Tältä sivulta löydät vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen Qatarissa pelattavien otteluiden aikataulut. Maailmancupin aikana pelataan yhteensä 64 ottelua. Turnaus alkaa lohkovaiheella, jonka aikana kaikki joukkueet pelaavat kolme ottelua. Lohkot ja taulukot -välilehdeltä näet nykyisen tilanteen joukkueiden välillä.

Kunkin alkulohkon kaksi parasta joukkuetta etenee jännittäviin pudotuspeleihin, joissa tasapelejä ei enää hyväksytä, vaan kaikki ottelut päättyvät joko joukkueen voittoon tai häviöön. Suuri MM-finaali pelataan 18. joulukuuta Lusail Iconic -stadionilla. Alla olevassa peliaikataulussamme luetellaan kaikki turnauksen aikana pelattavat ottelut. Yle tulee näyttämään kakki ottelut vuoden 2022 MM-turnauksen aikana.

Vuoden 2022 maailmanmestaruuskilpailut pidetään Aasian maanosaan lukeutuvassa Qatarissa, jossa ottelut järjestetään viidessä eri kaupungissa: Al-Khor, Al-Rayyan, Al-Wakrah, Lusail ja pääkaupunki Doha. Tämä on 22. jalkapallon MM-turnaus ja samalla ensimmäinen kerta, kun ottelut pelataan arabimaailmassa. Äärimmäisen kuumuuden vuoksi turnaus järjestetään nyt myös ensimmäistä kertaa talvella. Qatar on myös pienin valtio, joka on koskaan saanut kunnian isännöidä isoa jalkapallojuhlaa, joka kerää miljoonia katsojia ympäri maailman.

Aikaero Suomen ja Qatarin välillä

Talvella Suomen ja Qatarin välillä on 1 tunnin aikaero, mikä tarkoittaa, että otteluajankohdat ovat suomalaisten kannalta miellyttäviä koko turnauksen aikana. Kaikki tällä sivustolla ilmoitetut aikataulut ilmoitetaan Suomen aikaa.

Tulevat jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut

Huolimatta siitä, että vuoden 2022 kisoja ei ole vielä pelattu, on jo mahdollista odottaa sitä seuraavia MM-kisoja. Kesäkuussa 2018 päätettiin, että seuraava turnaus, joka pidetään vuonna 2026, järjestetään yhteistapahtumana Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa.

Tämä tulee olemaan ensimmäinen kerta, kun kolme maata jakaa turnauksen. Tämä sopii toisaalta hyvin osallistuvien maiden määrän kasvua ajatellen. Jopa 48 maajoukkuetta osallistuu MM-kisoihin vuonna 2026!

Karsinta näihin MM-kisoihin alkaa todennäköisesti vuonna 2024, jolloin Eurooppa aloittaa karsintansa EM-kisojen päätyttyä. Jokainen maanosa saa tuolloin enemmän joukkueita turnaukseen. Euroopan osalta paikkojen määrä nousee 13:sta 16:een.

Täydellinen jalkapallon MM-kisojen peliaikataulu

Turnauksen lohkovaiheen ottelut pelataan 21. marraskuuta – 2. joulukuuta. Kun nämä ottelut on saatu päätökseen, nähdään mitkä joukkueet etenevät pudotuspeleihin ja mikä vastustaja heitä odottaa seuraavaksi. Pudotuspelit jatkuvat koko lopputurnausjakson ajan ja jokaisen pelatun ottelun jälkeen turnauksessa jäljellä olevien joukkueiden määrä vähenee. Vaikka alkulohkon kaikki ottelut ovat tärkeitä pudotuspeleihin pääsemiseksi, ovat pudotuspeliottelut ratkaisevia. Enintään yksi ja sama joukkue voi pelata seitsemän ottelua turnauksen aikana, jos joukkue selviää mitaliotteluihin asti.

Mestaruuden aikana pelataan yhteensä 64 ottelua, joissa pelaajilla on mahdollisuus tehdä useita maaleja. Keskimäärin turnauksen otteluissa on tehty yleensä 2,5 maalia per ottelu, mutta on selvää, että turnaus tulee sisältämään sekä maalittomia että maalirikkaita otteluita. Suurimmillaan MM-kisoissa on tehty 12 maalia yhdessä ottelussa, mikä tapahtui, kun Sveitsi ja Itävalta pelasivat toisiaan vastaan ​​1950-luvulla. Yhtä lailla lukuisissa otteluissa ei ole tehty maalin maalia, vaan ottelu on jouduttu lopulta ratkaisemaan rangaistuspotkukilpailun avulla.

Tiesitkö, että…
… viimeisten kolmen maailmamestaruuskilpailun aikana (2010, 2014 ja 2018) hallitsevat mestarit on pudonnut jo alkulohkovaiheessa. Kukapa esimerkiksi ei muistaisi sitä shokkia, kun Saksa päätyi viimeiseksi alkulohkossaan Venäjän MM-kisojen aikana? Jää nähtäviksi, miten Ranskalle käy vuoden 2022 MM-kisoissa.

