Tältä sivulta löytyy vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen B-lohko. Lohkossa pelaavat Englanti, USA, Wales ja Iran. Tältä sivulta löydät kaiken olennaisen tiedon lohkosta ja sen joukkueista.

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Englanti
3
2
1
0
9 - 2
7
2
USA
3
1
2
0
2 - 1
5
3
Iran
3
1
0
2
4 - 7
3
4
Wales
3
0
1
2
1 - 6
1

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen B-lohkon ottelut

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen B-lohko oli tarkoitus käynnistää heti kisojen avajaispäivänä, maanantaina 21. marraskuuta. Fifa päätti kuitenkin käsittämättömästi siirtää MM-kisojen avauspäivää päivää aikaisemmaksi vain kolme kuukautta ennen kisoja, minkä johdosta lopullisena avajaispäivänä pelataan vain yksi ottelu. B-lohkon joukkueet pääsevät sen sijaan irti toisena kisapäivänä, kun Englanti kohtaa Iranin ja USA Walsin.

Lohkon toisella kierroksella Iran haastaa Walesin ja Englanti saa vastaansa USA:n kahden paljon perinteitä jakavan maan välien selvittelyssä. Ottelut pelataan perjantaina 25. marraskuuta. B-lohkon päätöskierros pelataan tiistaina 29. marraskuuta klo 21:00. Tuolloin edessä on kaksi poliittisesti todella mielenkiintoista ottelua. Toisessa ottelussa kohtaavat USA ja Iran, joilla ei ole ollut käytännössä minkäänlaisia diplomaattisuhteita 40 vuoteen, ja jotka ovat jatkuvasti poliittisten päätösten kahdella aivan äärilaidalla. Toisessa pelissä toisensa kohtaavat naapurimaat Wales ja Englanti, jotka kuuluvat kumpikin Ison-Britannian lipun alla, vaikka jalkapallossa kisaavatkin itsenäisinä mainaan. Oli tilanne lohkossa mikä tahansa, kumpikaan joukkue ei halua antaa toiselle britteinsaarten herruutta näissä MM-kisoissa.

B-lohkon otteluohjelma

Kaikki ajat Suomen aikaa.

21. marraskuuta 2022 klo 15:00: Englanti – Iran (Khalifa Internationa Stadium)
21. marraskuuta 2022 klo 18:00: USA – Wales (Ahmad bin Ali Stadium)

25. marraskuuta 2022 klo 12:00: Wales – Iran (Ahmad bin Ali Stadium)
25. marraskuuta 2022 klo 21:00: Englanti – USA (Al Bayt Stadium)

29. marraskuuta 2022 klo 21:00: Wales – Englanti (Ahmad bin Ali Stadium)
29. marraskuuta 2022 klo 21:00: Iran – USA (Al Thumama Stadium)

MM-kisojen B-lohkon joukkueet pudotuspeleissä

Fifan virallinen turnauskaavio on ollut tiedossa jo hyvissä ajoin ennen turnausta, ja siitä tiedämme, kuinka pudotuspeliparit määräytyvät. B-lohkon voittaja kohtaa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella A-lohkon kakkosen, kun taas B-lohkon toiseksi tullut joukkue kohtaa A-lohkon voittajan.

B-lohkon joukkueiden vastustajat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella tulevat siis nelikosta Hollanti, Senegal, Ecuador ja Qatar. Jos ottelut sujuvat täysin ennakko-odotusten mukaisesti, mitä toki MM-kisoissa harvemmin käy, kohtaa Englanti neljännesvälierissä Senegalin ja USA tai Wales Hollannin.

B-lohkon voittaja pelaa oman neljännesvälieränsä Al Bayt Stadiumilla Al Khorissa. Jos joukkue etenee ottelusta jatkoon, kohtaa se seuraavalla kierroksella D-lohkon voittajan tai C-lohkon kakkosen.

B-lohkon kakkonen puolestaan kohtaa A-lohkon voittajan Khalifa International Stadiumilla. Jos joukkue etenee puolivälieriin, kohtaa se voittajan C-lohkon ykkösen ja D-lohkon kakkosen välisestä neljännesvälierästä.

Qatarin MM-kisojen otteluohjelma

Kuka on suosikki voittamaan MM-kisojen B-lohkon?

