Tällä sivulla esittelemme vuoden 2022 MM-kisojen alkulohkot. Jokaisessa kahdeksassa lohkossa on neljä maata, jotka kamppailevat kerätäkseen tarpeeksi pisteitä päästäkseen pudotuspeleihin. Kunkin lohkon joukkueet kohtaavat toisensa kerran ennen kuin selviää, mitkä joukkueet etenevät pudotuspeleihin. Vain kaksi parasta joukkuetta kustakin lohkosta etenee MM-kisojen pudotuspelivaiheeseen.

Alkulohkot vuoden 2022 MM-kisoihin arvotaan erikseen arvontatilaisuudessa, joka on tarkoitus järjestää huhtikuussa 2022, kun kaikki turnaukseen osallistuvat maat ovat selvillä.

Jalkapallon 2022 MM-kisojen alkulohkot – Näin etenee lohkovaihe

Lohkovaiheen ottelut jalkapallon 2022 MM-kisoissa käynnistävät MM-turnauksen perjantaina 18. marraskuuta ja vaihe jatkuu aina 2. joulukuuta asti. Tänä aikana kukin joukkue pelaa kolme erittäin tärkeää ottelua, joista joukkueiden on pyrittävä saamaan mahdollisimman monta sarjapistettä MM-kisamatkan jatkumisen varmistamiseksi.

Voitto MM-ottelussa antaa joukkueelle kolme tärkeää pistettä, kun taas tappio tarkoittaa, että joukkue jää täysin ilman pisteitä. Jos kohtaaminen päättyy tasapeliin, pisteet jaetaan ja molemmat joukkueet saavat yhden pisteen tulostaulukkoon. Kunkin kahdeksan alkulohkon voittajat ja toiseksi sijoittuneet joukkueet jatkavat turnauksessa eteenpäin pudotuspeleihin.

Mitä tapahtuu tasapistetilanteessa?

Ei ole mitenkään harvinaista, että kaksi joukkuetta MM-kisojen alkulohkossa saavuttaa saman pistemäärän. Jotta saadaan selville, mikä joukkue jatkaa edelleen turnauksessa, tarkastellaan pisteiden sijaan maalieroa. Jos maaliero on tasan, siirrytään seuraavaksi tarkastelemaan tehtyjen maalien määrää ja enemmän maaleja tehnyt joukkue määritellään paremmaksi. Viimeinen vaihtoehto on huomioida joukkueiden keskinäinen kohtaaminen ja sen voittanut joukkue sijoitetaan tulostaulukossa korkeammalle sijalle.

Mikäli useammalla kuin kahdella joukkueella on sama pistemäärä, tarkastellaan kyseisten joukkueiden maalieroa ja keskinäisiä kohtaamisia paremmuuden määrittämiseksi.

Lohkovaiheen ottelut jalkapallon 2022 MM-kisoissa

Tässä tulemme tekemään yhteenvedon kahdeksasta MM-alkulohkosta, jotta saat paremman käsityksen siitä, mitkä ottelut tulevan olemaan erityisen mielenkiintoisia. Luettelemme myös vedonlyöntikertoimet sen mukaan, mitkä joukkueet todennäköisimmin etenevät pudotuspeleihin sekä teemme yhteenvedon joukkueista ja niiden kyvyistä.

Näin muodostuvat alkulohkot MM-kisoihin

Huhtikuulle 2022 on suunniteltu toteutettavaksi MM-kisojen alkulohkojen arvonta. Tuolloin saamme vihdoin vastaukset siihen, mitkä joukkueet kohtaavat toisensa maailmanmestaruuskilpailun alkulohko-otteluissa.

Arvontaryhmät ennen MM-kisoja

Jotta saavutettaisiin mahdollisimman tasapuolinen jakauma, jaetaan joukkueet ennen arvontaa neljään eri ryhmään eli arvontakulhoon joukkueiden maailman rankingsijoituksen perusteella. Parhaiten sijoittuneet joukkueet sijoitetaan arvontakulhoon 1 yhdessä isäntämaan Qatarin kanssa, kun taas heikoimmin sijoittuneet joukkueet sijoitetaan arvontakulhoon 4. Tältä arvontakulhojen jako näytti ennen vuoden 2018 MM-kisoja:

Kulho 1: Venäjä, Saksa, Brasilia, Portugali, Argentiina, Belgia, Puola ja Ranska
Kulho 2: Espanja, Sveitsi, Englanti, Kolumbia, Meksiko, Uruguay, Kroatia ja Peru
Kulho 3: Costa Rica, Tunisia, Egypti, Senegal, Iran, Ruotsi, Islanti ja Tanska
Kulho 4: Nigeria, Japani, Marokko, Panama, Etelä-Korea, Saudi-Arabia, Australia ja Serbia

Yksi joukkue arvotaan kustakin arvontakulhosta muodostamaan kukin MM-kisojen kahdeksasta alkulohkosta. Tämä tarkoittaa, että joukkueet eri puolilta maailmaa asetetaan toisiaan vastaan. Koska Euroopasta tulee enemmän osallistujia kuin muista maanosista, on selvää, että useat eurooppalaiset joukkueet päätyvät samaan alkulohkoon. On kuitenkin olemassa sääntö, joka rajoittaa määrän kahteen joukkueeseen lohkoa kohden. Sen lisäksi, että joukkueet arvotaan kuhunkin alkulohkoon, myös heidän sijoittumisensa lohkossa arvotaan, mikä puolestaan ​​määrittää sen, millainen on joukkueen peliaikataulu tulevissa otteluissa.

Miten MM-kisat pelataan?

MM-kisat alkavat 32 joukkueen alkulohkovaiheella, jossa joukkueet on jaettu kahdeksaan lohkoon ja kussakin lohkossa on neljä joukkuetta. Kunkin lohkon joukkueet kohtaavat muut saman lohkon joukkueet tiukoissa otteluissa tavoitellen tärkeitä sarjapisteitä. Kunkin alkulohkon kaksi parasta joukkuetta jatkaa MM-kisojen pudotuspeleihin.

Mitkä joukkueet jatkavat MM-pudotuspeleihin?

Vuoden 2022 MM-kisojen pudotuspeleissä on tilaa yhteensä 16 maajoukkueelle. Nämä paikat menevät kahdeksalle lohkovoittajalle sekä kahdeksalle lohkoissaan toiselle sijalle tulleille.

Milloin 2022 MM-kisojen alkulohkot arvotaan?

Arvonta on suunniteltu toteutettavaksi huhtikuussa 2022.