MM-kisojen lohkovaiheen aikataulu

Lohkovaiheessa päivät täyttyvät jännittävistä otteluista. Koska ottelukaupungit sijaitsevat niin lähellä toisiaan, ei kisojen aikana tarvitse pitää välipäiviä peliaikataulussa matkustamisen vuoksi. Varhaisesta aamupäivästä alkaen aina iltamyöhään asti riittää jalkapalloa seurattavaksi. Päivittäinen aikataulu on käytännöllinen ja otteluiden peliajat ovat samoja kaikkina päivinä. Tämän ansiota on helppo tarkistaa, mitä otteluita seuraavina päivinä on tulossa. Ensimmäiset lohkovaiheen ottelut pelataan 21. – 24. marraskuuta ja toiset 25. – 28. lokakuuta. Aikavälillä 29. marraskuuta – 2. joulukuuta saatetaan alkulohkovaiheen pelit loppuun kaikissa kahdeksassa alkulohkossa.

Ottelut alkavat klo 10.00, 13.00, 16.00 ja 19.00 Suomen aikaa. Ensimmäisen ja toisen ottelukierroksen aikana joukkueet saattavat pelaavat ottelunsa eri aikoihin, mutta viimeisen ja ratkaisevan alkulohko-ottelunsa kaikki lohkon joukkueet pelaavat samanaikaisesti. Tämä tehdään siksi, ettei joukkue voi muokata pelityyliään haluamansa lohkosijoituksen saavuttamiseksi.

MM-kisojen pudotuspelien aikataulu

Lauantaina 3. joulukuuta alkavat maailmanmestaruuskilpailujen pudotuspelit, joissa jatkoon päässeitä joukkueita odottavat neljännesvälierät. Nämä ottelut pelataan 3 – 6. Joulukuuta ja otteluiden myötä 16 joukkuetta puolittuu 8 joukkueeseen. Tämän jälkeen on kaksi välipäivää ennen kuin järjestetään puolivälierät 9. ja 10. joulukuuta. Näiden otteluiden voittajien otteita saamme seurata turnauksen viimeisessä vaiheessa.

Välierät eli semifinaalit ovat monien mielestä turnauksen tärkeimpiä otteluita, koska niiden tulokset määräävät sen, saako joukkue varmuudella MM-mitalin vai ei. Kaksi joukkuetta, jotka voittavat 13. ja 14. joulukuuta järjestettävät semifinaaliottelunsa, etenee suureen taisteluun kultamitalista. Häviäjien on puolestaan ​​oteltava toisiaan vastaan pronssimitalista.

Suuri MM-finaali päättää maailmanmestaruuskilpailut sunnuntaina 18. joulukuuta ja tämän myötä saamme tietää, mikä joukkue ottaa maailman johtavan jalkapallomaajoukkueen tittelin hallitsevalta mestarilta Ranskalta. Finaalia edeltävänä päivänä, 17. joulukuuta, pelataan pronssiottelu.

Jos katsot pudotuspelien peliaikataulumme, näet ettei ole vielä selvää, mitkä eri joukkueet kohtaavat otteluissa. Joukkueet määräytyvät alkulohkopelien sijoituksien perusteella, joten jokaiselle joukkueelle on tärkeää saada mahdollisimman monta pistettä lohkovaiheessa. Toki on jo kuitenkin olemassa tarkka suunnitelma siitä, mitkä otteluvoittajat kohtaavat eri otteluissa, jolloin on mahdollista nähdä joukkueen polku mestaruusotteluun asti.

Joukkueet ja alkulohkot jalkapallon MM-kisoissa 2022

Vuoden 2022 MM-kisoissa on tilaa 32 maajoukkueelle jokaisesta maailman kolkasta. Turnaukseen osallistuvat joukkueet arvotaan kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon, joissa joukkueet kohtaavat toisensa lohkovaiheen aikana. Kun turnaus on käynnissä, voit seurata sivultamme joukkueiden senhetkistä sijoitusta ja verrata tuloksia kaikkein MM-tulostaulukoiden kesken. Jotta joukkue etenisi pudotuspeleihin, on sen oltava vähintään toisella sijalla lohkossa, mutta toiseksi jääneet tulevat saamaan pudotuspeleissä kovemman vastustajan kuin lohkovoittajat.

MM-alkulohkojen arvonta on tarkoitus järjestää huhtikuussa 2022. Kun kaikki lohkot on arvottu, tullaan ne luettelemaan tällä sivustolla.

Tie jalkapallon MM-kisoihin 2022 – Näin joukkueiden karsinta tapahtuu

Kaikkien maailmanmestaruuskilpailuihin osallistuvien joukkueiden, järjestäjämaata lukuun ottamatta, on lunastettava turnauspaikka karsinnoista. Vuoden 2022 MM-kisojen karsinnat alkoivat jo vuonna 2019 ja kestävät vuoden 2022 puoliväliin saakka, jolloin viimeiset joukkueet lunastavat paikkansa.

