MM-kisat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1930 Uruguayssa. Sen jälkeen turnaus on järjestetty joka neljäs vuosi, paitsi vuosina 1942 ja 1946, jolloin toinen maailmansota keskeytti sen. Ensimmäiseen turnaukseen osallistui vain 13 joukkuetta, mutta vuodesta 2026 alkaen miesten turnaus laajenee 32 joukkueesta huikeaan 48 joukkueeseen. Brasilia on ainoa maa, joka on osallistunut jokaiseen tähän asti järjestettyyn MM-turnaukseen.

1990-luvulta lähtien on pelattu myös naisten MM-kisoja. Yhdysvallat ja Saksa ovat hallinneet jalkapallon naisten MM-turnauksia, mutta myös Ruotsi on menestynyt hyvin. Vuodesta 2023 alkaen myös naisten kisoihin on osallistunut 32 maata.

Koko 1900-luvun ajan Eurooppa sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikka järjestivät vuorotellen miesten turnauksen. Uudella vuosituhannella FIFA kuitenkin päätti, että myös muiden maanosien pitäisi saada mahdollisuus isännöidä maailman suurinta jalkapallojuhlaa. Vuonna 2002 turnaus järjestettiin ensimmäistä kertaa Aasiassa, kun Japani ja Etelä-Korea jakoivat kunnian. Vuoden 2010 MM-turnaus järjestettiin ensimmäistä kertaa Afrikan maaperällä, kun Etelä-Afrikka toimi kisaisäntänä. 2022 MM-kisat pelattiin ensimmäistä kertaa Lähi-idässä, tähän astisen kisahistorian pienimmässä valtiossa, Qatarissa. Vuonna 2023 naisten MM-kisat järjestettiin puolestaan ensimmäistä kertaa Oseaniassa, ja niitä isännöivät Australia ja Uusi-Seelanti.

Kultamitalitaulukko

Parhaat maalintekijät

Suomen MM-historia

Kuinka monta kertaa jalkapallon MM-kisat on järjestetty?

Tähän mennessä on pelattu 22 turnausta miesten puolella ja 8 turnausta naisten puolella.

Onko Suomessa järjestetty MM-kisoja?

Suomessa ei ole koskaan järjestetty jalkapallon MM-kisoja. Miesten ja naisten jalkapallon MM-kisat ovat yleensä olleet suurempien maiden, joilla on laajat jalkapallo-areenat ja infrastruktuuri, isännöimiä. Suomessa on kuitenkin järjestetty muita merkittäviä kansainvälisiä jalkapalloturnauksia, kuten UEFA:n nuorten turnauksia.

Suomen suurimmat jalkapallostadionit, kuten Helsingin Olympiastadion, ovat pieniä verrattuna MM-kisoissa tyypillisesti käytettyihin areenoihin, mikä on yksi syy siihen, miksi Suomi ei ole vielä ollut kisaisäntä.

Tässä on yhteenveto kaikista miesten MM-turnauksista

Uruguayn MM-kisat 1930
Kisojen isäntämaa voitti kaikkien aikojen ensimmäisen MM-turnauksen. Vain neljä eurooppalaista joukkuetta osallistui turnaukseen, koska matkaa Etelä-Amerikkaan pidettiin liian vaikeana. Uruguay voitti finaalissa Argentiinan 4-2. Koska kumpikaan joukkue ei halunnut pelata toistensa palloilla, ensimmäisellä puoliajalla käytettiin Argentiinan palloa ja toisella puoliajalla Uruguayn palloa.

Italian MM-kisat 1934
Isäntämaa Italia vei jälleen voiton. Paine Italian ympärillä oli kova, sillä maan diktaattori Benito Mussolini vaati omiltaan ehdottomasti kultaa. Turnaukseen osallistui 16 joukkuetta, ja pudotuspeleissä käytiin useita tiukkoja otteluita. Lopulta finaalissa kohtasivat Italia ja Tšekkoslovakia. Tšekit johtivat ottelua 1-0 vain minuuttia ennen loppua, mutta kahdella myöhäisellä maalilla Italia käänsi ottelun edukseen ja voitti mestaruuden.

Ranskan MM-kisat 1938
Italia onnistui puolustamaan mestaruuttaan. Välierissä Italia voitti Brasilian, ja finaalissa vastaan asettui yllätysjoukkue Unkari. Italia otti voiton lukemin 4-2, kun taas Brasilia nappasi pronssin kaatamalla Ruotsin samoin lukemin.