Englanti on eittämättä suurin suosikki voittamaan MM-kisojen B-lohkon, ja olisikin melkoinen yllätys, jos Kolme Leijonaa ei onnistuisi lohkovoittoa itselleen nappaamaan. Englantia on povattu jopa yhdeksi koko turnauksen suurimmista voittajasuosikeista, ja sen odotetaan etenevän pitkälle. Englannin takana Wales on, jopa hieman yllättävästi, noussut vedonlyöntitoimistojen toiseksi suurimmaksi suosikiksi B-lohkon voittoon ennen USA:ta. Rehellisyyden nimissä täytyy kuitnekin sanoa, että kerroinerot Walesin ja USA:n välillä ovat hyvin pienet, joten lähtökohtaisesti kumpi tahansa näistä maista voi lunastaa lohkon kakkospaikan ja sitä kautta toisen pudotuspelipaikan itselleen. Iranin mahdollisuuksiin ei sen sijaan uskota juuri ollenkaan, ja joukkue joutuukin lähtemään B-lohkoon todellisena altavastajaana, vaikka kyseessä onkin vakavasti otettava jalkapallomaa.

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen B-lohkon voittajakertoimet

Joukkue LeoVegas MobileBet
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Englanti 1.30 1.36
🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Wales 6.50 6.00
🇺🇸 USA 8.00 6.00
🇮🇷 Iran 19.00 21.00

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen B-lohko: stadionit

Qatarin MM-kisoissa pelataan yhteensä kahdeksalla stadionilla. Näistä neljällä pelataan B-lohkon otteluja. Lohkon pelipaikkoina toimivat stadionit ovat Khalifa International Stadium, Ahmad bin Ali Stadium, Al Bayt Stadium sekä Al Thumama Stadium. Ahmad bin Alilla pelataan puolet lohkon otteluista, kun taas kaikilla muilla stadioneilla pelataan vain yksi B-lohkon ottelu.

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿​ Englanti jalkapallon MM-kisoissa 2022

”Football is coming home” – joko nyt? Jo neljä vuotta sitten monet englantilaiset huutelivat, että jalkapallon on aika tulla kotiin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1966. Englanti etenikin MM-kisojen välieriin ensimmäistä kertaa vuoden 1990 jälkeen, mutta joutui jälleen tyytymään neljänteen sijaan. Englanti on kuitenkin yksi jalkapallomaailman suuria, ja sillä on käytössään äärimmäisen lahjakas ja monipuolinen pelaajasukupolvi. Toisin kuin ehkä monesti aiemmin, tällä kertaa englantilaisfanien suurille odotuksille on jopa jonkinlaista katetta. Englanti osallistuu Qatarissa jo historiansa kuudenteentoista MM-turnaukseen, ja se on hallitseva EM-hopeamitalisti viime kesältä.

Faktoja Englannin miesten maajoukkueesta:

 • Päävalmentaja: Gareth Southgate
 • Kapteeni: Harry Kane
 • Sijoitus MM-karsinnoissa: Voitti Euroopan karsintalohkon I
 • Sijoitus Fifa-rankingissa: 5.
 • Aiemmat MM-kisat: 15
 • Paras sijoitus MM-kisoissa: MM-kultaa vuonna 1966

Englannin ottelut vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen B-lohkossa

Maanantaina 21. marraskuuta klo 15:00
Englanti – Iran
Khalifa International Stadium

Perjantaina 25. marraskuuta klo 21:00
Englanti – USA
Al Bayt Stadium

Tiistaina 29. marraskuuta klo 21:00
Wales – Englanti
Ahmad bin Ali Stadium

Lue lisää Englannin maajoukkueesta

🇺🇸​ USA jalkapallon MM-kisoissa 2022

USA on jalkapallon MM-kisojen vakiokävijä, eikä vuosi 2022 ole poikkeus. Tällä kertaa USA kuitenkin lähtee turnaukseen aivan aidosti odottavin tunnelmin, sillä joukkueella on varsin realistiset mahdollisuudet edetä pudotuspeleihin ja jatkaa siellä matkaansa jopa useamman kierroksen verran. Jalkapallo kasvaa USA:ssa koko ajan, ja tämä näkyy myös pelaajalahjakkuuksien määrässä. USA:lla onkin todella mielenkiintoinen nuori joukkue, jolla on potentiaalia yllättää. Aivan historiansa parasta suoritusta USA tuskin onnistuu kuitenkaan sivuamaan, sillä maalta löytyy yksi MM-mitali vuoden 1930 kisoista.

Faktoja USA:n miesten maajoukkueesta:

 • Päävalmentaja: Gregg Berhalter
 • Kapteeni: Christian Pulisic
 • Sijoitus MM-karsinnoissa: Tuli Pohjois- ja Väli-Amerikan karsintojen kolmanneksi
 • Sijoitus Fifa-rankingissa: 15.
 • Aiemmat MM-kisat: 10
 • Paras sijoitus MM-kisoissa: MM-pronssia vuonna 1930

USA:n ottelut vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen B-lohkossa

Maanantaina 21. marraskuuta klo 21:00
USA – Wales
Ahmad bin Ali Stadium

Perjantaina 25. marraskuuta klo 21:00
Englanti – USA
Al Bayt Stadium

Tiistaina 29. marraskuuta klo 21:00
Iran – USA
Al Thumama Stadium

Lue lisää USA:n maajoukkueesta

🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿​ Wales jalkapallon MM-kisoissa 2022