Eurooppalaisten joukkueiden karsinta alkoi maaliskuussa 2021 laajoilla karsintalohkopeleillä, jotka kestävät koko loppuvuoden. Kymmenen karsintalohkojen voittajaa palkitaan kukin paikalla maailmanmestaruuskilpailuissa samalla, kun lohkon toiseksi tulleet saavat lisämahdollisuuden maaliskuussa 2022 järjestettävissä pudotuspeleissä. Suomi kamppailee karsintalohkossa D ja kohtaa Bosnia-Hertsegovinan, Ukrainan, Kazakstanin ja Ranskan.

Katso MM-kisat televisiosta

Jalkapallon maailmamestaruusturnauksen kaikki ottelut näkyvät ilmaiseksi Ylen kanavilta. Yle on hankkinut oikeudet Qatarin turnauksen kaikkiin 64 otteluun ja näyttää ne ilmaiseksi kaikille suomalaisille. Ottelut näytetään riippumatta siitä, pääseekö Suomi mukaan lopputurnaukseen. Suomen joukkueen MM-kisojen karsintaottelut ovat nähtävissä ilmaiseksi ainoastaan Viafree suoratoistopalvelun kautta. Varsinainen MM-turnaus tullaan lähettämään Ylen toimesta sekä televisiossa että Yle Areena suoratoistopalvelussa.

Vuoden 2022 MM-kisojen TV-aikataulussamme kerrotaan tarkemmin, millä Ylen kanavalla kukin ottelu näytetään.

Keskustele jalkapallon 2022 MM-kisoista

Sivun alaosassa olevassa kommenttikentässä voit jakaa ajatuksiasi turnauksesta. Arvostamme asiallista keskustelua ja autamme mielellämme vastaamalla jalkapallofanien kysymyksiin.

Milloin pelataan vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat?

Alkulohkovaihe alkaa 21. Marraskuuta ja se kestää 2. joulukuuta asti. Lohkovaihetta seuraavat pudotuspelit, jotka jatkuvat aina suureen finaaliotteluun 18. joulukuuta 2022 asti. Täältä löydät kaikki turnauksen aikana pelattavat ottelut.

Kuka voittaa vuoden 2022 jalkapallon maailmamestaruuden?

Täältä voi nähdä, miltä näyttävät MM-kisojen voittajaveikkauksen vedonlyöntikertoimet.

Miten Suomi voisi päästä 2022 MM-kisoihin?

Mikäli Suomi onnistuu voittamaan oman karsintalohkonsa MM-karsintaotteluissa, saa se paikan lopputurnaukseen. Jos Huuhkajat sen sijaan jäävät toiselle sijalle lohkossaan, saavat he vielä mahdollisuuden MM-kisapaikan lunastamiseen pudotuspeleistä, joissa on voitettava kaksi ottelua.

Suomen aiempi menestys jalkapallon MM-kisoissa

Suomen jalkapallomaajoukkue ei ole vielä kertaakaan onnistunut voittamaan paikkaa MM-kisojen lopputurnauksesta. Muutaman kerran Suomen joukkue on ollut lähellä päästä mukaan jalkapallomaailman suurimpaan tapahtumaan. Vuoden 1986 MM-kisojen karsinnat tarjosivat suomalaisille huimaa jännitystä karsintapeleissä. MM-turnauksen kisapaikka jäi kuitenkin uupumaan kahdella pisteellä.

MM-kisoissa parhaiten menestyneet maat

Kun katsotaan taaksepäin kaikkia edellisiä maailmanmestaruuskilpailuja, tilastot osoittavat aukottomasti sen, että eurooppalaiset maajoukkueet ovat menestyneet turnauksessa parhaiten. Maanosallamme on ylivoimaisesti eniten mitaleja turnauksesta ja tämä havaittiin myös esimerkiksi edellisissä Venäjän MM-kisoissa. Vuoden 2018 MM-kisojen puolivälierissä jopa seitsemän maata kahdeksasta oli Euroopasta. Vuodesta 1954 lähtien ei ole pelattu yhtään MM-finaalia niin, etteikö vähintäänkin toinen finaalijoukkue olisi ollut Euroopasta.

Euroopan lisäksi Etelä-Amerikan mailla on ollut runsaasti menestystä maailmamestaruuskisoissa. Yksi joukkue, joka erottuu muista, on Brasilia. Se on ainoa maa maailmassa, jolta ei ole koskaan jäänyt väliin ainuttakaan MM-turnausta. Joukkue johtaa myös kultamitalitilastoa viidellä maailmanmestaruudella. Lukumääräisesti mitalitilastoa johtaa kuitenkin Saksa, joka on voittanut kaksitoista mitalia vuosien varrella.

Yhdysvallat on ainoa Euroopan ja Etelä-Amerikan ulkopuolella oleva maa, jolla on mitalisija MM-kisoista. Tämä tapahtui vuonna 1930, kun joukkue voitti pronssia.