Karsinnat Qatarin vuoden 2022 MM-kisoihin alkoivat jo kesäkuussa 2019 ja ne päättyvät vasta marraskuussa 2021. Tämän jälkeen on selvää, mitkä 31 joukkuetta yhteensä 210 karsintoihin osallistuvasta pääsevät pelaamaan maailmamestaruusturnauksessa. Isäntämaana Qatarin joukkue omaa jo paikan turnauksessa.

Karsintojen rakenteet eroavat jonkin verran eri mantereilla, mutta ne kaikki koostuvat erilaisista karsintalohkopeleistä ja pudotuspeleistä.


Kanada - Uusi-Seelanti

>> Lisätietoja Euroopan MM -karsinnoista

⚽ Miten vuoden 2022 jalkapallon MM-karsinnat pelataan?

Yhteensä kuusi maantieteellistä aluetta kilpailee 31 avoimesta paikasta (MM-kisoissa on tilaa 32 joukkueelle, mutta Qatar kisojen järjestäjämaana saa paikan automaattisesti) turnaukseen. Jokaiselle maanosalle on myönnetty tietty määrä MM-kisapaikkoja ottaen huomioon joukkueiden määrät ja sen, miten alueen omat mestaruuskilpailut vertautuvat muiden maanosien kilpailuja kohtaan.

Näin monta MM-paikkaa kullakin maanosalla on 2022 MM-kisoihin:
Eurooppa: 13 paikkaa
Afrikka: 5 paikkaa
Aasia: 4,5 paikkaa (+ Qatar)
Pohjois- ja Keski-Amerikka: 3,5 paikkaa
Oseania: 0,5 paikkaa
Etelä-Amerikka: 4,5 paikkaa

Suurin osa karsintaotteluista koostuu karsintalohkopeleistä, joissa lohkoissaan parhaiten sijoittuvat joukkueet palkitaan osallistumisoikeudella MM-kisoihin. Toisaalta käytetään myös pudotupelisotteluita, jotta karsinnat etenisivät nopeammin. Karsinnoissa pelataan usein lukuisia ottelukierroksia, mikä tarkoittaa, että joukkueiden on pelattava voitokkaasti useita otteluita päästäkseen maailman suurimpaan jalkapalloturnaukseen.

🌍 Maanosien välinen pudotuspeli

Joillakin alueilla on tarjolla puolikkaita MM-kisapaikkoja, mikä tarkoittaa, että kahden eri maanosan joukkueen täytyy tyytyä yhteen MM-kisapaikkaan ja ratkaistava, kumpi sen saa. Tämä tapahtuu niin sanotussa mannertenvälisissä pudotuspeleissä, jossa Oseanian joukkue kohtaa Etelä-Amerikan joukkueen, kun taas Pohjois- ja Keski-Amerikan joukkue kohtaa Aasian joukkueen.

⭐ Karsintapaikat vuoden 2026 MM-kisoihin

Seuraavan kerran, kun miesten maailmanmestaruuskilpailu pelataan, joukkueiden lukumäärä kasvaa 32:sta 48:aan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että karsintapaikkojen jakauma eri mantereille muuttuu. Alla luetellaan, miltä tuleva uusi karsintapaikkojen jakauma näyttää.

Näin monta MM-kisapaikkaa on kullakin maanosalla vuoden 2026 MM-kisoissa:
Eurooppa: 16 paikkaa
Afrikka: 9 paikkaa
Aasia: 8 paikkaa
Pohjois- ja Keski-Amerikka: 6 paikkaa
Oseania: 1 paikkaa
Etelä-Amerikka: 6 paikkaa

Yllä olevin lukuihin sisältyy järjestäjämaan osallistumisoikeus. Sitä, ovatko seuraavien maailmamestaruuskisojen järjestäjämaat USA, Kanada ja Meksiko pääsemässä suoraan ilman karsintoja MM-kisoihin, ei ole vielä päätetty.