Brasilian MM-kisat 1950
Toisen maailmansodan vuoksi MM-turnaus oli tauolla vuosina 1942 ja 1946. Kun kisat käynnistyivät jälleen, Italia tavoitteli kolmatta peräkkäistä mestaruuttaan. Kuitenkin hävittyään 3-2 Ruotsille, Italia putosi kilpailusta. Uutuutena tässä turnauksessa oli, että lopullinen voittaja ratkaistiin pudotuspelien sijaan lohkovaiheen kautta. Ruotsi saavutti pronssia, ja finaalissa Etelä-Amerikan joukkueet Uruguay ja Brasilia kohtasivat. Uruguay vei voiton 174 000 katsojan edessä Rio de Janeiron Maracanã-stadionilla.

Sveitsin MM-kisat 1954
Turnaus oli täynnä skandaaleja, ja useita joukkueita syytettiin vilpistä ja otteluiden sopimisesta. Turnauksen suosikki oli Unkari, josta oli kasvanut yksi maailman johtavista jalkapallomaista. Joukkue voitti lohkovaiheessa Länsi-Saksan murskaavasti 8-3. Kun joukkueet kohtasivat uudestaan finaalissa, Länsi-Saksa voitti väkevän nousunsa ansiosta, vaikka oli kahden maalin tappioasemassa. Voittoa pidettiin suurena taktisen pelin riemuvoittona saksalaisille.

Ruotsin MM-kisat 1958
Koko Ruotsi pysähtyi, kun maassa järjestettiin MM-turnaus. Ruotsin joukkue oli vahva ja täynnä tähtiä, ja se eteni finaaliin asti. Välierissä Ruotsi kukisti hallitsevan maailmanmestarin Länsi-Saksan. Finaalissa vastaan tuli kuitenkin Brasilia, ja se tarjosi todellisen näytöksen Pelén ja Garrinchan johdolla. Brasilia voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa maalein 5-2.

Chilen MM-kisat 1962
Brasilian tähtijoukkue Pelén johdolla jatkoi maailman jalkapallon hallitsemista ja onnistui puolustamaan mestaruuttaan ilman suuria vaikeuksia. Joukkue voitti kaikki ottelunsa selvin numeroin, lukuun ottamatta yhtä, ja kaatoi finaalissa Tšekkoslovakian 3-1.

Englannin MM-kisat 1966
Englanti ei ollut koskaan aiemmin ollut lähellä maailmanmestaruutta, mutta tässä turnauksessa se onnistui tavoitteessaan. Finaalissa Länsi-Saksa tasoitti tilanteeksi 2-2 lisäajalla, ja ottelu meni jatkoajalle. Geoff Hurst teki Wembleyllä hiljentyneen yleisön edessä kaksi maalia, joista yksi osui ylärimaan ja pomppasi maaliviivan tuntumaan. Vieläkään ei tiedetä varmuudella, ylittikö pallo maaliviivan vai ei.

Meksikon MM-kisat 1970
Tämä oli Pelén viimeinen MM-turnaus, ja se päättyi menestyksekkäästi. Pelé oli yksi turnauksen parhaista pelaajista ja auttoi Brasilian kolmanteen maailmanmestaruuteensa. Finaalissa Brasilia voitti Italian 4-1. Turnauksen paras maalintekijä oli kuitenkin Länsi-Saksan hyökkääjä Gerd Müller, joka teki 10 maalia.

Länsi-Saksan MM-kisat 1974
Tämä turnaus oli täysin eurooppalaisten joukkueiden hallitsema. Lohkovaihe ratkaisi, mitkä joukkueet pääsivät finaaliin, ja vastakkain olivat isäntämaa Länsi-Saksa sekä yllätysjoukkue Hollanti. Franz Beckenbauer vastaan Johan Cruyff -asetelmasta muistettava ottelu ratkesi Gerd Müllerin maaliin joka toi Länsi-Saksalle 2-1-voiton.

