Tältä sivulta löytyy lohko A jalkapallon MM-kisoissa 2023. Lohkossa pelaavat toinen emäntämaa Uusi-Seelanti, Norja, Sveitsi ja Filippiinit. Tältä sivulta löydät kaiken olennaisen tiedon lohkosta ja sen joukkueista.

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Sveitsi
3
1
2
0
2 - 0
5
2
Norja
3
1
1
1
6 - 1
4
3
Uusi-Seelanti
3
1
1
1
1 - 1
4
4
Filippiinit
3
1
0
2
1 - 8
3

A-lohkon ottelut jalkapallon MM-kisoissa 2023

Vaikka MM-kisoihin onkin vielä aikaa, tiedämme jo, minä päivinä joukkueet tulevat otteluitaan pelaamaan. A-lohko avaa vuoden 2023 jalkapallon MM-kisat, sillä turnauksen avausottelu tulee olemaan Uuden-Seelannin ja Norjan välinen A-lohkon kamppailu. Avausottelu pelataan torstaina 20. heinäkuuta klo 10:00 Suomen aikaa.


Kanada - Uusi-Seelanti

Avausottelu on A-lohkon ainoa peli, joka turnauksen ensimmäisenä päivänä pelataan. Seuraavana päivänä edessä on toinen A-lohkon ottelu, kun Filippiinit ja Sveitsi kohtaavat klo 08:00 Suomen aikaa.

Muut A-lohkon ottelut pelataan tiistaina 25. heinäkuuta ja sunnuntaina 30. heinäkuuta. Kumpanakin päivänä pelataan kaksi ottelua. Kahden ensimmäisen ottelukierroksen ottelut tullaan pelaamaan eri kellonaikoihin, mutta viimeisen kierroksen ottelut samaan aikaan sopupelien välttämiseksi.

Lohko A jalkapallon MM-kisoissa 2023: Otteluohjelma

Kaikki ajat Suomen aikaa.

20. heinäkuuta 2023 klo 10:00 Uusi-Seelanti – Norja (Eden Park)
21. heinäkuuta 2023 klo 08:00 Filippiinit – Sveitsi (Forsyth Barr Stadium)

25. heinäkuuta 2023 klo 08:30 Uusi-Seelanti – Filippiinit (Wellington Regional Stadium)
25. heinäkuuta 2023 klo 10:00 Sveitsi – Norja (Waikato Stadium)

30. heinäkuuta 2023 klo 10:00 Sveitsi – Uusi-Seelanti (Forsyth Barr Stadium)
30. heinäkuuta 2023 klo 10:00 Norja – Filippiinit (Eden Park)

Lohko A jalkapallon MM-kisojen pudotuspeleissä

Vaikka A-lohkon pudotuspeleihin etenevät joukkueet eivät vielä olekaan tiedossa, tiedämme jo, miten lohkosta jatkoon pääsevät maat pelaavat pudotuspeleissä. Fifan virallinen turnauskaavio on jo valmiina, ja sen mukaan A-lohkon voittaja tulee kohtaamaan neljännesvälierissä C-lohkon toiseksi tulleen joukkueen. Vastaavasti A-lohkon kakkonen saa vastaansa C-lohkon voittajan. Toisin sanoen A-lohkon joukkueet saavat pudotuspeleissä vastaansa joukkueet lohkosta, jossa pelaavat Espanja, Costa Rica, Sambia ja Japani.

A-lohkon voittaja pelaa neljännesvälieränsä Eden Parkilla Aucklandissa lauantaina 5. elokuuta. Jos joukkue etenee otteluparista jatkoon, pelaa se puolivälieränsä Wellington Regional Stadiumilla perjantaina 11. elokuuta.

A-lohkon kakkonen taas pelaa omassa neljännesvälierässään Wellington Regional Stadiumilla lauantaina 5. elokuuta. Voittaessaan tuon ottelun joukkue pelaa puolivälierässä Aucklandin Eden Parkilla lauantaina 11. elokuuta.

