Tältä sivulta löydät maajoukkueet jalkapallon MM-kisoissa 2022. Kaikkiaan 32 maata osallistuu vuoden 2022 Qatarin MM-kisoihin, joiden voittaja kruunataan historian 22. miesten maailmanmestariksi. Se, ketkä pelaajat saavat kunnian edustaa kotimaataan, paljastetaan vasta hieman ennen turnauksen alkua. Heti, kun jokin joukkue julkistaa kokoonpanonsa Qatarin MM-kisoihin, me sivustolla jalkapallon-mm.fi päivitämme kyseisen joukkueen alasivun ajantasaisilla tiedoilla. Alla olevien linkkien kautta voit siis tarkastella vuoden 2022 MM-kisoihin osallistuvien joukkueiden kokoonpanoja. Lisäksi voit lukea lisää kunkin maajoukkueen historiasta ja osallistumisesta aiempiin MM-kisoihin sekä miesten että naisten puolella. Voit esimerkiksi katsoa, mitkä joukkueet ovat onnistuneet voittamaan mitaleita aiemmissa jalkapallon MM-kisoissa.

LOHKO A

QATAR

Katso joukkue

ECUADOR

Katso joukkue

SENEGAL

Katso joukkue

HOLLANTI

Katso joukkue

LOHKO B

ENGLANTI

Katso joukkue

IRAN

Katso joukkue

USA

Katso joukkue

WALES

Katso joukkue

LOHKO C

ARGENTIINA

Katso joukkue

SAUDI-ARABIA

Katso joukkue

MEKSIKO

Katso joukkue

PUOLA

Katso joukkue

LOHKO D

RANSKA

Katso joukkue

TANSKA

Katso joukkue

TUNISIA

Katso joukkue

AUSTRALIA

Katso joukkue

LOHKO E

ESPANJA

Katso joukkue

SAKSA

Katso joukkue

JAPANI

Katso joukkue

COSTA RICA

Katso joukkue

LOHKO F

BELGIA

Katso joukkue

KANADA

Katso joukkue

MAROKKO

Katso joukkue

KROATIA

Katso joukkue

LOHKO G

BRASILIA

Katso joukkue

SERBIA

Katso joukkue

SVEITSI

Katso joukkue

KAMERUN

Katso joukkue

LOHKO H

PORTUGALI

Katso joukkue

GHANA

Katso joukkue

URUGUAY

Katso joukkue

ETELÄ-KOREA

Katso joukkue

Maajoukkueet jalkapallon MM-kisoissa 2022

Yksi merkittävimmistä virstanpylväistä matkalla kohti jalkapallon MM-kisojen alkua on eri joukkueiden kokoonpanojen julkistaminen. Lopputurnaukseen nimetyistä kokoonpanoista voimme vetää ensimmäisiä johtopäätöksiä siitä, mitkä joukkueet tulevat olemaan vahvoilla MM-kisoissa. Jalkapallon MM-kisat ovat tapahtuma, jonka jokainen pelaaja haluaa kokea uransa aikana. Toisinaan tietynlaiset esteet, kuten loukkaantumiset, voivat kuitenkin estää yksittäisen pelaajan osallistumisen lopputurnaukseen. Ja joskus avainpelaajan puuttuminen turnauksesta voi jopa tarkoittaa, että alun perin mestarisuosikiksi luokiteltu joukkue pelaa selvästi alle oman tasonsa eikä pysty täyttämään odotuksia.

Jokaisella maajoukkueella on normaalisti oikeus rekisteröidä jalkapallon MM-kisoihin 23 pelaajaa, joista kolmen täytyy olla maalivahteja. Qatarin MM-kisoihin sääntöjä on kuitenkin turnauksen poikkeuksellisen ajankohdan ja koronapandemian vuoksi muokattu niin, että joukkueet voivat nimetä turnaukseen yhteensä 26 pelaajaa. Yleensä joukkueiden päävalmentajat nimeävät MM-kisojen harjoitusleirille huomattavasti sallittua suuremman kokoonpanon, josta sitten pudotetaan tietty määrä pelaajia pois ennen lopputurnauksen alkua. Näin sallittua suuremmalla joukolla pelaajia on mahdollisuus antaa näyttöjä kisoja edeltävissä harjoitusotteluissa.

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoihin osallistuvista 32 maasta vain Qatar ei ole aiemmin pelannut miesten MM-kisoissa. MM-tason debyytti kotikisoissa on itse asiassa melko harvinaista, sillä se on tapahtunut vain kahdesti aiemmin. Toinen tapauksista sattui luonnollisesti historian ensimmäisissä jalkapallon MM-kisoissa vuonna 1930 Uruguayssa, jolloin isäntäjoukkue sai kunnian voittaa maailmanmestaruuden kotiyleisönsä edessä. Toisen kerran joukkue debytoi MM-kisoissa kotikisoissaan neljä vuotta myöhemmin, kun turnaus pelattiin Italiassa. Italian maajoukkue ei ollut mukana vuoden 1930 turnauksessa, joten he debytoivat MM-kisoissa kotinurmellaan. Italia ei kuitenkaan saanut vapaalippua turnaukseen nykyisen käytännön mukaisesti, vaan joutui karsimaan paikastaan kaikkien muiden maiden tavoin. Tämän jälkeen MM-kisoja ei myönnetty maalle, joka ei ole aiemmin selvinnyt lopputurnaukseen mukaan ennen vuoden 2022 kisoja Qatarissa.

Eniten paikkoja lopputurnauksissa on puolestaan Brasilialla, Saksalla, Argentiinalla, Meksikolla, Ranskalla, Espanjalla ja Englannilla, jotka ovat kaikki osallistuneet MM-kisoihin yli 15 kertaa. Historian menestyneimpänä maana voi pitää Brasiliaa, sillä se on ainoa joukkue, joka on pelannut kaikissa MM-kisoissa sekä miesten että naisten puolella. Miesten MM-kisoissa yksikään toinen maa ei ole onnistunut selviytymään kaikkiin MM-kisoihin. Naisten MM-kisoissa samaan ovat pystyneet Saksa, Japani, Nigeria, Norja, USA ja Ruotsi.

Yksittäisistä pelaajista eniten lopputurnauksia on vyöllään brasilialaisella Formigalla, joka osallistui uransa aikana peräti seitsemän kertaa naisten MM-kisoihin. Miesten MM-kisoissa ennätystä pitävät hallussaan meksikolainen Antonio Carbajal, hänen maanmiehensä Rafael Márquez ja saksalainen Lothar Matthäus, jotka kaikki selvisivät uransa aikana viisiin MM-kisoihin.