Argentiinan MM-kisat 1978
Argentiina saavutti kotikisoissaan saman, minkä useat muut maat olivat onnistuneet tekemään – se voitti mestaruuden kotimaassaan. Joukkue ei vakuuttanut lohkovaiheessa, mutta eteni jatkoon voitettuaan viimeisen ottelun. Pudotuspeleissä joukkueen tähdet astuivat esiin, ja finaalissa Hollantia vastaan Mario Kempes ratkaisi voiton Argentiinalle kahdella maalillaan. Hollanti koki toisen peräkkäisen finaalitappionsa.

Espanjan MM-kisat 1982
Tämä oli ehkä MM-historian epävarmin turnaus, jossa mikään joukkue ei vakuuttanut tarpeeksi vahvasti ollakseen selvä suosikki. Pudotuspeleissä Italian veteraanihyökkääjä Paolo Rossi syttyi liekkeihin ja johdatti Italian finaaliin. Finaalissa vastaan asettui Länsi-Saksa, ja kovan taistelun jälkeen Italia voitti kolmannen maailmanmestaruutensa vahvan toisen puoliajan ansiosta.

Meksikon MM-kisat 1986
Yksikään MM-turnaus ei ollut koskaan aiemmin keskittynyt näin vahvasti yhteen pelaajaan. Diego Maradona oli uransa huipulla ja mukana lähes kaikessa, mitä Argentiina teki tässä turnauksessa. Kaikki muistavat hänen ”Jumalan kätensä” ja huikean soolomaalinsa Englantia vastaan. Finaalissa Argentiina kohtasi Länsi-Saksan, ja ottelun ollessa tasan 2-2 Maradona antoi täydellisen syötön Jorge Burruchagalle, joka teki voittomaalin.

Italian MM-kisat 1990
Tätä turnausta kuvataan usein kaikkien aikojen tylsimmäksi. Joukkueet keskittyivät puolustamiseen, ja maalit sekä tilanteet olivat vähissä. Kamerunin Roger Milla ja maalitanssit kulmalipun tuntumassa piristivät kisojen tunnelmaa. Kamerun eteni puolivälieriin, mikä oli ensimmäinen kerta Afrikan joukkueelle. Finaalissa Saksa ja Argentiina kohtasivat, ja Andreas Brehme ratkaisi ottelun Saksalle rangaistuspotkusta 85. minuutilla.

Yhdysvaltojen MM-kisat 1994
Brasilia kruunattiin maailmanmestariksi 24 vuoden tauon jälkeen neljännen kerran. Finaalissa Italia kaatui rangaistuspotkujen jälkeen. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun MM-finaali ratkaistiin rankkareilla. Turnaus ei ehkä ollut kaikkien aikojen jännittävin, mutta Ruotsi teki suomalaisillekin mieleenpainuvan suorituksen saavuttaessaan turnauksen pronssimitalin.

Ranskan MM-kisat 1998
Ranska järjesti MM-turnauksen ensimmäistä kertaa ja voitti sen myös ensimmäistä kertaa. Matka oli kuitenkin kivinen. Neljännesvälierissä joukkue voitti Paraguayn vasta jatkoajalla, ja puolivälierissä se eteni jatkoon rangaistuspotkuilla Italiaa vastaan. Finaalissa Brasilia kaatui 3-0 Zinedine Zidanen ollessa joukkueensa suurin tähti. Kroatia yllätti kaikki ja nappasi pronssia ensimmäisessä MM-turnauksessaan.

Japanin ja Etelä-Korean MM-kisat 2002
Ranskan toiveet mestaruuden puolustamisesta kaatuivat heti alkulohkossa, jossa joukkue saavutti vain yhden pisteen. Brasilia ja Saksa sen sijaan vakuuttivat ja etenivät finaaliin, jossa Ronaldo teki kaksi maalia auttaen Brasilian mestaruuteen. Etelä-Korea oli turnauksen suuri yllättäjä, sillä se eteni kotikisoissaan aina välieriin asti. Tämä oli ensimmäinen MM-turnaus, joka pelattiin Aasian maaperällä.

Saksan MM-kisat 2006
Eurooppalaiset joukkueet hallitsivat turnausta. Isäntämaa Saksa oli lievä ennakkosuosikki, mutta hävisi välierissä Italialle. Toisessa välierässä Ranska voitti Portugalin Zinedine Zidanen ratkaistua ottelun rangaistuspotkusta. Finaalissa Zidane iski päällä Marco Materazzia rintaan, ja ranskalaistähdelle tuomittiin ulosajo. Finaali ratkesi rangaistuspotkukilpailussa, jonka Italia voitti 5-3 päästen juhlimaan historiansa neljättä maailmanmestaruuttaan.