A-lohkon joukkueet joutuvat matkustamaan Australian puolelle vasta, jos ne etenevät MM-kisojen finaaliin tai pronssiotteluun, sillä myös mahdollinen välierä pelataan Uudessa-Seelannissa.

Vuoden 2023 MM-kisojen otteluohjelma

Kuka on suosikki voittamaan A-lohkon?

Pelkästään aikaisempaan kisakokemukseen perustuen Norjaa voidaan pitää A-lohkon suurimpana suosikkina. Joukkue on osallistunut kaikkiin aiempiin naisten MM-kisoihin ja voittanut näissä useita mitaleja. Toisaalta Uusi-Seelanti pääsee pelaamaan kotonaan ja voi luottaa äänekkääseen ja intohimoiseen kannatukseen katsomossa. Sveitsi puolestaan onnistui etenemään pudotuspeleihin tähän ainoissa MM-kisoissaan tähän mennessä ja haluaa varmasti päästä samaan myös tänä vuonna. Filippiinit osallistuu historiansa ensimmäisiin MM-kisoihin, ja nähtäväksi jää, miten joukkue pärjää ennakolta kovempia vastustajiaan vastaan.

Lohko A jalkapallon MM-kisoissa 2023: voittajakertoimet

Joukkue XX
🇳🇴  Norja XX
 🇳🇿  Uusi-Seelanti XX
🇨🇭  Sveitsi XX
🇵🇭  Filippiinit XX

Lohko A jalkapallon MM-kisoissa 2023: stadionit

A-lohkon avausottelu pelataan Eden Parkilla Uuden-Seelannin Aucklandissa. Sen lisäksi otteluita pelataan Forsyth Barr Stadiumilla Dunedinissa, Wellington Regional Parkilla Wellingtonissa ja Waikato Stadiumilla Hamiltonissa. Kaikki stadionit sijaitsevat Uudessa-Seelannissa.

🇳🇿  Uusi-Seelanti jalkapallon MM-kisoissa 2023

Uuden-Seelannin naisten jalkapallomaajoukkuetta, joka tunnetaan myös nimellä Football Ferns, pidettiin pitkään Oseanian jalkapalloliiton toiseksi parhaana joukkueena. Mutta kun Australia päätti liittyä Aasian jalkapalloliiton jäseneksi vuonna 2006, nousi Uusi-Seelanti selvästi oman maanosansa vahvimmaksi joukkueeksi. Sen jälkeen se on voittanut kaikki alueelliset mestaruudet ja napannut jokaisen paikan sekä olympialaisiin että MM-kisoihin. Suuren yleisön edessä nähtävä läpimurto on kuitenkin antanut odottaa itseään. Tuleeko se nyt, kun MM-kisat pelataan joukkueen kotimaassa?

Faktoja Uuden-Seelannin naisten maajoukkueesta:

 • Päävalmentaja: Jitka Klimková
 • Kapteeni: Ali Riley
 • Sijoitus MM-karsinnoissa: Ei osallistunut karsintoihin
 • Sijoitus Fifa-rankingissa: 24.
 • Aiemmat MM-kisat: Neljät
 • Paras sijoitus MM-kisoissa: Lohkovaihe

Uuden-Seelannin ottelut jalkapallon MM-kisojen 2023 A-lohkossa

Torstaina 20. heinäkuuta klo 10:00
Uusi-Seelanti – Norja
Eden Park

Tiistaina 25. heinäkuuta klo 08:30
Uusi-Seelanti – Filippiinit
Wellington Regional Stadium

Sunnuntaina 30. heinäkuuta klo 10:00
Sveitsi – Uusi-Seelanti
Forsyth Barr Stadium

Lue lisää Uuden-Seelannin maajoukkueesta

🇳🇴  Norja jalkapallon MM-kisoissa 2023

Norjan naisten jalkapallomaajoukkue koki loiston päivänsä 80- ja 90-luvuilla, jolloin se voitti kultaa MM-kisoissa, olympialaisissa ja EM-kisoissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kyseessä olisi todellinen huippujoukkue myös tänäpäivänä. Vaikka Norja putosi puolivälierissä viime MM-kisoissa, ja jäi viime kesän EM-kisoissa kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle, sitä pidetään yhtenä maailman parhaista, ja oman lohkonsa selkeänä suosikkina. Pääsy neljännesvälieriin on vähintä, mitä Norjalta tulee näissä MM-kisoissa odottaa.

