Tältä sivulta löytyy lohko A jalkapallon MM-kisoissa 2022. Lohkossa pelaavat isäntämaa Qatar, Hollanti, Senegal ja Ecuador. Tältä sivulta löydät kaiken olennaisen tiedon lohkosta ja sen joukkueista.

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Hollanti
3
2
1
0
5 - 1
7
2
Senegal
3
2
0
1
5 - 4
6
3
Ecuador
3
1
1
1
4 - 3
4
4
Qatar
3
0
0
3
1 - 7
0

A-lohkon ottelut Qatarin MM-kisoissa 2022

Vaikka MM-kisoihin onkin vielä aikaa, tiedämme jo, minä päivinä joukkueet tulevat otteluitaan pelaamaan. A-lohko avaa vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat, sillä turnauksen avausottelu tulee olemaan Ecuadorin ja Qatarin välinen A-lohkon kamppailu. Avausottelu pelataan sunnuntaina 20. marraskuuta klo 18:00 Suomen aikaa.

Avausottelu pelataan yhdessä kisojen virallisten avajaisten kanssa, ja se on ainoa peli, joka turnauksen ensimmäisenä päivänä pelataan. Seuraavana päivänä edessä on toinen A-lohkon ottelu, kun Hollanti ja Senegal kohtaavat klo 18:00 Suomen aikaa.

Muut A-lohkon ottelut pelataan perjantaina 25. marraskuuta ja tiistaina 29. marraskuuta. Kumpanakin päivänä pelataan kaksi ottelua. Kahden ensimmäisen ottelukierroksen ottelut tullaan pelaamaan eri kellonaikoihin, mutta viimeisen kierroksen ottelut samaan aikaan sopupelien välttämiseksi.

Lohko A jalkapallon MM-kisoissa 2022: Otteluohjelma

Kaikki ajat Suomen aikaa.

20. marraskuuta 2022 klo 18:00 Qatar – Ecuador (Al Bayt Stadium)
21. marraskuuta 2022 klo 18:00 Senegal – Hollanti (Al Thumama Stadium)

25. marraskuuta 2022 klo 15:00 Qatar – Senegal (Al Thumama Stadium)
25. marraskuuta 2022 klo 18:00 Hollanti – Ecuador (Khalifa International Stadium)

29. marraskuuta 2022 klo 17:00 Hollanti – Qatar (Al Bayt Stadium)
29. marraskuuta 2022 klo 17:00 Ecuador – Senegal (Khalifa International Stadium)

Lohko A jalkapallon MM-kisojen pudotuspeleissä

Vaikka A-lohkon pudotuspeleihin etenevät joukkueet eivät vielä olekaan tiedossa, tiedämme jo, miten lohkosta jatkoon pääsevät maat pelaavat pudotuspeleissä. Fifan virallinen turnauskaavio on jo valmiina, ja sen mukaan A-lohkon voittaja tulee kohtaamaan neljännesvälierissä B-lohkon toiseksi tulleen joukkueen. Vastaavasti A-lohkon kakkonen saa vastaansa B-lohkon voittajan.

Toisin sanoen A-lohkon joukkueet saavat pudotuspeleissä vastaansa joukkueet lohkosta, jossa pelaavat Englanti, Iran, USA ja Wales.

On mahdotonta sanoa etukäteen, mikä joukkue tulee voittamaan minkäkin lohkon. MM-kisoissa nähdään aina yllätyksiä, ja sen vuoksi pudotuspeliparien ennustaminen etukäteen on käytännössä mahdotonta. Jos ennakkoasetelmat pitäisivät kuitenkin paikkansa, kohtaisi Hollanti ensimmäisellä kierroksella USA:n tai Walesin ja Senegal Englannin.

