Millainen on lohko H jalkapallon MM-kisoissa 2022? Vaikka MM-kisat siintävät jo kahdeksan kuukauden päässä, emme vielä pysty vastaamaan tähän visaiseen kysymykseen. Vuoden 2022 MM-kisojen lohkot nimittäin arvotaan vasta 1. huhtikuuta.

Fifa määritti huhtikuun ensimmäisen päivän lohkoarvonnan päiväksi, sillä kaikkien maanosien omat MM-karsinnat oli tarkoitus pelata loppuun maaliskuun aikana. Yhtä Euroopan MM-jatkokarsintapolkua jouduttiin lopulta siirtämään kesäkuulle, mutta Fifa ei silti lähtenyt muuttamaan arvontapäivää. Niin saamme tietää vuoden 2022 MM-kisojen lohkojaon 1. huhtikuuta klo 18:00 Suomen aikaa alkavan arvonnan päätteeksi.

Tässä kohtaa emme itse asiassa edes tiedä puoliakaan MM-kisoissa pelaavista joukkueista. Vain 15 joukkuetta on ennen maanosien MM-karsintojen päättymistä selvittänyt tiensä Qatarin MM-kisoihin. Maaliskuun loppuun mennessä tiedossa on kuitenkin 29 turnauksen 32 joukkueesta. Kesäkuussa ratkaistaan viimeisen Euroopan MM-kisapaikan lunastajan lisäksi kaksi maanosien välisten MM-jatkokarsintojen kautta lopputurnaukseen selviävää joukkuetta.

Lohkoarvonnassa näille joukkueille arvotaan jo paikka jossakin MM-kisojen kahdeksasta lohkosta. Niinpä jatkokarsinnoissa pelaavat joukkueet tietävät, mihin lohkoon päätyvät, jos lunastavat paikan vuoden 2022 MM-kisoista. Muut 29 joukkuetta arvotaan turnauksen alkulohkoihin normaalisti.

MM-kisojen lohkoarvonta suoritetaan niin, että kaikki 32 maata jaetaan neljään eri arvontakoriin. Ensimmäisestä korista löytyy Qatar sekä seitsemän Fifa-rankingissa korkeimmalla olevaa joukkuetta. Toisessa korissa on kahdeksan Fifa-rankingin perusteella seuraavaksi parasta maata ja kolmannessa korissa kahdeksan seuraavaa. Kolme vielä ratkaisematonta paikkaa arvotaan alkulohkoihin yhdessä viiden viimeisen joukkueen kanssa neljännestä arvontakorista.

Kaikkiin alkulohkoihin arvotaan yksi maa jokaisesta arvontakorista. Arvontakorit määräävät myös lohkon lähtökohtaisen sijoittelun: Ykköskorista arvottu on ykkössijoitettu, kakkoskorista arvottu kakkossijoitettu ja niin edelleen. Sijoittelua hyödynnetään otteluohjelman rakentamisessa.

Qatar on varmasti A-lohkon ykkössijoitettu, jotta kisat voidaan avata kotijoukkueen ottelulla. Kaikki muut paikat ratkaistaan arvalla.

H-lohkon ottelut Qatarin MM-kisoissa 2022

Lohkojaon puuttumisesta huolimatta tiedämme, mitkä ovat H-lohkon ottelupäivät vuoden 2022 MM-kisoissa. Ensimmäinen ottelukierros on luvassa torstaina 24. marraskuuta, joka on myös lohkovaiheen ensimmäisen kierroksen päätöspäivä. H-lohkon otteluiden jälkeen jokainen turnauksen joukkue on pelannut yhden ottelun.

H-lohkon toiset ottelut ovat luvassa keskiviikkona 28. marraskuuta ja kolmannet ottelut perjantaina 2. joulukuuta. Otteluiden alkamisajankohdista ei ole varmuutta, mutta todennäköistä on, että kahden ensimmäisen kierroksen pelit pelataan eri aikoihin. Näin fanit voivat seurata MM-kisoja mahdollisimman hyvin ilman turhia päällekkäisyyksiä.

