Tällä sivulla esittelemme jalkapallon MM-kisojen 2023 alkulohkot. Jokaisessa kahdeksasta lohkosta on neljä maata, jotka kamppailevat kerätäkseen tarpeeksi pisteitä päästäkseen pudotuspeleihin. Kunkin lohkon joukkueet kohtaavat toisensa kerran ennen kuin selviää, mitkä joukkueet etenevät MM-kisojen pudotuspeleihin. Vain kaksi parasta joukkuetta kustakin lohkosta etenee MM-kisojen pudotuspelivaiheeseen.

AFC Bournemouth - Brighton & Hove Albion
Leeds United - Nottingham Forest

JALKAPALLON MM-KISOJEN 2023 ALKULOHKOT

Lohko A

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Norja
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Sveitsi
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Uusi-Seelanti
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Filippiinit
0
0
0
0
0 - 0
0

Lohko B

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Kanada
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Australia
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Nigeria
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Irlanti
0
0
0
0
0 - 0
0

Lohko C

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Japani
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Espanja
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Costa Rica
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Sambia
0
0
0
0
0 - 0
0

Lohko D

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Kiina
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Tanska
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Englanti
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Haiti
0
0
0
0
0 - 0
0

Lohko E

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
USA
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Portugali
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Hollanti
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Vietnam
0
0
0
0
0 - 0
0

Lohko F

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Brasilia
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Ranska
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Panama
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Jamaika
0
0
0
0
0 - 0
0

Lohko G

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Ruotsi
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Italia
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Argentina
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Etelä-Afrikka
0
0
0
0
0 - 0
0

Lohko H

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Saksa
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Etelä-Korea
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Kolumbia
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Marokko
0
0
0
0
0 - 0
0
AFC Bournemouth - Brighton & Hove Albion
Leeds United - Nottingham Forest

🔎 Jalkapallon MM-kisojen 2023 alkulohkot – näin lohkovaihe etenee

Jalkapallon MM-kisojen 2023 alkulohkot potkaistaan käyntiin turnauksen ensimmäisenä päivänä, torstaina 20. heinäkuuta. Lohkovaihe kertää aina elokuun 3. päivään asti, jolloin viimeiset pudotuspeleihin etenevät joukkueet ovat tiedossa. Lohkovaiheen aikana jokainen joukkue pelaa kolme erittäin tärkeää ottelua, joista niiden on pyrittävä saamaan mahdollisimman monta sarjapistettä MM-kisamatkan jatkumisen varmistamiseksi.

Voitto MM-kisojen lohkovaiheen ottelussa antaa joukkueelle kolme tärkeää pistettä, kun taas tappio tarkoittaa, että joukkue jää täysin ilman pisteitä. Jos kohtaaminen päättyy tasapeliin, pisteet jaetaan ja molemmat joukkueet saavat yhden pisteen. Kaikista kahdeksasta alkulohkosta MM-kisojen pudotuspeleihin jatkaa sekä lohkovoittaja että lohkokakkonen.

🔢 Mitä tapahtuu tasapistetilanteessa?

Ei ole mitenkään harvinaista, että kaksi joukkuetta on lohkovaiheen päätteeksi tasapisteissä. Jotta saadaan selville, mikä joukkue jatkaa turnauksen pudotuspeleihin, tarkastellaan tässä kohtaa pisteiden sijaan joukkueiden maalieroa. Jos maalierokin on tasan, siirrytään seuraavaksi tarkastelemaan tehtyjen maalien määrää ja enemmän maaleja tehnyt joukkue määritellään paremmaksi. Viimeinen vaihtoehto on huomioida joukkueiden keskinäinen kohtaaminen, jolloin sen voittanut joukkue sijoitetaan tulostaulukossa korkeammalle.

Mikäli useammalla kuin kahdella joukkueella on sama pistemäärä, tarkastellaan yllä olevien määritelmien lisäksi vielä kyseisten joukkueiden maalieroa ja tehtyjä maaleja keskinäisissä kohtaamisissa. Alla on lista kaikista muuttujista, joita Fifa hyödyntää määritelläkseen joukkueiden välisen  paremmuuden lohkovaiheessa.

