin virtaus tasoittuikin huomattavasti, mihin Espanjan päävalmentaja Jorge Vilda reagoi vaihtamalla Redondon tilalle huomattavasti puolustavamman Oihane Hernándezin.

Tunnin kohdalla Aitana Bonmati osoitti yksilötaitoaan tekemällä keskikentältä repivän juoksun, jonka ansiosta hän sai itselleen tilaa taskussa ja pääsi ampumaan. Laadukas laukaus viuhui vain senttejä yli Englannin maalin.

Minuutteja myöhemmin peli sai dramaattisen käänteen. Espanja rakensi upean hyökkäyksen Carmonan kautta ja Caldentey pääsi nousemaan pallon kanssa Englannin rangaistusalueelle. Keira Walsh otti kuitenkin Caldenteyn ohitusyrityksessä palloon kiinni kädellään ja peliväline tuomittiin pilkulle. Bronze teki kaiken mahdollisen häiritäkseen rankkaria vetämään asettautunutta Hermosoa ja ylitti jo vahvasti hyvän maun rajat, mutta se englantilaisia tuskin haittaa – Hermoson pilkku oli luokattoman huono ja Earps poimi pallon helposti.

Viimeiset kaksikymmentä minuuttia pyörähtivät käyntiin todella jännittävistä asetelmista, sillä Hermoson epäonnistunut rankkari käänsi psykologisen asetelman selvästi Englannin eduksi. Lisäksi Espanja joutui vaihtamaan Laia Codinan pois kentältä. Tilalle otettiin Ivana Andrés.

Hetkeä myöhemmin James sai pallon Espanjan rangaistusalueella ja sai pienestä kulmasta aikaiseksi hämmentävän hyvän laukauksen. Coll kuitenkin torjui hienosti yläkulmasta. Rikkonainen toinen puoliaika jatkui, kun Alex Greenwood loukkaantui ja häntä jouduttiin hoivaamaan kentän pinnassa pitkään. Englannin toppari pystyi kuitenkin jatkamaan ottelua.

Varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla Espanja hyökkäsi kesken Englannin takaa-ajon vaarallisesti vastaan. Paralluelo sitoi puolustajia itseensä ja löysi Caldenteyn, joka vapautti pystyjuoksua tekevän Hermoson. Millie Bright teki kuitenkin äärimmäisen arvokkaan blokin ja pelasti Englannin. Hetkeä myöhemmin Batlle nousi terävästi Englannin rangaistusalueelle ja laukoi tulisesti, mutta Earpsin torjunta piti finaalin vielä elossa.

Aivan varsinaisen peliajan lopussa Toone sai tehdä tilaa Beth Englandille. Espanja puolestaan pyrki lisäämään kontrollikykyään vaihtamalla Putellasin Caldenteyn tilalle. Lisäaikaa annettiin erinäisten katkojen vuoksi jopa 13 minuuttia, mikä piti Englannin haaveet MM-kullasta hyvinkin realistisina.

Takaa-ajo ei kuitenkaan lähtenyt käyntiin englantilaisten toivomalla tavalla. Espanja pelasi rohkeasti ja onnistui vyöryttämään pelin Englannin päätyyn kerta toisensa jälkeen. Tämä rikkoi Englannin pelinrakentelua ja kulutti sekunteja kellosta, mikä riitti Espanjalle maan historian ensimmäiseen naisten maailmanmestaruuteen.

Espanja – Englanti 1-0 (1-0)

29’ Olga Carmona 1-0


Kanada - Uusi-Seelanti