Faktoja Norjan naisten maajoukkueesta:

 • Päävalmentaja: Hege Riise
 • Kapteeni: Maren Mjelde
 • Sijoitus MM-karsinnoissa: Voitti Euroopan karsintalohkon F
 • Sijoitus Fifa-rankingissa: 13.
 • Aiemmat MM-kisat: 8
 • Paras sijoitus MM-kisoissa: MM-kultaa vuonna 1995

Norjan ottelut jalkapallon MM-kisojen 2023 A-lohkossa

Torstaina 20. heinäkuuta klo 10:00
Uusi-Seelanti – Norja
Eden Park

Tiistaina 25. heinäkuuta klo 11:00
Sveitsi – Norja
Waikato Stadium

Sunnuntaina 30. heinäkuuta klo 10:00
Norja – Filippiinit
Eden Park

Lue lisää Norjan maajoukkueesta

🇵🇭  Filippiinit jalkapallon MM-kisoissa 2023

Filippiinien naisten jalkapallomaajoukkue on kovassa nosteessa, ja on nyt päässyt ensimmäisiin MM-kisoihinsa! Historiallinen kisapaikka irtosi sen jälkeen, kun maa oli saavuttanut niin ikään historiansa ensimmäisen välieräpaikan Aasian mestaruuskilpailuissa. Filippiinit on myös Kaakkois-Aasian mestaruuskilpailujen hallitseva mestari. Kyseessä on joukkue, joka pystyy haastamaan suurempanasa, mutta joka kohtaa kovan haasteen jo lohkovaiheessa.

Faktoja Filippiinien miesten maajoukkueesta:

 • Päävalmentaja: Alen Stajcic
 • Kapteeni: Tahnai Annis
 • Sijoitus MM-karsinnoissa: Aasian mestaruuskisojen neljäs sija
 • Sijoitus Fifa-rankingissa: 53.
 • Aiemmat MM-kisat: Ei ole aiemmin osallistunut MM-kisoihin
 • Paras sijoitus MM-kisoissa: Tekee debyyttinsä vuonna 2023

Filippiinien ottelut jalkapallon MM-kisojen 2023 A-lohkossa

Perjantaina 21. heinäkuuta klo 08:00
Filippiinit – Sveitsi
Forsyth Barr Stadium

Tiistaina 25. heinäkuuta 08:30
Uusi-Seelanti – Filippiinit
Wellington Regional Stadium

Sunnuntaina 30. heinäkuuta 10:00
Norja – Filippiinit
Eden Park

Lue lisää Filippiinien maajoukkueesta

🇨🇭  Sveitsi jalkapallon MM-kisoissa 2023

Sveitsin naisten jalkapallomaajoukkue on ottanut 2010-luvulla suuria harppauksia, ja nyt se on ensimmäistä kertaa päässyt peräkkäisiin MM- ja EM-kisoihin. EM-kisoissa sen matka on joka kerta päättynyt lohkovaiheeseen, mutta MM-kisoissa Kanadassa joukkue pääsi pudotuspeleihin Ecuadorista saamansa kaksinumeroisen voiton ansiosta. Neljännesvälieräottelu turnauksen emäntämaata vastaan osoittautui kuitenkin liian kovaksi haasteeksi. Nyt Sveitsi kohtaa jälleen kotimaan Uuden-Seelannin muodossa, mutta selvästi vähemmän paineistetussa tilanteessa.