A-lohkon voittaja pelaa neljännesvälieränsä Khalifa International Stadiumilla. Jos joukkue voittaa ottelun, pelaa se puolivälierän Lusail Iconic Stadiumilla joko C-lohkon voittajaa tai D-lohkon kakkosta vastaan. Vastassa voisi tällöin olla esimerkiksi Argentiina tai Tanska.

Lohkon toiseksi tullut joukkue puolestaan pelaa neljännesvälierän Al Khorissa sijaitsevalla Al Bayt Stadiumilla. Jos joukkue jatkaa ottelusta puolivälieriin, kohtaa se D-lohkon voittajan tai C-lohkon kakkosen samalla stadionilla. Potentiaalisia vastustajia ovat muun muassa Ranska ja Meksiko.

Qatarin MM-kisojen otteluohjelma

Kuka on suosikki voittamaan A-lohkon?

Ennen kuin MM-kisojen joukkueet on nimetty, ja sitä myötä tarkemmat kertoimet asetettu, voidaan sanoa, että Hollanti on melko selvä suosikki voittamaan MM-kisojen A-lohkon. Hollannin joukkue on täynnä tähtiä, ja sillä on potentiaalia edetä pitkälle koko turnauksessa. Hollanti pelasi vuoden 2021 EM-kisojen lohkovaiheessa huikeaa jalkapalloa, mikä osoitti joukkueessa piilevän potentiaalin. Toisaalta joukkue saattaa sulaa odottamattomasti, kuten kävi EM-kisojen pudotuspeleissä. Lohkovoitto ei ole kuitenkaan kirkossa kuulutettu, sillä samassa lohkossa pelaa myös Senegal, joka on hallitseva Afrikan mestari. Jos jokin joukkue uhkaa Hollannin lohkovoittoa, on se juuri Sadio Manén tähdittämä Senegal. Ecuador ja Qatar eivät ole heittopusseja, mutta kukaan tuskin odottaa kummankaan maan etenevän jatkoon tästä lohkosta. Paljon tarvitaan, jos kumpikaan joukkueista aikoo yllättää ja lunastaa itselleen lohkovoiton.

Lohko A jalkapallon MM-kisoissa 2022: voittajakertoimet

Joukkue LeoVegas MobileBet
🇳🇱 Hollanti 1.42 1.44
🇸🇳 Senegal 5.75 4.50
🇪🇨 Ecuador 7.00 6.00
🇶🇦 Qatar 14.00 15.00

Lohko A jalkapallon MM-kisoissa 2022: stadionit

A-lohkon, ja samalla koko MM-kisojen, avausottelu pelataan Al-Khorissa sijaitsevalla Al Bayt Stadiumilla. Tämän lisäksi A-lohkon otteluita pelataan Khalifa International Stadiumilla Al-Rayyanissa ja Al Thumama Stadiumilla Dohassa. Qatarin MM-kisoissa pelataan yhteensä kahdeksalla stadionilla.

🇶🇦​ Qatar jalkapallon MM-kisoissa 2022

Qatar on uusi tuttavuus näissä karkeloissa. Joukkue ei ole koskaan onnistunut selviämään jalkapallon MM-kisoihin pelaamalla, mikä on yksi niistä syistä, miksi kansainvälinen jalkapalloyhteisö on kritisoinut Fifan päätöstä antaa vuoden 2022 MM-kisat Qatarille. Qatar ei kuitenkaan ole joukkueena totaalinen heittopussi, sillä kyseessä on vuoden 2019 Aasian mestari. Mestaruuden nappaaminen esimerkiksi Japanin, Etelä-Korean ja Australian edestä on varteenotettava saavutus, ja Qatar tuleekin varmasti tarjoamaan alkulohkonsa muille joukkueille aivan kelpo vastuksen. On kuitenkin huomioitava, että Qatarin maajoukkue koostuu pitkälti ulkomailla syntyneistä ja kasvaneista pelaajista, jotka ovat myöhemmällä iällä saaneet Qatarin kansalaisuuden. Tämän vuoksi maan jalkapallon todellisesta tasosta on todella vaikea tehdä johtopäätöksiä maajoukkueen perusteella.

