Jalkapallon MM-kisat alkavat jo kuluvan vuoden marraskuussa, ja huhtikuun alusta asti olemme tienneet, millainen lohko A jalkapallon MM-kisoissa tulee olemaan ja mitkä joukkueet tulevat siinä pelaamaan. Huhtikuun alkuun mennessä selvisi myös suurin osa MM-kisojen joukkueista – 1. huhtikuuta mennessä 29 kisoissa pelaavista 32 joukkueesta oli tiedossa.

Qatarin MM-kisojen lohkoarvonta järjestettiin 1. huhtikuuta 2022 Qatarissa klo 19:00 Suomen aikaa alkaen. Vielä tuolloinkaan kaikki turnaukseen osallistuvat maat eivät olleet tiedossa, mutta 29 joukkuetta riitti lohkojen arpomiseen.  Kolme viimeistä ratkeavat Euroopan MM-karsintojen viimeisen pudotuspelipolun sekä maanosien välisten MM-jatkokarsintojen ratkettua kesäkuussa.

A-lohkoon joidenkin kisapaikkojen ratkeamattomuus ei vaikuttanut, sillä A-lohkoon ei arvottu yhtään sellaista joukkuetta, joka pelaisi vielä karsintoja. Kaikki MM-kisojen A-lohkossa pelaavat joukkueet ovat siis tiedossa.

Arvonnassa kaikki 29 lopputurnaukseen selvinnyttä maata sijoitettiin kahdeksaan eri alkulohkoon. Myös kolme viimeistä maata arvottiin valmiiksi alkulohkoihin, vaikkei ollutkaan tiedossa, mitkä nämä maat ovat. Joukkueet jaettiin arvontakoreihin niin, että isäntämaa Qatar sekä seitsemän virallisen Fifa-rankingin korkeimmin sijoitettua joukkuetta sijoitettiin arvontakoriin 1. Kahdeksan seuraavaksi korkeimmin sijoitettua joukkuetta sijoitettiin koriin 2 ja kahdeksan seuraavaa koriin 3. Jäljelle jäävät viisi maata sekä kolme vielä ratkaisematonta paikkaa sijoitettiin arvontakoriin 4. Jokaisesta korista arvottiin yksi joukkue jokaiseen alkulohkoon.

Ainoa poikkeus tähän järjestelyyn on Qatar, jonka tiedettiin jo etukäteen pelaavan alkulohkossa A. Järjestäjämaana Qatarilla oli varma paikka MM-kisoissa, ja joukkue sijoitettiin suoraan A-lohkoon, jotta turnaus voidaan aloittaa kotijoukkueen ottelulla.

Virallisen otteluohjelman julkistamisen jälkeen kävi kuitenkin ilmi, ettei tätä mahdollisuutta hyödynnetä. Qatar ei tule pelaamaan turnauksen avausottelussa, vaan vasta avauspäivän kolmannessa ottelussa hieman parempaan lähetysaikaan. Turnauksen avausottelussa pelaavat Senegal ja Hollanti.

A-lohkon ottelut Qatarin MM-kisoissa 2022

Vaikka MM-kisoihin onkin vielä aikaa, tiedämme jo, minä päivinä joukkueet tulevat otteluitaan pelaamaan. A-lohko avaa vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat, sillä turnauksen avausottelu tulee olemaan Ecuadorin ja Qatarin välinen A-lohkon kamppailu. Avausottelu pelataan sunnuntaina 20. marraskuuta klo 18:00 Suomen aikaa.

Avausottelu pelataan yhdessä kisojen virallisten avajaisten kanssa, ja se on ainoa peli, joka turnauksen ensimmäisenä päivänä pelataan. Seuraavana päivänä edessä on toinen A-lohkon ottelu, kun Hollanti ja Senegal kohtaavat klo 18:00 Suomen aikaa.

Muut A-lohkon ottelut pelataan perjantaina 25. marraskuuta ja tiistaina 29. marraskuuta. Kumpanakin päivänä pelataan kaksi ottelua. Kahden ensimmäisen ottelukierroksen ottelut tullaan pelaamaan eri kellonaikoihin, mutta viimeisen kierroksen ottelut samaan aikaan sopupelien välttämiseksi.

Lohko A jalkapallon MM-kisoissa 2022: Otteluohjelma

Kaikki ajat Suomen aikaa.

20. marraskuuta 2022 klo 18:00 Qatar – Ecuador (Al Bayt Stadium)
21. marraskuuta 2022 klo 18:00 Senegal – Hollanti (Al Thumama Stadium)

25. marraskuuta 2022 klo 15:00 Qatar – Senegal (Al Thumama Stadium)
25. marraskuuta 2022 klo 18:00 Hollanti – Ecuador (Khalifa International Stadium)

29. marraskuuta 2022 klo 17:00 Hollanti – Qatar (Al Bayt Stadium)
29. marraskuuta 2022 klo 17:00 Ecuador – Senegal (Khalifa International Stadium)

A-lohkon stadionit

A-lohkon, ja samalla MM-kisojen, avausottelu pelataan Al Thumama Stadiumilla Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Isäntämaa Qatar tulee pelaamaan ensimmäisen ottelunsa Al-Khorissa sijaitsevalla Al Bayt Stadiumilla.