  1. Pisteiden kokonaismäärä kaikista lohkovaiheen otteluista
  2. Maaliero kaikissa lohkovaiheen otteluissa
  3. Kaikissa lohkovaiheen otteluissa tehtyjen maalien määrä
  4. Pisteiden määrä tasapisteissä olevien joukkueiden kanssa pelatuista otteluista
  5. Maaliero kohtaamisista tasapisteissä olevien joukkueiden kanssa
  6. Tehtyjen maalien määrä tasapisteissä olevien joukkueiden kanssa pelatuista otteluista
  7. Kurinpitopisteet (keltaisten ja punaisten korttien määrä)
  8. Arvonta

Jos useampi kuin kaksi joukkuetta on tasapisteissä, erotetaan joukkueet toisistaan keskinäisten otteluiden pistemäärän ja maalieron perusteella. Käytännössä nämä joukkueet irrotetaan muusta lohkosta omaksi ryhmäkseen, joka asetetaan paremmuusjärjestykseen yllä olevien kriteerien mukaisesti.

Kurinpitopisteiden tarkasteluun joutuminen on harvinaista, mutta sitäkin tapahtuu. Tällöin lasketaan yhteen joukkueen saamien keltaisten ja punaisten korttien määrä, ja vähiten pisteitä saanut joukkue nousee ylemmälle sijalle. Keltaisesta kortista saa yhden miinuspisteen, kun taas suorasta punaisesta kortista saa 3 pistettä. Jos pelaaja saa ottelussa ensin keltaisen ja sitten suoran punaisen kortin, saa hän yhteensä 4 miinuspistettä.

Viimeistä kriteeriä, eli arpaa, on jouduttu käyttämään vain kerran aikaisemmin. Vuoden 1990 miesten MM-kisoissa sekä Irlanti että Hollanti sijoittuivat F-lohkossa kolmeen pisteeseen ja niillä oli sekä yhtä monta voittoa että yhtä monta tehtyä ja päästettyä maalia. Molemmat joukkueet olivat jo valmiiksi oikeutettuja pudotuspelipaikkaan, mutta lopullinen sijoitus oli silti määriteltävä neljännesvälieräparien ratkaisemiseksi. Irlanti voitti arvonnan ja sai helpomman vastustajan neljännesvälieriin, joista se myös jatkoi seuraavalle kierrokselle. Hollanti puolestaan kohtasi neljännesvälierissä Länsi-Saksan ja joutui lähtemään kotimatkalle tappio niskassaan.

⚽ Lohkovaiheen ottelut jalkapallon MM-kisoissa 2023

Tässä osiossa teemme yhteenvedon kaikista MM-kisojen kahdeksasta alkulohkosta, jotta saat paremman käsityksen siitä, mitkä ottelut tulevat olemaan erityisen mielenkiintoisia. Luettelemme myös vedonlyöntikertoimet sen mukaan, mitkä joukkueet todennäköisimmin etenevät pudotuspeleihin. Voit lukea lohkoista lisää painamalla kyseisen lohkon ”lue lisää” painiketta.

A-lohko jalkapallon MM-kisoissa 2023

MM-kisojen A-lohko koostuu toisesta emäntämaasta Uudesta-Seelannista, pohjoisesta naapuristamme Norjasta, MM-kisojen debytantista Filippiineistä ja Euroopan MM-karsintojen pudotuspelivaiheen voittajasta Sveitsistä. Norjaa voidaan pitää lohkon suurimpana suosikkina, sillä se on osallistunut historian jokaisiin naisten MM-kisoihin ja voittanut niissä kaksi mitalia. Uudella-Seelannilla on kuitenkin varmasti lohkon suurin yleisön tuki, mikä voi siivittää sen yllättäviin tuloksiin. Suurin kysymys kuuluukin, pystyvätkö kaksi muuta joukkuetta haastamaan ennakkosuosikit pudotuspelipaikoista.

Joukkue LeoVegas MobileBet
🇳🇴  Norja XX XX
 🇳🇿  Uusi-Seelanti XX XX
🇨🇭  Sveitsi XX XX
🇵🇭  Filippiinit XX XX

🔥  Kuumat kohtaamiset A-lohkossa

20. heinäkuuta klo 10:00
Uusi-Seelanti – Norja

MM-kisojen avausottelussa kentälle astelee emäntämaista pienempi. Joukkue saa heti vastaansa lohkon ennakolta kovimman vastuksen. Tämän ottelun voittaja saa turnaukseen lentävän lähdön ja on todella hyvissä asemissa A-lohkon voittoa ajatellen.