Faktoja Qatarin miesten maajoukkueesta:

 • Päävalmentaja: Felix Sanchéz
 • Kapteeni: Hassan Al-Haydos
 • Sijoitus MM-karsinnoissa: Ei osallistunut karsintoihin
 • Sijoitus Fifa-rankingissa: 51.
 • Aiemmat MM-kisat: Ei ole koskaan selvinnyt MM-kisoihin
 • Paras sijoitus MM-kisoissa: Ei ole pelannut aiemmin MM-kisoissa

Qatarin ottelut jalkapallon MM-kisojen 2022 A-lohkossa

Sunnuntaina 20. marraskuuta klo 18:00
Qatar – Ecuador
Al Bayt Stadium

Perjantaina 25. marraskuuta klo 15:00
Qatar – Senegal
Al Thumama Stadium

Tiistaina 29. marraskuuta klo 17:00
Hollanti – Qatar
Al Bayt Stadium

Lue lisää Qatarin maajoukkueesta

🇳🇱​​ Hollanti jalkapallon MM-kisoissa 2022

Hollanti on yksi maailman menestyneimmistä jalkapallomaista. Monet muistavatkin hollantilaisen totaalisen jalkapallon, joka muovasi käsitystämme jalkapallosta 1970-luvulla, ja toimi perustana nykyiselle lyhytsyöttöpelille, jota hyödyntävät lähes kaikki maailman parhaat jalkapallojoukkueet. 1970-luku oli myös Hollannin paras aikakausi, sillä silloin joukkue voitti kaksi MM-hopeaa. Hollanti on ollut kaikkiaan kolme kertaa MM-finaalissa (1974, 1978, 2010), mutta ei ole vielä onnistunut voittamaan ensimmäistä miesten maailmanmestaruuttaan.

Faktoja Hollannin miesten maajoukkueesta:

 • Päävalmentaja: Louis van Gaal
 • Kapteeni: Virgil van Dijk
 • Sijoitus MM-karsinnoissa: Voitti Euroopan karsintalohkon G
 • Sijoitus Fifa-rankingissa: 10.
 • Aiemmat MM-kisat: 10
 • Paras sijoitus MM-kisoissa: MM-hopea vuosina 1974, 1978 ja 2010

Hollannin ottelut jalkapallon MM-kisojen 2022 A-lohkossa

Maanantaina 21. marraskuuta klo 18:00
Senegal – Hollanti
Al Thumama Stadium

Perjantaina 25. marraskuuta klo 18:00
Hollanti – Ecuador
Khalifa International Stadium

Tiistaina 29. marraskuuta klo 17:00
Hollanti – Qatar
Al Bayt Stadium

Lue lisää Hollannin maajoukkueesta

🇸🇳​ Senegal jalkapallon MM-kisoissa 2022

Senegal on Afrikan paras maajoukkue vuonna 2022, mikä asettaa odotuksia myös MM-kisoihin. Voisiko Senegalista tulla jopa ensimmäinen afrikkalainen maa, joka onnistuu etenemään MM-kisojen mitaleille? Senegal pelasi miesten MM-kisoissa ensimmäistä kertaa vuonna 2002, ja saavutti samalla kertaa myös tähän asti parhaan sijoituksensa, joka oli pääsy puolivälieriin. Joukkue pudotti tuolloin Ruotsin neljännesvälierissä melko sensaatiomaisesti. Monet uskovat, että tämän vuoden joukkueella on mahdollisuudet mennä vielä pidemmälle; etenkin, kun joukkue on selkeä suosikki etenemään pudotuspeleihin A-lohkosta.