Faktoja Sveitsin naisten maajoukkueesta:

 • Päävalmentaja: Inka Grings
 • Kapteeni: Lia Wälti
 • Sijoitus MM-karsinnoissa: Euroopan MM-karsintalohkon G kakkkonen, nappasi kisapaikan jatkokarsintojen kautta
 • Sijoitus Fifa-rankingissa: 21.
 • Aiemmat MM-kisat: yhdet (2015)
 • Paras sijoitus MM-kisoissa: Neljännesvälierät vuonna 2015

Sveitsin ottelut jalkapallon MM-kisojen 2023 A-lohkossa

Perjantaina 21. heinäkuuta klo 08:00
Filippiinit – Sveitsi
Forsyth Barr Stadium

Tiistaina 25. heinäkuuta klo 11:00
Sveitsi – Norja
Waikato Stadium

Sunnuntaina 30. heinäkuuta klo 10:00
Sveitsi – Uusi-Seelanti
Forsyth Barr Stadium

Lue lisää Sveitsin maajoukkueesta

Lohko A jalkapallon MM-kisoissa 2022

Kun miesten MM-kisat pelattiin talvella 2022, A-lohkoon kuuluivat kyseenalainen isäntämaa Qatar, Hollanti, Senegal ja Ecuador. Qatar, joka teki turnauksessa MM-debyyttinsä, oli sijoitettu lohkon ykkössuosikiksi, vaikka todellisuudessa se oli yksi heikoimmista MM-kisoissa pelanneista joukkueista. Tämä kävi ilmi lohkovaiheessa, jossa joukkue ei saanut yhtään pistettä. Mohammed Muntari iski qatarilaisten ainoan maalin Senegalia vastaan. Senegal ja Hollanti puolestaan etenivät pudotuspeleihin – Hollanti melko selvästi ja Senegal viimeisen kierroksen dramaattisten vaiheiden myötä.

Lohko A jalkapallon MM-kisoissa 2019

Kun naisten MM-kisat pelattiin kesällä 2019, A-lohkossa toisensa kohtasivat Ranska, Nigeria, Norja ja Etelä-Korea. Kukaan tuskin yllättyi, kun kisojen emäntämaa Ranska voitti lohkonsa kolmella voitolla ja yhdeksällä pisteellä. Myös Norja ja Nigeria onnistuivat etenemään pudotuspeleihin, Norja lohkokakkosena ja Nigeria yhtenä parhaista lohkokolmosista. Norja ja Ranska etenivät vielä puolivälieriin asti, mutta sen pidemmälle kumpikaan joukkue ei onnistunut tietään raivaamaan.

Lohko A jalkapallon MM-kisoissa 2018

Kesän 2018 jalkapallon miesten MM-kisoissa A-lohkoon arvottiin Uruguay, Saudi-Arabia ja Egypti. Jo etukäteen oli tiedossa, että Venäjä tulisi kisojen järjestäjämaana olemaan A-lohkon ykkössijoitettu joukkue, aivan kuten tänä vuonna Qatarin kohdalla.

Tämä järjestely myös toimi, sillä MM-kisat saivat juuri sen alun, jota kisajärjestäjät olivat toivoneet. Venäjä voitti turnauksen avausottelussa Saudi-Arabian murskaavasti 5–0 ja käynnisti kotiyleisön juhlat. Seuraavana päivänä Uruguay täydensi A-lohkon ensimmäisen ottelukierroksen voittamalla Egyptin niukasti 0–1.

Toisella kierroksella Venäjä jatkoi voittokulkuaan kaatamalla Egyptin 3–1. Uruguay puolestaan nappasi tutun tuloksen ja voitti Saudi-Arabian 1–0 Luis Suárezin maalilla. Päätöskierrokselle päästessä lohkon kaksi pudotuspelijoukkuetta oli siis jo selvillä. Uruguay voitti kärkijoukkueiden kohtaamisen 3–1 ja varmisti näin lohkovoiton. Venäjä eteni pudotuspeleihin lohkokakkosena. Egyptin ja Saudi-Arabian kohtalona oli lähteä kotimatkalle.