Tämän lisäksi karsinnoissa tulee olemaan kaksi paikkaa tarjolla pudotuspelien kautta, joista ottelee yksi joukkue kustakin maanosasta lukuun ottamatta Eurooppaa. Edelleen vielä yksi paikka pudotuspeleissä on tarjolla jollekin sen maanosan joukkueelle, missä MM-kisat järjestetään. Pudotuspeleissä neljä heikoiten sijoittunutta joukkuetta kohtaa ensin toisensa ja voittajat jatkavat pudotuspeleissä kahta korkeammin sijoittunutta joukkuetta vastaan. Näiden otteluiden voittavat joukkueet puolestaan ​​pääsevät osallistumaan maailmanmestaruuskilpailuihin. Pudotuspelit pelataan maailmamestaruuskisat järjestävässä maassa.

🇫🇮 Suomi MM-karsinnoissa

Jalkapallon MM-kisojen karsintaottelut ovat kovassa nousussa oleville Huuhkajille eli Suomen jalkapallojoukkueelle äärimäisen tärkeitä. Historiallisen EM-kisapaikan saavuttamisen jälkeen joukkueen luonnollinen seuraava tavoite on ansaita paikka jalkapallon maailmamestaruuskilpailuihin Qatariin.

Huuhkajien MM-karsintaottelut ovat joukkueen kovatasoisen pelaamisen myötä nousseet suuren mielenkiinnon ja jännityksen kohteiksi. Ottelut näytetään TV:n puolalla Viaplay-kanavalla ja kaikki Suomen ottelut nähdään suorina lähetyksinä.

Huuhkajien karsintalohkoon arvottiin Ranska, Ukraina, Bosnia-Hertsegovina sekä Kazakstan, jotka Suomi kohtaa niin koti- kuin vieraskentällä. Tässä lohkossa MM-kisapaikan voittaminen tulee olemaan kovan työn takana. Joukkueen tulee voittaa lohko saadakseen suoraan pelipaikan lopputurnaukseen tai savuttaa vähintään toinen sija päästäkseen pudotuspelikarsintoihin. Menestys edellyttää koko joukkueelta venymistä parhaaseen suoritustasoon erityisesti vieraspeleissä.

>> Lisää Suomen MM-karsinnoista

⚽ Milloin ja miten MM-karsinnat pelataan?

Qatarin MM-karsinnat alkoivat jo vuoden 2019 puolivälissä ja vasta vuoden 2022 puolivälissä tiedämme, mitkä kaikki maat osallistuvat lopputurnaukseen. Karsintaotteluita pelataan erikseen kussakin maanosassa lohkovaiheen ja pudotuspelien muodossa.

🇫🇮 Mitkä joukkueet Suomi kohtaa MM-karsinnoissa?

Suomen maajoukkue on arvottu Euroopan karsintalohkoon D, jossa Huuhkajat kohtaavat Ranskan, Ukrainan, Bosnia-Hertsegovinan sekä Kazakstanin. Vuoden 2021 aikana joukkueet kohtaavat koti- ja vieraskentillä kamppaillen arvokkaista karsintapisteistä.

📺 Miten voin seurata MM-karsintaotteluita?

Viasatin kanavilta on mahdollista seurata MM-karsintaotteluita. Viafree näyttää Suomen ottelut ilmaiseksi suoratoistopalveluna. Mikäli haluaa seurata laajemmin eri maiden otteluita, on sitä varten hankittava maksullinen katseluoikeus. Vuonna 2022 MM-karsintaotteluiden televisiointi palaa Ylen kanaville. Myös naisten MM-karsintaottelut vuonna 2022 näkyvät Ylen kanavilta.

🌍 Kuinka monta joukkuetta pääsee MM-kisoihin?

Nykyään maailmanmestaruuskilpailuissa on tilaa 32 maajoukkueelle, joista yksi on kisojen järjestäjämaan joukkue. Eurooppalaiset joukkueet saavat 13 paikkaa Qatarissa järjestettäviin maailmanmestaruuskilpailuihin.

⭐ Mitkä joukkueet ovat menestyneet parhaiten MM-karsinnoissa?

Brasilia on ylivoimaisesti menestynein maajoukkue ja on lunastanut paikan MM-turnaukseen useammin kuin mikään muu maa. Toistaiseksi Brasilia on päässyt mukaan kaikkiin jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuihin ja sitä seuraa Saksa, jolta on jäänyt väliin vain kahdet MM-kisat. Italia, Argentiina ja Meksiko ovat myös maajoukkueita, joilla on kunnioitettava historia MM-kisojen karsintamenestyksen osalta.