Seuraavat MM-kisat lähestyvät kovaa vauhtia, mutta emme vielä osaa sanoa, miltä lohko G jalkapallon MM-kisoissa 2022 näyttää. Emme itse asiassa vielä tässä kohtaa edes tiedä puolia turnauksen joukkueista – maaliskuun lopussa vasta 15 lopputurnauksen 32 joukkueesta oli selvillä.

Tämä tulee kuitenkin muuttumaan pian, sillä Eurooppaa lukuun ottamatta jokaisen maanosan MM-karsinnat pelataan loppuun maaliskuun aikana. Huhtikuun alkaessa tiedämme siis 29 vuoden 2022 MM-kisoihin selvinnyttä maata. Loput kolme selviävät kesäkuussa, jolloin pelataan maanosien väliset MM-jatkokarsinnat. Myös maaliskuulta siirretty viimeinen Euroopan MM-jatkokarsintapolku pelataan loppuun kesäkuussa.

MM-kisojen lohkot arvotaan heti, kun maanosien omat MM-karsinnat on pelattu loppuun. Koska myös Euroopan karsintojen piti alun perin olla ohi maaliskuun loppuun mennessä, päätettiin arvonta järjestää huhtikuun 1. päivä 2022. Qatarissa järjestettävä arvonta alkaa klo 18:00 Suomen aikaa.

Arvonnassa kaikki 29 turnaukseen selvinnyttä joukkuetta, sekä kolme vielä määrittelemätöntä joukkuetta, sijoitetaan kahdeksaan alkulohkoon. Arvonta suoritetaan niin, että kaikki joukkueet jaetaan neljään eri arvontakoriin maiden sen hetkisen Fifa-rankingin perusteella. Ykköskorissa on seitsemän rankingiltaan parhaan maan lisäksi kotijoukkue Qatar. Toisessa korissa on kahdeksan rankingin perusteella seuraavaksi parasta joukkuetta, ja kolmannessa korissa taas kahdeksan seuraavaksi parasta. Ne kolme paikkaa, joita ei vielä huhtikuun 1. päivään mennessä ole täytetty, sijoitetaan viimeiseen arvontakoriin viiden Fifa-rankingin perusteella heikoimman joukkueen kanssa.

Jokaisesta arvontakorista arvotaan yksi maa jokaiseen alkulohkoon. Näin saadaan myös lohkojen oletettu paremmuusjärjestys ja määritetään otteluohjelma: ykköskorista arvottu maa on ykkössijoitettu, kakkoskorista arvottu maa kakkossijoitettu ja niin edelleen. Ainoa poikkeus on Qatar, joka sijoitetaan suoraan A-lohkon ykkössijoitetuksi ilman arvontaa. Tämä tehdään siksi, että maa voi pelata MM-kisojen avausottelussa.

G-lohkon ottelut Qatarin MM-kisoissa 2022

G-lohkon joukkueet voivat vielä olla meille tuntemattomat, mutta siitä huolimatta tiedämme, minä päivinä joukkueet ottelunsa pelaavat. G-lohkon ensimmäiset ottelut pelataan lohkovaiheen ensimmäisen kierroksen viimeisenä päivänä, eli torstaina 24. marraskuuta.

Seuraavat ottelut pelataan keskiviikkona 28. marraskuuta. Lohkon päätöskierros pelataan koko lohkovaiheen viimeisenä päivänä 2. joulukuuta.

Otteluiden alkamisajankohtia ei ole vielä julkaista, mutta melko varmaa on, että kahden ensimmäisen kierroksen ottelut tullaan pelaamaan eri aikoihin, kun taas päätöskierroksen pelit pelataan samanaikaisesti. Näin fanit voivat seurata mahdollisimman montaa ottelua ilman päällekkäisyyksiä, mutta vältytään siltä, että joukkueet voisivat päätöskierroksella varmistella jatkopaikkaansa jonkin tietyn tuloksen turvin.

Lohko G jalkapallon MM-kisoissa 2022: Otteluohjelma

Kaikki ajat Suomen aikaa.

