Kisojen emäntämaa Australia ja Englanti selvittivät keskiviikkona MM-kisojen toisen finaalipaikan kohtalon. Englanti oli lopulta tehokkaampi omissa paikoissaan ja nappasi voiton 3-1 lukemien turvin.

Uskomattomalla tavalla Ranskan kellistänyt Australia oli jälleen kovan haasteen edessä, kun vastaan asettui Sarina Wiegmanin luotsaama Englanti. Kumpikaan joukkue ei lähtenyt peruuttelemaan ja vauhdikas alku lupasi hyvää pelin viihdearvon kannalta.

Sydneyn olympiastadionin yleisö ehti jo innostua kuuden minuutin kohdalla, kun lähes kansallissankarin asemaan noussut Sam Kerr karkasi läpiajoon. Hyökkäys lähti liikkeelle pallorosvo Katrina Gorryn upeasta riistosta, jonka jälkeen hän löysi syötöllään vahvaan nousuun lähteneen Kerrin. Veto pysähtyi Mary Earpsin torjuntaan ja tilanne liputettiin lopulta paitsioksi. Australia näytti kuitenkin iskukykyään heti ensimmäisten minuuttien aikana.

Heti perään Gloria Stanwaylle avautui oiva tilaisuus toisessa päässä. Naisen painava laukaus suuntautui  suhteellisen keskelle ja Mackenzie Arnold torjui varmasti. Englanti sai tämän jälkeen pelistä yhä paremmin otetta ja kykeni muutamaan otteeseen aiheuttamaan sydämentykytyksiä australialaisyleisölle.

Tony Gustavssonin valmentama Australia luotti Ranska-ottelussa toimineeseen tiiviiseen puolustuspelaamiseen ja joukkue lähti aina pallonriiston saatuaan erittäin aggressiivisesti ylöspäin.

Englannin paine tuotti tulosta reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Pallo pelattiin sivurajaheiton jälkeen rangaistusalueen kulmalle nousseelle Ella Toonelle, jonka unelmalaukaus muutti lukemiksi 0-1.

Lauren Hemp pääsi puskemaan vielä puoliajan lopussa hyvältä tontilta, mutta Arnold peitti hyökkääjän yrityksen.

Australia oli ajoittain pinteessä, mutta pysyi avausjaksolla hyvin pelissä mukana. Joukkue näytti aina vaaralliselta keskiviivan yli päästyään ja kaikki enteili, ettei Englanti tule saamaan toisellakaan jaksolla mitään ilmaiseksi.

Englanti käytti paikkansa tehokkaasti – Kerrin unelmalaukaus jäi Australialle laihaksi lohduksi

Kotiyleisönsä kannustamana pelannut Australia aloitti toisen nelivitosen aktiivisella otteella. Matildasin suoraviivainen hyökkäyspelaaminen tuotti ongelmia Englannin puolustukselle, joka joutui vetäytymään kohti omaa maaliaan. Jill Foord pääsi puskemaan hyvältä sektorilta, mutta hänen yrityksensä jäi ponnettomaksi. Kerrillä oli niin ikään oma tilaisuutensa, mutta osuma palloon jäi puolittaiseksi.

Englanti pyrki rauhoittamaan pelin tempoa mieleisekseen ja pystyi pikkuhiljaa ottamaan pelivälineen jälleen hallintaansa. Hemp laukoi vaarallisesti tunnin kohdalla, mutta Arnold venyi Australian maalilla näyttävään pelastukseen. Lioness-kapteeni, Millie Bright nousi seuranneessa kulmapotkussa omiin korkeuksiinsa. Puolustajan sihti ei ollut kuitenkaan kohdillaan ja pallo päätyi yli päätyrajasta.

Vähän yli tunnin jälkeen nähtiin yksi turnauksen komeimmista maaleista. Australia riisti pallon omalla alueellaan ja Kerr lähti nopeaan pystyjuoksuun. Kahden Englannin puolustajan välistä lähtenyt uskomaton laukaus painui suoraan takayläkulmaan jättäen Earpsin vaille mahdollisuuksia.

Australia sai jälleen uutta uskoa ja Kerr puski hetkeä myöhemmin vaarallisesti. Earps esti lisämaalien syntymisen, mutta peli oli jälleen täysin auki.

Alessia Russo oli lähellä onnistumista toisessa päässä, mutta pallo karkasi ohi maalista. Hetkeä myöhemmin Wiegmanin joukkue kuitenkin onnistui. Australian Ellie Carpenter sohi kahteen kertaan ohi pallosta omalla rangaistusalueellaan ja Hempillä oli helppo työ laukoa maansa uudelleen johtoon.

Australia ei kuitenkaan suostunut luovuttamaan, vaan painoi väkisin pelin painopisteen kohti Englannin maalia. Kerr puski 80. kohdalla jälleen vaarallisesti, mutta ilman tulosta. Vaihdosta sisään tullut Cortnee Vine laukoi vihaisesti ja pallo jäi pyörimään Englannin alueelle vaarallisesti. Puolustus ehti väliin viime hetkillä. Kerrille tarjoutui vielä avopaikka kulmapotkun jälkitilanteesta. Tähtihyökkääjän nosto painui kuitenkin riman väärälle puolelle.

Australian hurja paine ei tuottanut tulosta, jonka jälkeen Englanti iski pelin pakettiin. Russo iski vastahyökkäyksen päätteeksi pelivälineen takakulmaan, jonka myötä ottelu päättyi Englannin 3-1 voittoon. Australian unelma finaalipaikasta päättyi kyyneliin, mutta maa voi olla erittäin ylpeä ikimuistoisesta suorituksestaan. Joukkue kohtaa pronssiottelussa Ruotsin. Englannin matka jatkuu puolestaan finaaliin, jossa vastaan asettuu Espanja.

Australia – Englanti 1-3 (0-1)

36′ 0-1 Ella Toone
63′ 1-1 Sam Kerr
71′ 1-2 Lauren Hemp
86′ 1-3 Alessia Russo


Kanada - Uusi-Seelanti