Englanti ja Espanja kohtaavat sunnuntain MM-finaalissa. Ottelun jälkeen jompi kumpi maa kruunataan ensimmäistä kertaa koskaan jalkapallon naisten maailmanmestariksi. Mutta mitkä joukkueet ovat voittaneet MM-kultaa aiemmin?

Vuoden 1991 MM-kisat Kiinassa

Historian ensimmäisessä naisten MM-finaalissa kohtasivat USA ja Norja. Amerikkalaiset etenivät finaaliin voittamalla oman alkulohkonsa ja kaatamalla sen jälkeen puolivälierissä Taiwanin ja välierissä Saksan. Norja puolestaan jäi oman alkulohkonsa kakkoseksi, mutta voitti puolivälierissä Italian jatkoajan jälkeen. Välierässä kaatui Ruotsi. USA voitti historian ensimmäisen naisten MM-finaalin niukasti 2-1.

Vuoden 1995 MM-kisat Ruotsissa

Norja haki lohtua neljän vuoden takaiselle pettymykselleen voittamalla Ruotsissa pelatut MM-kisat näytöstyyliin. Joukkue päästi kuudessa ottelussa vain yhden maalin ja eteni MM-kultaan voittamalla finaalissa Saksan 2-0. Näissä kisoissa jalkapallon MM-finaalia tuomitsi ensimmäistä kertaa naiserotuomari, kun ruotsalainen Ingrid Jonsson vihelsi Norjan ja Saksan välisen loppuottelun.

Vuoden 1999 MM-kisat Yhdysvalloissa

USA voitti historiansa toisen MM-kullan ja tällä kertaa kotiyleisön edessä. Finaalissa joukkue kohtasi Kiinan, joka pakotti amerikkalaiset aina rangaistuspotkukilpailuun asti. Lopulta USA oli kuitenkin vahvempi ja pääsi juhlimaan maailmanmestaruutta kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Vuoden 2003 MM-kisat Yhdysvalloissa

Vuoden 2003 MM-kisoissa saatiin tämän vuoden tapaan täysin uusi maailmanmestari, kun finaalissa kohtasivat Ruotsi ja Saksa, joista kummallakaan ei ollut vielä aiempaa naisten MM-kultaa. Ottelu oli äärimmäisen jännittävä ja ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoajan kautta. Lopulta Saksa kuitenkin voitti historiansa ensimmäisen naisten maailmanmestaruuden, kun Nia Künzer iski kultaisen maalin 98. peliminuutilla.

Vuoden 2007 MM-kisat Kiinassa

Saksa eteni toista kertaa peräkkäin MM-finaaliin ja sai vastaansa Brasilian, joka tavoitteli historiansa ensimmäistä naisten maailmanmestaruutta. Saksa kuitenkin onnistui ensimmäisenä naisten maajoukkueena mestaruuden puolustamisessa voittamalla ottelun 2-0.

Vuoden 2011 MM-kisat Saksassa

Kahden peräkkäisen MM-kullan jälkeen Saksa teki todellisen mahalaskun kotikisoissaan. Puolustava mestari putosi jo puolivälierissä Japanille, joka eteni lopulta aina maailmanmestaruuteen saakka. Finaalissa Japani sai vastaansa USA:n, ja 2-2 päättynyt ottelu ratkaistiin rangaistuspotkukisassa.

Vuoden 2015 MM-kisat Kanadassa

USA voitti historiansa kolmannen mestaruuden naapurimaassaan. Ensimmäistä kertaa koskaan naisten MM-kisojen historiassa finaalissa nähtiin edelliskisojen toisinto, kun Yhdysvallat ja Japani kohtasivat loppuottelussa. Tällä kertaa USA ei antanut Japanin pakottaa peliä jatkoajalle, vaan iski taululle hurjat 5-2 lukemat. Kyseessä on historian maalirikkain naisten MM-finaali, ja samalla suurimmalla maalierolla päättynyt naisten MM-finaalin.

Vuoden 2019 MM-kisat Ranskassa

Edellisissä kisoissa MM-kultaa juhli jälleen USA, joka sai Lyonissa pelatussa finaalissa vastaansa Hollannin. Ottelun ensimmäisen maalin iski Megan Rapinoe rangaistuspotkusta 61. minuutilla. Rose Lavelle tuplasi USA:n johdon vain kahdeksan minuuttia myöhemmin. Tästä Hollanti ei enää toipunut, vaan USA pääsi juhlimaan historiansa neljättä maailmanmestaruutta.


Brentford - Newcastle United