24. marraskuuta 2022 klo XX G1 – G2
24. marraskuuta 2022 klo XX G3 – G4

28. marraskuuta 2022 klo XX G1 – G3
28. marraskuuta 2022 klo XX G2 – G4

2. joulukuuta 2022 klo XX G1 – G4
2. joulukuuta 2022 klo XX G3 – G2

G-lohkon stadionit

Yleensä tiedämme, millä stadionilla minkäkin lohkon pelejä tullaan pelaamaan, jo hyvissä ajoin ennen kisojen lohkoarvontaa. Vuoden 2022 MM-kisojen kohdalla pelipaikkakunnat määritellään kuitenkin vasta lohkoarvonnan jälkeen, kun turnauksen otteluohjelma rukataan lopulliseen muotoonsa. Syynä on Qatarin ennätyksellisen lyhyet välimatkat eri paikkakuntien välillä, mikä mahdollistaa totuttua paremman joustavuuden stadionien käytön suhteen.

Nyt kuitenkin tiedämme sen, että G-lohkon otteluita pelataan joko Lusail Iconic Stadiumilla, Education City Stadiumilla, Al Janoub Stadiumilla tai Stadium 974:llä.

Kaiken kaikkiaan vuoden 2022 MM-kisoissa pelataan kahdeksalla eri stadionilla, jotka ovat:

  • Al Bayt Stadium (Al-Khor)
  • Ahmed bin Ali Stadium (Al-Rayyan)
  • Al Janoub Stadium (Al-Wakrah)
  • Lusail Iconic Stadium (Lusail)
  • Education City Stadium (Al-Rayyan)
  • Khalifa International Stadium (Al-Rayyan)
  • Stadium 974 (Doha)
  • Al Thumama Stadium (Doha)

Mitkä joukkueet G-lohkon joukkueet voivat kohdata pudotuspeleissä?

Vaikka lohkojako ei olekaan valmis, on vuoden 2022 MM-kisojen turnauskaavio ollut jo valmiina hyvän aikaa. Tämä mahdollistaa turnauksen pudotuspeliparien tarkkailun jo ennen kuin edes tiedämme, mitkä joukkueet turnauksessa tulevat pelaamaan.

G-lohkon kaksi parasta joukkuetta saavat vastaan H-lohkon kaksi parasta maata. G-lohkon voittaja kohtaa neljännesvälierissä H-lohkon kakkosen, kun taas G-lohkon toiseksi tullut joukkue saa vastaansa H-lohkon voittaja.

G-lohkon voittaja pelaa neljännesvälieränsä Stadium 974:llä 5. joulukuuta. Jos joukkue jatkaa puolivälieriin, saa se vastaansa voittajan E-lohkon voittajan ja F-lohkon kakkosen välisestä ottelusta. Tämä ottelu pelataan 9. joulukuuta Education City Stadiumilla.

G-lohkon kakkoseksi päätynyt joukkue pelaa H-lohkon voittajaa vastaan 6. joulukuuta Lusail Iconic Stadiumilla, joka on kisojen suurin stadion. Tämän ottelun voittaja kohtaa F-lohkon voittajan tai E-lohkon kakkosen Dohan Al Thumama Stadiumilla 10. joulukuuta.

Lohko G jalkapallon MM-kisoissa 2018

Venäjän MM-kisoissa G-lohkossa pelasivat Belgia, Englanti, Tunisia ja Panama. Lohkossa ei suuria yllätyksiä nähty – Belgia ja Englanti marssivat pudotuspeleihin, eivätkä menettäneet pistettäkään Panamalle tai Tunisialle.

Avauskierroksella Tunisia oli kuitenkin jo yllättää Englannin. Harry Kanen rangaistuspotkumaali toisen jakson lisäajalla toi joukkueelle kuitenkin täyden pistepotin. Lohkon toisessa ottelussa Belgia murskasi Panaman tieltään lukemin 3–0.

Toisella kierroksella Belgia marssi myös Tunisian yli selvin numeroin 5-2. Englanti puolestaan paransi pelaamistaan ja möyhensi Panaman 6-1.

Lohkon jatkoon menijät olivat siis selvillä jo ennen päätöskierrosta. Lohkovoiton ratkaisseessa kamppailussa Englanti taipui Belgialle 0–1. Toisessa pelissä Tunisia voitti Panaman 1–2 ja päätti turnauksensa voittoon.