Kummallakin stadionilla pelataan kaksi A-lohkon kamppailua. Lisäksi kaksi lohkon ottelua pelataan Al Rayyanin Khalifa International Stadiumilla.

Qatarin MM-kisoissa pelataan yhteensä kahdeksalla stadionilla. MM-kisoissa käytössä olevat stadionit (ja paikkakunnat) ovat:

  • Al Bayt Stadium (Al-Khor)
  • Ahmed bin Ali Stadium (Al-Rayyan)
  • Al Janoub Stadium (Al-Wakrah)
  • Lusail Iconic Stadium (Lusail)
  • Education City Stadium (Al-Rayyan)
  • Khalifa International Stadium (Al-Rayyan)
  • Stadium 974 (Doha)
  • Al Thumama Stadium (Doha)

Näistä kaikki eivät kuitenkaan olisi voineet olla A-lohkon otteluiden pelipaikkoja. Fifa oli jo etukäteen määritellyt, millä paikkakunnilla mikäkin lohko voi otteluitaan pelata. A-lohkon ottelut tullaan pelaamaan joko Al Bayt Stadiumilla, Khalifa International Stadiumilla, Al Thumama Stadiumilla tai Ahmed bin Ali Stadiumilla.

A-lohkon joukkueiden vastustajat pudotuspeleissä

Vaikka A-lohkon pudotuspeleihin etenevät joukkueet eivät vielä olekaan tiedossa, tiedämme jo, miten lohkosta jatkoon pääsevät maat pelaavat pudotuspeleissä. Fifan virallinen turnauskaavio on jo valmiina, ja sen mukaan A-lohkon voittaja tulee kohtaamaan neljännesvälierissä B-lohkon toiseksi tulleen joukkueen. Vastaavasti A-lohkon kakkonen saa vastaansa B-lohkon voittajan.

Toisin sanoen A-lohkon joukkueet saavat pudotuspeleissä vastaansa joukkueet lohkosta, jossa pelaavat Englanti, Iran, USA ja yksi kolmista Wales, Skotlanti ja Ukraina. Tämä johtuu siitä, että B-lohkon viimeinen joukkue selviää vasta Euroopan viimeisen MM-jatkokarsintapolun ratkettua.

On mahdotonta sanoa etukäteen, mikä joukkue tulee voittamaan minkäkin lohkon. MM-kisoissa nähdään aina yllätyksiä, ja sen vuoksi pudotuspeliparien ennustaminen etukäteen on käytännössä mahdotonta. Jos ennakkoasetelmat pitäisivät kuitenkin paikkansa, kohtaisi Hollanti ensimmäisellä kierroksella USA:n ja Senegal Englannin.

A-lohkon voittaja pelaa neljännesvälieränsä Khalifa International Stadiumilla. Jos joukkue voittaa ottelun, pelaa se puolivälierän Lusail Iconic Stadiumilla joko C-lohkon voittajaa tai D-lohkon kakkosta vastaan. Vastassa voisi tällöin olla esimerkiksi Argentiina tai Tanska.

Lohkon toiseksi tullut joukkue puolestaan pelaa neljännesvälierän Al Khorissa sijaitsevalla Al Bayt Stadiumilla. Jos joukkue jatkaa ottelusta puolivälieriin, kohtaa se D-lohkon voittajan tai C-lohkon kakkosen samalla stadionilla. Potentiaalisia vastustajia ovat muun muassa Ranska ja Meksiko.

Lohko A jalkapallon MM-kisoissa 2018

Edellisissä jalkapallon MM-kisoissa A-lohkoon arvottiin Uruguay, Saudi-Arabia ja Egypti. Jo etukäteen oli tiedossa, että Venäjä tulisi kisojen järjestäjämaana olemaan A-lohkon ykkössijoitettu joukkue, aivan kuten tänä vuonna Qatarin kohdalla.

Tämä järjestely myös toimi, sillä MM-kisat saivat juuri sen alun, jota kisajärjestäjät olivat toivoneet. Venäjä voitti turnauksen avausottelussa Saudi-Arabian murskaavasti 5–0 ja käynnisti kotiyleisön juhlat. Seuraavana päivänä Uruguay täydensi A-lohkon ensimmäisen ottelukierroksen voittamalla Egyptin niukasti 0–1.

Toisella kierroksella Venäjä jatkoi voittokulkuaan kaatamalla Egyptin 3–1. Uruguay puolestaan nappasi tutun tuloksen ja voitti Saudi-Arabian 1–0 Luis Suárezin maalilla. Päätöskierrokselle päästessä lohkon kaksi pudotuspelijoukkuetta oli siis jo selvillä. Uruguay voitti kärkijoukkueiden kohtaamisen 3–1 ja varmisti näin lohkovoiton. Venäjä eteni pudotuspeleihin lohkokakkosena. Egyptin ja Saudi-Arabian kohtalona oli lähteä kotimatkalle.