Lue lisää A-lohkosta

B-lohko jalkapallon MM-kisoissa 2023

B-lohkossa ovat mukana toinen emäntämaa Australia, MM-kisojen veteraanit Kanada ja Nigeria sekä ensimmäiseen naisten MM-turnaukseensa lähtevä Irlanti. Niin Nigeria kuin Australiakin on edennyt parhaimmillaan puolivälieriin, kun taas Kanada on pelannut kertaalleen MM-kisojen välierissä. Edellisissä kisoissa kaikki kolme joukkuetta etenivät neljännesvälieriin, joten B-lohkoa voidaan pitää yhtenä kisojen tasaisimmista.

Joukkue LeoVegas MobileBet
🇨🇦  Kanada XX XX
🇳🇬  Nigeria XX XX
🇦🇺  Australia XX XX
🇮🇪  Irlanti XX XX

🔥  Kuumat kohtaamiset B-lohkossa

31. heinäkuuta klo 13:00
Kanada – Australia

Ottelu emäntämaa Australian ja lohkon menestyneimmän joukkueen Kanadan välillä on todella mielenkiintoinen, sillä tämä peli voi ratkaista suoraan sen, kumpi joukkue etenee pudotuspeleihin lohkovoittajana.

Lue lisää B-lohkosta

C-lohko jalkapallon MM-kisoissa 2023

C-lohkossa pelaavat vuoden 2011 maailmanmestari Japani, MM-kisojen debytantti Sambia, kertaalleen aikaisemmin naisten MM-kisoissa pelannut Costa Rica ja Euroopan kovimpiin joukkueisiin kuuluva Espanja. Vuosien 2011 ja 2015 mitalistia Japania voidaan pitää lohkon suosikkina, mutta viime vuosina naisjalkapallon kansainväliselle huipulle noussutta Espanjaa voidaan niin ikään pitää varteenotettavana lohkovoittajana ja jopa mitalisuosikkina. Sambian ja Costa Rican matka päättyy alkulohkoon.

Joukkue LeoVegas MobileBet
 🇯🇵  Japani XX XX
🇪🇸  Espanja XX XX
🇨🇷  Costa Rica XX XX
🇿🇲  Sambia XX XX

🔥  Kuumat kohtaamiset C-lohkossa

31. heinäkuuta klo 10:00
Japani – Espanja

On toki mahdollista, että lohkon kaksi jatkoon menijää on tässä kohtaa jo ratkennut, mutta kahden huippujoukkueen välinen ottelu on silti aina katsomisen arvoinen. Tässä ottelussa panoksena pitäisi olla lohkovoitto.

Lue lisää C-lohkosta

D-lohko jalkapallon MM-kisoissa 2023

D-lohkosta arvottiin maanosien mestareiden välinen kamppailu, sillä lohkossa pelaavat sekä hallitseva Euroopan mestari Englanti että hallitseva Aasian mestari Kiina. Mukaansa D-lohkoon joukkueet saivat ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2007 naisten MM-kisoissa mukana olevan Tanskan ja maanosien välisten MM-jatkokarsintojen kautta paikkansa lunastaneen Haitin. Vaikka Tanskalla on kasassa hyvä joukkue, pitäisi lohkovoiton olla Englannin ja Kiinan välinen kamppailu.

Joukkue LeoVegas MobileBet
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿  Englanti XX XX
🇨🇳  Kiina XX XX
🇩🇰  Tanska XX XX
🇭🇹  Haiti XX XX

🔥  Kuumat kohtaamiset D-lohkossa

28. heinäkuuta klo 11:30
Englanti – Tanska

Vaikka Englanti ja Kiina ovat lohkon suurimmat suosikit, on pudotuspelipaikkojen suhteen Tanskan otteluissa erityisen paljon mielenkiintoa. Tanska oli MM-karsinnoissa suorastaan dominoiva, eikä hävinnyt otteluakaan. Parhaimmillaan joukkue pystyy haastamaan kenet tahansa maailmassa, ja MM-kisojen alkulohkossa sen on pakko pystyä heiluttamaan joko Englannin ja Kiinan asemaa ennakkosuosikkina mennäkseen jatkoon. Tämän pitäisi olla vauhdikas ottelu, jossa pelaa kaksi taidokkaaseen tempofutikseen pystyvää huippujoukkuetta.

Lue lisää D-lohkosta

E-lohko jalkapallon MM-kisoissa 2023

Naisten MM-kisojen E-lohkossa pelaavat USA, Vietnam, Portugali ja Hollanti. Kansainvälisessä naisjalkapallossa USA on edelleen se kaikkein suurin. Joukkue on voittanut mitalin kaikissa edellisissä MM-kisoissa ja on hallitseva maailmanmestari. Hollanti puolestaan eteni neljä vuotta sitten finaaliin, jossa se hävisi juuri Yhdysvalloille. Sekä Vietnam että Portugali tekevät Australian ja Uuden-Seelannin kisoissa debyyttinsä naisten MM-kisoissa.