Wales on onnistunut yllättämään monet sekä EM-kisojen 2016 että 2021 aikana, ja nyt maa jatkoi hienoa tarinaansa etenemällä MM-kisojen lopputurnaukseen ensimmäistä kertaa 64 vuoteen. Edellisellä kerralla MM-kisat pelattiin Ruotsissa ja Wales eteni aina puolivälieriin asti. Nyt sama ei todennäköisesti toistu, mutta toisaalta, Wales on kyllä onnistunut yllättämään itseään isommat monesti aikaisemminkin. Joukkueen päävalmentaja Rob Page sai pysyvän päävalmentajan pestin vasta kesäkuussa, mutta on todellisuudessa toiminut joukkueen luotsina jo marraskuusta 2020 lähtien. Joukkueen suurin tähti on viime kesänä MLS:ään siirtynyt Gareth Bale, joka tuntuu olevan aina hirmuvedossa Walesin paidan päälle pukiessaan.

Faktoja Walesin miesten maajoukkueesta:

 • Päävalmentaja: Rob Page
 • Kapteeni: Gareth Bale
 • Sijoitus MM-karsinnoissa: Karsintalohkonsa toinen, voitti Ukrainan karsintojen pudotuspeleissä
 • Sijoitus Fifa-rankingissa: 18.
 • Aiemmat MM-kisat: Kerran, vuonna 1958
 • Paras sijoitus MM-kisoissa: Puolivälierät 1958

Walesin ottelut vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen B-lohkossa

Maanantaina 21. marraskuuta klo 21:00
USA – Wales
Ahmad bin Ali Stadium

Perjantaina 25. marraskuuta klo 12:00
Wales – Iran
Ahmad bin Ali Stadium

Tiistaina 29. marraskuuta klo 21:00
Wales – Englanti
Ahmad bin Ali Stadium

Lue lisää Walesin maajoukkueesta

🇮🇷​ Iran jalkapallon MM-kisoissa 2022

Iran on B-lohkon todellinen altavastaaja, vaikka onkin varteenotettava joukkue. Iran on osallistunut MM-kisoihin viidesti aiemmin, mutta ei ole onnistunut kertaakaan selviämään jatkoon alkulohkostaan.

Faktoja Iranin miesten maajoukkueesta:

 • Päävalmentaja: Dragan Skocic
 • Kapteeni: Ehsan Hajsafi
 • Sijoitus MM-karsinnoissa: Voitti Aasian MM-karsintojen A-lohkon
 • Sijoitus Fifa-rankingissa: 21.
 • Aiemmat MM-kisat: viisi (1978, 1998, 2006, 2014, 2018)
 • Paras sijoitus MM-kisoissa: Alkulohko

Iranin ottelut vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen B-lohkossa

Maanantaina 21. marraskuuta klo 15:00
Englanti – Iran
Khalifa International Stadium

Perjantaina 25. marraskuuta klo 12:00
Wales – Iran
Ahmad bin Ali Stadium

Tiistaina 29. marraskuuta klo 21:00
Iran – USA
Al Thumama Stadium

Lue lisää Iranin maajoukkueesta

Vuoden 2018 jalkapallon MM-kisojen B-lohko

Vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoissa B-lohkossa pelasivat Espanja, Portugali, Iran ja Marokko. Lohkossa nähtiin yllättävän paljon ristiin pelaamista, ja kaksi ennakkosuosikkia jatkoivat pudotuspeleihin vain niukasti.

Ensimmäisellä ottelukierroksella Iran kaatoi Marokon 0–1 viidennen lisäaikaminuutin rangaistuspotkun turvin. Iberian niemimaan derbyssä puolestaan pelattiin värikäs 3–3 tasapeli. Espanja johti ottelua vielä kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, mutta Cristiano Ronaldo toi pelin kolmannella maalillaan Portugalin vielä tasoihin.

Toisella kierroksella ennakkosuosikit nappasivat odotetut voitot. Portugali voitti Marokon 1–0 ja Espanja Iranin samoin lukemin. Päätöskierroksella kumpikin jalkapallon suurmaa joutui kuitenkin tyytymään tasapeliin. Iran nappasi Portugalilta pisteen, jälleen ottelun lisäajalla tuomitun pilkun ansiosta. Espanja puolestaan oli jo hävitä Marokolle, mutta onnistui tasoittamaan ottelun lisäajan ensimmäisellä minuutilla Iago Aspasin maalilla.

Tasapelit riittivät Portugalille ja Espanjalle jatkopaikkaan. Espanja voitti lohkon, koska sillä oli yksi tehty maali enemmän kuin Portugalilla. Portugali puolestaan jatkoi neljännesvälieriin lohkokakkosena.