ComeOn

Jalkapallon naisten MM-kisojen 2023 mitaliottelut pelataan viikonloppuna. Välierät olivat täynnä draamaa, jännitystä ja jalkapallojuhlaa, eikä finaalilta ja pronssiottelulta sovi odottaa mitään sen vähempää. Finaalissa nähdään kaksi ensikertalaista, kun Englanti ja Espanja iskevät yhteen. Pronssiottelussa taas kohtaavat kokenut pronssimaa Ruotsi ja kisojen emäntä, ensimmäistä MM-mitaliaan hamuava Australia.

Millaisia välieräotteluita saimmekaan todistaa Aucklandissa ja Brisbanessa! Ensin Ruotsi ja Espanja kohtasivat todellisessa trillerissä, jossa kaksi huippujoukkuetta etsi aukkoja toistensa pelistä 80 minuuttia tuloksetta, kunnes alle kymmeneen minuuttiin iskettiin kolme maalia. Epätoivoinen Ruotsi onnistui kuittaamaan Espanjan avausmaalin ja ottelu näytti jo etenevän varmuudella jatkoajalle, mutta niin vain Espanja iski vielä varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla itsensä fiinaaliin.

Päivää myöhemmin Englanti kaatoi kotiyleisön pettymykseksi Australian jännittävien vaiheiden jälkeen 3-1. Australialaisyleisön suuri suosikki, loukkaantumisten vuoksi vasta ensimmäistä kertaa näissä kisoissa avauskokoonpanoon päässyt Sam Kerr iski selkä seinää vasteen pelanneen Australian tasoihin kenties koko turnauksen upeimmalla soolomaalilla vain puoli tuntia ennen ottelun loppua. Se ei kuitenkaan riittänyt, vaan Englanti rynnisti finaaliin huomattavasti laadukkaamman pelaajamateriaalinsa ansiosta.

Kumpikaan, Englanti tai Espanja, ei ole aiemmin pelannut naisten MM-kisojen finaalissa, joten kokemus on kummallekin uusi. Lisäksi on jo nyt varmaa, että saamme tässä turnauksessa täysin uuden maailmanmestarin.

Lauantain pronssiottelussa puolestaan kohtaavat maansa myyneet Australia ja Ruotsi. Ruotsalaisille kyseessä ovat jo kolmannet arvokisat neljän vuoden sisään, kun joukkue häviää välieräottelun. EM-kisoissa pronssista ei pelata, mutta edellisissä MM-kisoissa Ruotsi onnistui voittamaan pronssia kaatamalla pronssiottelussa Englannin. Ruotsi on jokaisella kolmella kerralla, kun se on MM-kisojen pronssiotteluun joutunut, selviytynyt ottelusta voittajana. Australialle puolestaan kyse on maan historian ensimmäisestä mitaliottelusta, sillä joukkue ei ollut koskaan aiemmin selvinnyt MM-kisojen välieriin asti. Varmaa on, että välierätappion tuomasta pettymyksestä huolimatta Australia haluaa antaa koko kisat äänekkäästi kannustaneille kotifaneille mitalin muistoksi turnauksesta.

Pronssiottelussa on lisäksi mielenkiintoinen pohjoismaalainen twisti, sillä myös Australiaa valmentaa ruotsalainen päävalmentaja, Tony Gustavsson. Hänen ja Peter Gerhardssonin mittelöstä tulee varmasti mielenkiintoinen taistelu.

Mistä voin katsoa jalkapallon naisten MM-kisojen 2023 finaalin?

Sekä finaali että pronssiottelu näytetään suorana Ylen kanavilla. Kummankin pelin voi katsoa maksutta Yle TV2 -kanavalta sekä Yle Areena -suoratoistopalvelusta.

Kuka on voittanut naisten MM-kultaa aiemmin?

Tänä vuonna saadaan uusi jalkapallon naisten maailmanmestari, sillä Espanja tai Englanti eivät ole kumpikaan voittaneet aiemmin naisten MM-kultaa. Espanjalla ei ole aiemmin edes yhtään MM-kisojen mitalia. Englannilla on palkintokaapissaan yksi pronssi, joka tuli vuoden 2015 kisoista.

Eniten maailmanmestaruuksia on USA:lla, jolla niitä on neljä. USA on myös mitalitaulukon kärjessä kahdeksalla mitalilla. Saksalla on toiseksi eniten mestaruuksia, kaksi. Mitalitaulukon toisella sijalla on Ruotsi neljällä mitalilla. Ruotsi ei ole kuitenkaan koskaan onnistunut voittamaan kultaa, vaan sillä on plakkarissaan yksi hopea ja kolme pronssia.

Norjalla, Japanilla ja Brasilialla on kaksi MM-kisojen mitalia. Norjalta ja Japanilta löytyy yksi maailmanmestaruus ja yksi MM-hopea, kun Brasilialla taas on yksi hopea ja yksi pronssi. Hopeaa löytyy lisäksi myös Hollannilta ja Kiinalta, kummaltakin yksi. Mitalitaulukon viimeistä sijaa pitää ennen sunnuntain finaalia Englanti yhdellä pronssimitalillaan.

Jalkapallon naisten MM-kisojen 2023 mitaliottelut

Pronssiottelu
Lauantaina 19. elokuuta
Australia – Ruotsi (Brisbane)
Klo 11:00

Finaali
Sunnuntaina 20. elokuuta
Englanti – Espanja (Sydney)
Klo 13:00


Sheffield United - Arsenal
AFC Bournemouth - Luton Town