Joukkue LeoVegas MobileBet
🇺🇸  USA XX XX
🇳🇱  Hollanti XX XX
🇵🇹  Portugali XX XX
🇻🇳  Vietnam XX XX

🔥  Kuumat kohtaamiset E-lohkossa

27. heinäkuuta klo 04:00
Yhdysvallat – Hollanti

Kellonaika on ehkä hieman epämukava, mutta tätä ottelua ei voi sivuuttaa. MM-kisojen 2019 finaalin uusinta nähdään heti lohkovaiheessa, ja mikä parasta, jo lohkon toisella ottelukierroksella, mikä tarkoittaa, ettei kumpikaan joukkue voi olla varma jatkopaikastaan ottelun alkaessa.

Lue lisää E-lohkosta

F-lohko jalkapallon MM-kisoissa 2023

F-lohkoon arvottiin Ranska, Jamaika, Brasilia ja Panama. Jamaika teki debyyttinsä naisten MM-kisoissa neljä vuotta sitten ja toivoo nyt ensimmäistä pudotuspelipaikkaa. Ranska puolestaan löytyy maailmanrankingin sijalta neljä ja on yksi turnauksen suurimmista suosikeista. Brasilialla on aiemmista MM-kisoista kasassa yksi pronssi ja yksi hopea, mutta mitalisaldon kartuttaminen tänä kesänä olisi todellinen yllätys. Panama eteni kisoihin maanosien välisten MM-jatkokarsintojen kautta.

Joukkue LeoVegas Mobilebet
🇫🇷  Ranska XX XX
🇧🇷  Brasilia XX XX
🇯🇲  Jamaika XX XX
🇵🇦  Panama XX XX

🔥  Kuumat kohtaamiset F-lohkossa

2. elokuuta klo 13:00
Jamaika – Brasilia

Kun Jamaika neljä vuotta sitten debytoi naisten MM-kisoissa, pelasi se ensimmäisessä ottelussaan juuri Brasiliaa vastaan. Tulos? 0-3 tappio. Nyt joukkueet pelaavat uudestaan samassa lohkossa ja ratkaisevat todennäköisesti keskinäisessä ottelussaan toisen pudotuspelipaikan kohtalon.

Lue lisää F-lohkosta

G-lohko jalkapallon MM-kisoissa 2023

Pohjoismaalaisittain yksi kisojen kiinnostavimmista lohkoista on G-lohkon, johon Ruotsi sai seurakseen Etelä-Afrikan, Argentiinan ja Italian. Ruotsi on Fifa-rankingin kolmosmaana lohkon ylivoimainen ennakkosuosikki, mutta sen jälkeen lohko on todella tasainen. Joukkueista kaikki olivat mukana neljä vuotta sitten, jolloin Italia eteni puolivälieriin ja Argentiina sekä Etelä-Afrikka jäivät alkulohkoon. Suurmaana näistä ei voi kuitenkaan pitää yhtäkään, ja jokaisella on täysin realistiset mahdollisuudet jatkopaikkaan.

Joukkue LeoVegas Mobilebet
🇸🇪  Ruotsi XX XX
🇿🇦  Etelä-Afrikka XX XX
🇮🇹  Italia XX XX
🇦🇷  Argentiina XX XX

🔥  Kuumat kohtaamiset G-lohkossa

23. heinäkuuta klo 08:00
Ruotsi – Etelä-Afrikka

Sunnuntain aamupalan yhteydessä voi nauttia Ruotsin avausottelusta MM-kisoissa. Vastassa on Etelä-Afrikka, joka kruunattiin viime kesänä Afrikan mestariksi. Saako Ruotsi kovaa vastustajaa vastaan lentävän lähdön maailmanmestaruuden tavoittelulle vai laittaako Afrikan mestari ruotsalaiset odotettua kovemmalle?

Lue lisää G-lohkosta

H-lohko jalkapallon MM-kisoissa 2023

H-lohkossa Marokko, Kolumbia ja Etelä-Korea lähtevät haastamaan ennakkosuosikin viittaa kantavaa Saksaa. Saksa on kaksinkertainen maailmanmestari, ja vaikka se on kärsinyt viime vuosina pienestä suvantovaiheessa, oli eteneminen viime kesän EM-finaaliin merkki siitä, että maa tekee uutta paluuta huipulle. Marokko tekee debyyttinsä naisten MM-kisoissa, kun taas Etelä-Korea ja Kolumbia ovat molemmat edenneet kerran MM-kisojen pudotuspeleihin.

