Jalkapallon MM-kisat alkavat jo kahdeksan kuukauden kuluttua, mutta emme vielä tiedä, millainen lohko B jalkapallon MM-kisoissa tulee olemaan. Kaikki joukkueet turnaukseen eivät ole vielä selvillä, vaan 32 lopputurnausjoukkueesta vasta 15 on tiedossa maaliskuun lopussa. Täten myöskään eri lohkoissa pelaavia joukkueita ei vielä tiedetä.

Epätietoisuutta ei kuitenkaan kestä kauaa, sillä Qatarin MM-kisojen lohkot arvotaan 1. huhtikuuta 2022 Qatarissa. Arvonta alkaa klo 18:00 Suomen aikaa.

Vielä tuossakaan vaiheessa kaikki MM-kisoihin osallistuvat joukkueet eivät toki ole tiedossa, mutta maaliskuun viimeisen viikon aikana jaetaan 14 uutta paikkaa Qatariin, joten arvontaan mennessä tiedämme 29 turnaukseen osallistuvista joukkueista. Kolme viimeistä paikkaa ratkaistaan kesäkuussa, kun sekä Euroopan viimeinen jatkokarsintapolku sekä maanosien väliset MM-jatkokarsinnat pelataan.

Kaikki 32 joukkuetta – 29 tiedossa olevaa maata sekä kolme vielä ratkaisematonta joukkuetta – sijoitetaan kahdeksaan eri alkulohkoon. Joukkueet jaetaan arvontakoreihin niin, että Qatar sekä seitsemän Fifa-rankingissa korkeimmalla olevaa maata sijoitetaan 1. arvontakoriin. Kahdeksan seuraavaksi korkeimmin sijoitettua sijoitetaan arvontakoriin 2, ja kahdeksan seuraavaa puolestaan arvontakoriin 3. Viimeiset viisi maata, sekä kolme vielä ratkaisematonta paikkaa sijoitetaan viimeiseen arvontakoriin. Näin kesäkuussa jatkokarsintoja pelaavat maat tietävät jo etukäteen, mihin lohkoon ne tulevat päätymään, jos MM-kisoihin pääsevät.

Jokaisesta arvontakorista arvotaan yksi maa jokaiseen alkulohkoon. Ainoa poikkeus on Qatar, jonka sijoitusta ei arvota, vaan joka sijoitetaan automaattisesti A-lohkoon. Näin varmistetaan se, että kisat voidaan avata kotijoukkueen ottelulla.

B-lohkon ottelut Qatarin MM-kisoissa 2022

Vaikka emmekään tiedä, mitkä joukkueet pelaavat kisojen B-lohkossa, tiedämme kuitenkin sen, minä päivinä lohkon joukkueet tulevat otteluitaan pelaamaan. B-lohkon joukkueet ovat tulessa heti avajaispäivänä, sillä lohkon ensimmäisen kierroksen ottelut tullaan pelaamaan maanantaina 21. marraskuuta. Kellonaikoja ei ole vielä tiedossa, mutta todennäköisesti ottelut pelataan ilta-aikaan – siis sen jälkeen, kun Qatar on pelannut ensimmäisen ottelunsa klo 12:00 Suomen aikaa.

B-lohkon toinen kierros on vuorossa perjantaina 25. marraskuuta ja päätöskierros tiistaina 29. marraskuuta. Jokaisena pelipäivänä pelataan kaksi ottelua, jotka todennäköisesti kahdella ensimmäisellä kierroksella eri aikoihin otteluiden seuraamisen helpottamiseksi, mutta viimeisellä kierroksella päällekkäin sopupelien estämiseksi.

Lohko B jalkapallon MM-kisoissa 2022: Otteluohjelma

Kaikki ajat Suomen aikaa.

21. marraskuuta 2022 klo XX B1 – B2
21. marraskuuta 2022 klo XX B3 – B4

25. marraskuuta 2022 klo XX B1 – B3
25. marraskuuta 2022 klo XX B2 – B4

29. marraskuuta 2022 klo XX B1 – B4
29. marraskuuta 2022 klo XX B3 – B2

B-lohkon stadionit

Vielä ei ole tiedossa, millä stadioneilla B-lohkon otteluita tullaan pelaamaan.