Päätöskierroksen ottelut taas tullaan todennäköisesti pelaamaan päällekkäin, jotteivat joukkueet voi varmistella jatkopaikkojaan toisen ottelun lopputuloksen perusteella.

Lohko H jalkapallon MM-kisoissa 2022: Otteluohjelma

Kaikki ajat Suomen aikaa.

24. marraskuuta 2022 klo XX H1 – H2
24. marraskuuta 2022 klo XX H3 – H4

28. marraskuuta 2022 klo XX H1 – H3
28. marraskuuta 2022 klo XX H2 – H4

2. joulukuuta 2022 klo XX H1 – H4
2. joulukuuta 2022 klo XX H3 – H2

H-lohkon stadionit

Usein jalkapallon MM-kisoissa jokaisen lohkon pelipaikkakunnat ja stadionit ovat tiedossa jo ennen lohkoarvontaa. Vuonna 2022 menetellään kuitenkin toisin, sillä pelipaikkakunnat määritetään vasta arvonnan jälkeen. Tämä johtaa harvinaisen lyhyistä välimatkoista stadioneiden väillä Qatarissa, mikä mahdollistaa normaalia suuremman joustavuuden suunnittelussa.

Kaikkiaan vuoden 2022 MM-kisoissa pelataan kahdeksalla stadionilla. Nämä ovat:

  • Al Bayt Stadium (Al-Khor)
  • Ahmed bin Ali Stadium (Al-Rayyan)
  • Al Janoub Stadium (Al-Wakrah)
  • Lusail Iconic Stadium (Lusail)
  • Education City Stadium (Al-Rayyan)
  • Khalifa International Stadium (Al-Rayyan)
  • Stadium 974 (Doha)
  • Al Thumama Stadium (Doha)

On kuitenkin varmaa, että H-lohkon pelit pelataan jollain näistä neljästä stadionista: Al Janoub Stadium, Education City Stadium, Stadium 974, Lusail Iconic Stadium.

Mitkä joukkueet H-lohkon joukkueet voivat kohdata pudotuspeleissä?

Vuoden 2022 MM-kisojen turnauskaavio on ollut valmis jo hyvän aikaa, joten tiedämme, miten pudotuspeliparit tulevat turnauksessa määräytymään. H-lohkon voittaja tulee kohtaamaan neljännesvälierissä G-lohkon kakkosen. H-lohkon kakkonen taas saa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastaansa G-lohkon voittajan.

H-lohkon voittajan neljännesvälierä pelataan 6. joulukuuta Qatarin suurimmalla stadionilla, Lusail Iconicilla. Jos joukkue jatkaa voittajana puolivälieriin, kohtaa se joko E-lohkon toiseksi tulleen joukkueen tai F-lohkon voittajan 10. joulukuuta.

H-lohkon kakkonen pelaa neljännesvälieräottelunsa 5. joulukuuta Dohan Stadium 974:llä. Jos G-lohkon voittaja taipuu, jatka joukkue puolivälieriin E-lohkon voittajaa tai F-lohkon kakkosta vastaan. Puolivälierä on edessä 9. joulukuuta Al Rayyanissa.

Lohko H jalkapallon MM-kisoissa 2018

Venäjän MM-kisoissa H-lohkosta pudotuspeleihin jatkoivat Kolumbia ja Japani. Senegalin ja Puolan turnaus päättyi alkulohkovaiheeseen.

Avauskierroksella Japani kaatoi Kolumbian 1–2. Senegal puolestaan otti voiton Puolasta samoin numeroin. Toisella kierroksella Japani ja Senegal tasasivat pisteet lukemin 2–2. Saman päivän päätösottelussa Kolumbia kuritti Puolaa maalein 0–3 ja varmisti Puolan turnauksen päättymisen alkulohkoon.

Lohkon päätöskierroksella Japani tiesi jo jatkavansa pudotuspeleihin. Senegal ja Kolumbia puolestaan ratkoivat toisen jatkopaikan kohtalon keskenään. Ottelun ainoa maali syntyi 74. minuutilla Yerry Minan toimesta, mikä tarkoitti Kolumbian etenemistä neljännesvälieriin. Kolumbia myös voitti lohkonsa, kun Japani hävisi Puolalle 0–1.