Joukkue LeoVegas Mobilebet
🇩🇪  Saksa XX XX
🇰🇷  Etelä-Korea XX XX
🇨🇴  Kolumbia XX XX
🇲🇦  Marokko XX XX

🔥  Kuumat kohtaamiset H-lohkossa

25. heinäkuuta klo 05:00
Kolumbia – Etelä-Korea

Saksa on niin suuri ennakkosuosikki, ettei sen otteluissa pitäisi olla paljoa jännitettävää. Kolumbian ja Etelä-Korean väliseen otteluun kohdistuu sen sijaan todella suuret paineet, sillä tämän ottelun voittaja on todella lähellä toisen pudotuspelipaikan nappaamista.

Lue lisää H-lohkosta

🗳️ Näin muodostuivat jalkapallon MM-kisojen 2023 alkulohkot

Vuoden 2023 MM-kisojen lohkoarvonta suoritettiin 22. lokakuuta 2022 Aucklandissa, joka toimii myös yhtenä turnauksen ottelupaikkakunnista.

Arvontakorit ennen MM-kisoja

Jotta lohkojen välillä saavutettaisiin mahdollisimman tasapuolinen jakauma, jaetaan maat ennen lohkoarvontaa neljään eri arvontakoriin niiden sen hetkisen maailmanrankingsijoituksen perusteella. Parhaiten sijoittuneet joukkueet sijoitetaan arvontakoriin 1 yhdessä turnauksen järjestäjämaiden kanssa, kun taas heikoimmin sijoittuneet joukkueet sijoitetaan arvontakoriin 4. Arvontakoreja jaettassa maanosien välisiä jatkokarsintoja ei oltu vielä pelattu.

Arvontakorit vuoden 2023 MM-kisoihin:

Arvontakori 1: Uusi-Seelanti, Australia, USA, Ruotsi, Ranska, Saksa, Englanti ja Espanja
Arvontakori 2: Kanada, Hollanti, Norja, Brasilia, Japani, Italia, Kiina ja Etelä-Korea
Arvontakori 3: Tanska, Sveitsi, Irlanti, Kolumbia, Argentiina, Vietnam, Costa Rica ja Jamaika
Arvontakori 4: Nigeria, Filippiinit, Etelä-Afrikka, Marokko, Sambia, jatkokarsintajoukkue 1, jatkokarsintajoukue 2 ja jatkokarsintajoukkue 3

Jokaisesta arvontakorista arvotaan yksi joukkue jokaiseen alkulohkoon. Koska Euroopasta tulee enemmän osallistujia kuin muista maanosista, on selvää, että jotkin eurooppalaiset joukkueet päätyvät samaan alkulohkoon toistensa kanssa. On kuitenkin olemassa sääntö, joka rajoittaa saman maanosan joukkueiden määrän kahteen lohkoa kohden. Sen lisäksi, että joukkueet arvotaan kuhunkin alkulohkoon, myös heidän sijoitusnumeronsa lohkossa arvotaan, mikä puolestaan ​​määrittää sen, millainen on joukkueen otteluohjelma lohkovaiheessa.

⚽ Miten naisten MM-kisat pelataan?

Jalkapallon naisten MM-kisat alkavat 32 joukkueen alkulohkovaiheella, jossa joukkueet on jaettu kahdeksaan lohkoon ja kussakin lohkossa on neljä joukkuetta. Kunkin lohkon joukkueet kohtaavat muut saman lohkon kertaalleen. Jokaisen alkulohkon kaksi parasta joukkuetta jatkaa MM-kisojen pudotuspeleihin.

🏆 Mitkä joukkueet jatkavat MM-kisojen pudotuspeleihin?

Vuoden 2023 MM-kisojen pudotuspeleissä on tilaa yhteensä 16 maajoukkueelle. Nämä paikat menevät kahdeksalle lohkovoittajalle sekä kahdeksalle lohkoissaan toiselle sijalle tulleelle. Tältä sivulta voit katsoa, ketkä ovat lohkojensa suosikkeja menemään jatkoon.

🗳️ Milloin jalkapallon MM-kisojen 2023 alkulohkot arvotaan?

Arvonta toteutettiin lokakuussa 2022, kun lähes kaikki MM-kisojen joukkueet olivat tiedossa. Lohkojaon voit katsoa tältä sivulta.