Qatarin MM-kisoissa pelataan yhteensä kahdeksalla stadionilla. MM-kisoissa käytössä olevat stadionit (ja paikkakunnat) ovat:

  • Al Bayt Stadium (Al-Khor)
  • Ahmed bin Ali Stadium (Al-Rayyan)
  • Al Janoub Stadium (Al-Wakrah)
  • Lusail Iconic Stadium (Lusail)
  • Education City Stadium (Al-Rayyan)
  • Khalifa International Stadium (Al-Rayyan)
  • Stadium 974 (Doha)
  • Al Thumama Stadium (Doha)

Näistä kaikki eivät kuitenkaan ole potentiaalisia B-lohkon otteluiden pelipaikkoja. Vaikka tarkkoja ottelupaikkakuntia ei ole vielä tiedossa, Fifa on etukäteen määritellyt, millä paikkakunnilla mikäkin lohko voi otteluitaan pelata.

B-lohkon ottelut tullaan pelaamaan joko Al Bayt Stadiumilla, Khalifa International Stadiumilla, Al Thumama Stadiumilla tai Ahmed bin Ali Stadiumilla.

B-lohkon vastustajat pudotuspeleissä

Vaikka emme tiedäkään vielä B-lohkossa pelaavia joukkueita, tiedämme jo, kenet ne tulevat kohtaamaan pudotuspeleissä. Fifan virallinen turnauskaavio on ollut tiedossa jo hyvissä ajoin ennen turnausta, ja siitä tiedämme, kuinka pudotuspeliparit määräytyvät.

B-lohkon voittaja kohtaa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella A-lohkon kakkosen. B-lohkon toiseksi tullut joukkue taas kohtaa A-lohkon voittajan.

B-lohkon voittaja pelaa oman neljännesvälieränsä Al Bayt Stadiumilla Al Khorissa. Jos joukkue etenee ottelusta jatkoon, kohtaa se seuraavalla kierroksella D-lohkon voittajan tai C-lohkon kakkosen.

B-lohkon kakkonen puolestaan kohtaa A-lohkon voittajan Khalifa International Stadiumilla. Jos joukkue etenee puolivälieriin, kohtaa se voittajan C-lohkon ykkösen ja D-lohkon kakkosen välisestä neljännesvälierästä.

Lohko B jalkapallon MM-kisoissa 2018

Vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoissa B-lohkossa pelasivat Espanja, Portugali, Iran ja Marokko. Lohkossa nähtiin yllättävän paljon ristiin pelaamista, ja kaksi ennakkosuosikkia jatkoivat pudotuspeleihin vain niukasti.

Ensimmäisellä ottelukierroksella Iran kaatoi Marokon 0–1 viidennen lisäaikaminuutin rangaistuspotkun turvin. Iberian niemimaan derbyssä puolestaan pelattiin värikäs 3–3 tasapeli. Espanja johti ottelua vielä kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, mutta Cristiano Ronaldo toi pelin kolmannella maalillaan Portugalin vielä tasoihin.

Toisella kierroksella ennakkosuosikit nappasivat odotetut voitot. Portugali voitti Marokon 1–0 ja Espanja Iranin samoin lukemin. Päätöskierroksella kumpikin jalkapallon suurmaa joutui kuitenkin tyytymään tasapeliin. Iran nappasi Portugalilta pisteen, jälleen ottelun lisäajalla tuomitun pilkun ansiosta. Espanja puolestaan oli jo hävitä Marokolle, mutta onnistui tasoittamaan ottelun lisäajan ensimmäisellä minuutilla Iago Aspasin maalilla.

Tasapelit riittivät Portugalille ja Espanjalle jatkopaikkaan. Espanja voitti lohkon, koska sillä oli yksi tehty maali enemmän kuin Portugalilla. Portugali puolestaan jatkoi neljännesvälieriin lohkokakkosena.