Etelä-Afrikan MM-kisat 2010
MM-turnaus järjestettiin ensimmäistä kertaa Afrikan mantereella vuonna 2010. Lohkovaiheessa ei nähty suuria yllätyksiä lukuun ottamatta Italian totaalista sulamista. Pudotuspeleissä jännitys kasvoi ja useat huippumaat joutuivat aikaiselle kotimatkalle. Esimerkiksi sekä Argentiina että Brasilia putosivat jo puolivälierissä, ja välierät olivat eurooppalaisten joukkueiden dominointia. Saksa voitti pronssiottelussa Uruguayn, ja Espanja voitti kultaa kaadettuaan finaalissa Hollannin jatkoajan jälkeen. Näin ollen kaikki Etelä-Afrikan MM-turnauksen mitalit jaettiin Euroopan maille.

Brasilian MM-kisat 2014
Kahdennenkymmenennen MM-turnauksen ennakkosuosikkina oli isäntämaa Brasilia, jolla oli takanaan laaja kannatus, kun taas edellisten kisojen mestari, Espanja, johti FIFA:n rankingia. Espanja ja Portugali putosivat kuitenkin yllättäen jo lohkovaiheessa, mikä hämmästytti monia. Myös Brasilia joutui pettymään välierissä, kun Saksa murskasi joukkueen 7-1. Finaali pelattiin Saksan ja Argentiinan välillä, ja Saksa voitti lopulta mestaruuden jatkoajalla.

Venäjän MM-kisat 2018
MM-kisoihin liittyi useita kiistoja ja skandaaleja jo ennen niiden alkamista. Lopputulos oli monille suuri yllätys, sillä hallitseva maailmanmestari Saksa jäi lohkonsa viimeiseksi ja putosi jatkopeleistä. Myös muut suuret joukkueet, kuten Espanja, Portugali ja Argentiina, putosivat jo lohkovaiheessa tai neljännesvälierissä. Eurooppalaiset joukkueet hallitsivat turnausta, ja välierissä nähtiin pelkästään Euroopan maita. Ranska ja Kroatia kohtasivat finaalissa, ja Ranska pääsi lopulta juhlimaan MM-kultaa.

Qatarin MM-kisat 2022
Kuten edellisissäkin MM-kisoissa, vuoden 2022 turnaus oli täynnä skandaaleja – monet niistä eivät edes liittyneet itse jalkapalloon, vaan isäntämaan arvoihin. Tästä huolimatta jalkapallo nousi lopulta keskiöön turnauksen käynnistyessä, ja tarjolla oli runsaasti yllätyksiä. Isäntämaa Qatar teki MM-historian heikoimman suorituksen isäntämaana, ja myös Tanska, Saksa ja Belgia jäivät jatkopeleistä. Marokko sen sijaan eteni yllättäen aina pronssiotteluun asti, mikä oli suuri yllätys. Lopulta Argentiina nosti MM-pokaalin historiansa kolmannen kerran.

MM-kisat – turnaus, joka yhdistää

Kun jalkapallon MM-kisat alkavat, maailma tuntuu monella tapaa pysähtyvän. Miljoonat ihmiset kiinnittävät huomionsa mestaruuskisoja isännöivään maahan, ja kaikki muutkin keskustelut keskittyvät turnaukseen. Kyse voi olla siitä, miten eri joukkueet pärjäävät, erilaisista skandaaleista tai siitä, kenen he uskovat pääsevän kilpailussa pisimmälle. On myös faneja, jotka haluavat laittaa jalkapallotietämyksensä koetukselle lyömällä vetoa otteluista tai pelaamalla lajiin liittyviä erilaisia pelejä.

Monet fanit päättävät pitää lomansa turnauksen aikana joko matkustaakseen paikan päälle tai katsellakseen jokaista ottelua kotoa käsin. On tavallista, että suuret ihmismassat kokoontuvat kannustamaan joukkuettaan voittoon. Monissa kaupungeissa järjestetään otteluiden julkisia näytöksiä, joissa tuhannet ihmiset kerääntyvät juhlimaan voittoja ja tukemaan toisiaan tappion hetkillä.