Faktoja Senegalin miesten maajoukkueesta:

 • Päävalmentaja: Aliou Cissé
 • Kapteeni: Kalidou Koulibaly
 • Sijoitus MM-karsinnoissa: Voitti karsintalohkonsa ja kaatoi pudotuspeleissä Egyptin
 • Sijoitus Fifa-rankingissa: 20.
 • Aiemmat MM-kisat: 2002 & 2018
 • Paras sijoitus MM-kisoissa: Puolivälierät 2002

Senegalin ottelut jalkapallon MM-kisojen 2022 A-lohkossa

Maanantaina 21. marraskuuta klo 18:00
Senegal – Hollanti
Al Thumama Stadium

Perjantaina 25. marraskuuta klo 15:00
Qatar – Senegal
Al Thumama Stadium

Tiistaina 29. marraskuuta klo 17:00
Ecuador – Senegal
Khalifa International Stadium

Lue lisää Senegalin maajoukkueesta

🇪🇨​ Ecuador jalkapallon MM-kisoissa 2022

Ecuador pelaa Qatarissa jo neljännet MM-kisansa 20 vuoden sisään, mikä on todella vakuuttava saavutus, kun tiedetään, kuinka monta huippumaata Etelä-Amerikasta löytyy. Parhaimmillaan Ecuador on yltänyt neljännesvälieriin, mikä tapahtui vuonna 2006 Saksan MM-kisoissa. Kaikkina muina kertoina joukkueen tie on tyssännyt heti alkulohkoon, minkä ecuadorilaiset pyrkivät varmasti muuttamaan Qatarissa.

Faktoja Ecuadorin miesten maajoukkueesta:

 • Päävalmentaja: Gustavo Alfaro
 • Kapteeni: Enner Valencia
 • Sijoitus MM-karsinnoissa: Etelä-Amerikan MM-karsintojen neljäs
 • Sijoitus Fifa-rankingissa: 46.
 • Aiemmat MM-kisat: kolme (2002, 2006, 2014)
 • Paras sijoitus MM-kisoissa: Neljännesvälierät vuonna 2006

Ecuadorin ottelut jalkapallon MM-kisojen 2022 A-lohkossa

Maanantaina 20. marraskuuta klo 18:00
Qatar – Ecuador
Al Bayt Stadium

Perjantaina 25. marraskuuta klo 18:00
Hollanti – Ecuador
Khalifa International Stadium

Tiistaina 29. marraskuuta klo 17:00
Ecuador – Senegal
Khalifa International Stadium

Lue lisää Ecuadorin maajoukkueesta

Lohko A jalkapallon MM-kisoissa 2018

Edellisissä jalkapallon MM-kisoissa A-lohkoon arvottiin Uruguay, Saudi-Arabia ja Egypti. Jo etukäteen oli tiedossa, että Venäjä tulisi kisojen järjestäjämaana olemaan A-lohkon ykkössijoitettu joukkue, aivan kuten tänä vuonna Qatarin kohdalla.

Tämä järjestely myös toimi, sillä MM-kisat saivat juuri sen alun, jota kisajärjestäjät olivat toivoneet. Venäjä voitti turnauksen avausottelussa Saudi-Arabian murskaavasti 5–0 ja käynnisti kotiyleisön juhlat. Seuraavana päivänä Uruguay täydensi A-lohkon ensimmäisen ottelukierroksen voittamalla Egyptin niukasti 0–1.

Toisella kierroksella Venäjä jatkoi voittokulkuaan kaatamalla Egyptin 3–1. Uruguay puolestaan nappasi tutun tuloksen ja voitti Saudi-Arabian 1–0 Luis Suárezin maalilla. Päätöskierrokselle päästessä lohkon kaksi pudotuspelijoukkuetta oli siis jo selvillä. Uruguay voitti kärkijoukkueiden kohtaamisen 3–1 ja varmisti näin lohkovoiton. Venäjä eteni pudotuspeleihin lohkokakkosena. Egyptin ja Saudi-Arabian kohtalona oli lähteä kotimatkalle.