Australian ja Uuden-Seelannin MM-kisat lähenevät huipennustaan. Lauantaina pelatussa pronssiottelussa iskivät yhteen turnauksen emäntämaa Australia ja Ruotsi.

Kahden edellisessä ottelussaan pettymään joutuneen joukkueen välinen ottelu lähti räväkästi liikkeelle. Ruotsi, jonka unelma MM-finaalista murskaantui viime hetkillä Espanjan käsittelyssä, oli lähellä maalintekoa vain reilun minuutin pelin jälkeen.

Pallo pelattiiin onnistuneen riiston jälkeen Lotta Blacksteniukselle, joka pääsi laukomaan lähietäisyydeltä. Australian maalivahti, Mackenzie Arnold osoitti olevansa hereillä ja venyi hienoon torjuntaan.

Australian jalka näytti ensimmäisen vartin ajan raskaalta, mutta kisaemännät saivat pikkuhiljaa juonesta paremmin kiinni. Ruotsalaisvalmentaja, Tony Gustavssonin luotsaama Matildas otti keskikentän komentoonsa loistavaa turnausta pelanneen Katrina Gorryn johdolla. Hayley Raso pääsi kokeilemaan hyvältä tontilta, mutta Ruotsin Zecira Musovic torjui eleettömästi.

Puolustusasemiin pakotettu Ruotsi näytti kuitenkin vaarallisuuttaan aina päästyään nopeisiin hyökkäyksiin. Fridolina Rolfö nousi omiin korkeuksiinsa ja puski poikkihirteen. Clare Polkinghorne rikkoi tilanteessa kuitenkin Blacksteniusta rangaistuspotkun arvoisesti, joten pallo vietiin pilkulle. Vetovastuun ottanut Rolfö ei erehtynyt vaan vei maansa johtoon.

Australia ei lannistunut, mutta Gustavssonin ryhmälle tuotti suuria vaikeuksia päästä parhaille tekopaikoille. Upeasti Englantia vastaan esiintynyt Sam Kerr pääsi laukomaan kertaalleen boksin kulmalta jääden muuten täysin pimentoon. Ensimmäinen puoliaika päättyi Ruotsin ansaitussa 1-0 johdossa.

Australia hyytyi pahemman kerran toisella jaksolla – Ruotsin isot nimet ottivat roolia

Toinen nelivitonen käynnistyi jälleen Ruotsin komennossa. Keltapaidat iskivät nopeasti kiinni Australian pallolliseen pelaajaan pakottaen vastustajansa helppoihin virheisiin omalla alueellaan. Kaksinkamppailut menivät järjestäen Ruotsille, eikä Australialle jäänyt hetkeäkään ylimääräistä aikaa.

Ruotsi siirtyi ansaittuun 2-0 johtoon tunnin kohdalla. Kosovare Asllani käynnisti vastahyökkäyksen ja pelasi pallon Rolfölle. Tämä jatkoi takaisin täysin vapaana olleelle AC Milanin tähdelle, jolla oli helppo työ laukoa maansa kahden maalin karkumatkalle. Australian kenttätasapaino petti tilanteessa anteeksiantamattomalla tavalla, eikä kukaan seurannut Asllanin juoksua.

Australian peli oli täysin sekaisin ja parhaat paukut näyttivät jääneen aiemmille kierroksille. Joukkueen syöttötyöskentely oli karmaisevalla tasolla, jota ei varsinaisesti helpottanut Gorryn ja Rason vaihtokomennukset.

Matildasille aukesi kuin varkain hyvä tilaisuus 70. minuutin kohdalla, kun Polkinghorne pääsi tälläämään vapaapotkun jälkitilanteesta. Musovic jatkoi kuitenkin eleettömiä otteitaan Ruotsin maalilla pitäen lukemat ennallaan.

Australia osoitti tämän jälkeen hieman heräämisen merkkejä, mutta Ruotsi pelasi johtoasemassaan taktisesti erittäin kypsästi, eikä joutunut missään vaiheessa pelkäämään johtonsa puolesta.

Ottelu päättyi Ruotsin 2-0 voittoon, joten Matildas jäi lopulta kotiturnauksessaan ilman mitalia. Pronssiotteluun yltäminen on kuitenkin upea saavutus nousevalta jalkapallomaalta, joten joukkue voi katsoa hyvillä mielin tulevaan. Ruotsille täysin ansaittu voitto eleettömän ja tasapainoisen esityksen jälkeen. MM-turnausta on jäljellä enää finaali, joka pelataan huomenna Espanjan ja Englannin välillä.

Ruotsi – Australia 2-0 (1-0)

30’  1-0 Fridolina Rolfö
62’ 2-0 Kosovare Asllani 

 


Kanada - Uusi-Seelanti