Ruotsi voitti Japanin käsittämättömän jännitysnäytelmän päätteeksi 2-1 jalkapallon MM-kisojen 2023 puolivälierissä ja kohtaa ensi viikon välierissä Espanjan. Ruotsin taktinen valmentautuminen oli selvästi Japania edellä ja joukkue näytti jo surffaavan selvään voittoon. Japani kuitenkin nousi viimehetkillä maalin päähän ja järjesti ottelusta yhden koko turnauksen hienoimmista näytöksistä.

Ruotsi taktisesti niskan päällä

Ottelu alkaa Ruotsin komennossa. Sinikeltaiset näyttävät heti alussa huomattavasti paremmalta oman hyökkäyspelinsä kanssa kuin neljännesvälierässä USA:ta vastaan, mutta Japani puolustaa tiiviisti ja kurinalaisesti, eikä päästä vastustajaansa aidoille vaara-alueille. Pelin kuva sopii molemmille: Ruotsi pitää mielellään palloa, kun taas Japanilla ei ole mitään ongelmia puolustaa syvältä ja kytätä vastaiskuja.

Ensimmäisen jakson lähestyessä puoliväliä Japani alkaa päästä myös pallolliseen peliin mukaan. Hinata Miyazawa väläyttelee omaa henkilökohtaista osaamistaan ja rakentelee lupaavan näköisen hyökkäyksen, mutta uransa 100. maaottelua pelaava Magdalena Eriksson selvittää tilanteen.

24. minuutin pelin jälkeen Ruotsi pääsee kuin vahingossa todella vaaralliseen maalipaikkaan. Nathalie Björn yrittää avata laitaan tyhjään tilaan, mutta korkea syöttö kiertääkin kentän keskelle ja putoaa Japanin puolustuslinjan selustaan. Saki Kumagai lukee Stina Blacksteniuksen liikkeen väärin ja ruotsalaiskärki pääsee nokikkain Japanin maalivahdin kanssa. Painava laukaus painuu kuitenkin maalin ohi.

Pari minuuttia myöhemmin Ruotsin prässi pettää ja Japani pääsee ensimmäistä kertaa etenemään pallon kanssa rangaistusalueelle. Tilanne kuitenkin kuivuu kasaan ja Zecira Musovic poimii pallon hyppysiinsä.

Puolen tunnin kohdalla Ruotsi siirtyy 1-0 johtoon. Kosovare Asllani lähettää vapaapotkun, jonka Ayaka Yamashita nyrkkeilee pois vaara-alueelta. Pallo kuitenkin putoaa Björnille, joka lähettää sen takaisin maalille. Pallo pyörii flipperinä Japanin boksissa ja päätyy lopulta Amanda Ilestedtille, joka nostaa sen Japanin maalin yläkulmaan.

Ruotsi on aloittanut todella hyvin ennakolta vahvempaa Japania vastaan. Joukkue pelaa todella varovaisesti, mutta se on osoittautunut toimivaksi tavaksi rajoittaa Japanin vastahyökkäyksiä. MM-kisojen vakuuttavin joukkue Japani on nyt ensimmäistä kertaa tappiolla tässä turnauksessa.

Pari minuuttia ennen taukoa Ruotsi on kruunata upean ensimmäisen jaksonsa. Fridolina Rolfö saa pallon taskuun ja siirtää sen rangaistusalueen rajalle Asllanille, joka saa vaikeasta pompusta aikaiseksi loistavan laukauksen. Yamashita ottaa kuitenkin upean torjunnan ja venyttää sormiaan juuri riittävästi pallon tielle, jotta peliväline kimpoaa tolpan kautta selville vesille.

Pallollisen pelin lisäksi Ruotsin puolustus on toiminut avausjaksolla täydellisesti. Japani on muutamaan otteeseen päässyt hakemaan vastaiskua, mutta lähes poikkeuksetta ruotsalaiset ovat olleet joukolla paikalla ja sulkeneet syöttösuunnat tehokkaasti.

Ruotsin hallinta kääntyi dramaattiseksi takaa-ajoksi

Japani reagoi tilanteeseen odotetulla tavalla ja vaihtaa turnauksen valovoimaisimpiin pelaajiin kuuluneen, mutta vammoista kärsineen Jun Endon kentälle Hina Sugitan tilalle. Ruotsi kuitenkin luo jakson ensimmäisen maalipaikan, kun Johanna Rytting Kaneryd pääsee laukomaan vaarallisesta paikasta. Yamashita kuitenkin torjuu upeasti kulmaksi.

Seurannut kulmapotku on kuitenkin Japanin kannalta kohtalokas. Pallo jää pomppimaan vaarallisesti Japanin maalin eteen ja ajautuu ruuhkan läpi Fuka Naganon käteen. Japanin kymppipaita on tilanteessa voimaton, mutta säännöt ovat sääntöjä ja pallo tuomitaan pilkulle. Filippa Angeldal ei erehdy, vaan huijaa Yamashitan väärään kulmaan ja viimeistelee varmasti.

Japanin päävalmentaja Futoshi Ikeda jatkaa joukkueensa herättelyä vaihdoilla. Alkulohkossa Espanjaa vastaan upeasti esiintynyt Riko Ueki korvaa hyökkäyksessä Mina Tanakan.

Vaihdot tuovat tulosta ja Japani piristyy selvästi. Joukkue alkaa pakottaa pallonhallinnan itselleen, mutta Ruotsi puolustaa loistavasti, eikä vaaratilanteita synny. Pallo alkaa kuitenkin löytää jatkuvasti useammin tietään Ruotsin boksiin.

Reilu vartti ennen varsinaisen peliajan loppua Japani pääsee testaamaan Musovicia ensimmäistä kertaa, kun Aoba Fujino pääsee hienon hyökkäyksen päätteeksi laukomaan lähietäisyydeltä. USA-ottelun sankari on kuitenkin jälleen tilanteen tasalla ja torjuu pallon päädystä yli.

Seuranneen kulmapotkun jälkeen pallo jää Ruotsin puolustuskolmannekselle. Japani pääsee murtautumaan rangaistusalueelle ja vain minuuttia aiemmin kentälle vaihdettu Madelen Janogy juoksee Uekin nurin. Hyökkääjä asettuu itse ampumaan pilkkua, mutta painava veto pamahtaa ylärimaan ja Japanin kavennus jää haaveeksi.

Madelenin lisäksi Ruotsi vaihtoi hetkeä aiemmin kentälle Lina Hurtigin. Johdon puolustaminen jatkuu heti epäonnistuneen rankkarin jälkeen, kun Hanna Bennison ja Sofia Jakobsson astuvat kentälle.

Minuuttia myöhemmin Japani kuitenkin kaventaa tilanteeksi 1-2 ja luo uskomattomat asetelmat ottelun viimeisille minuuteille. Japani saa vapaapotkun kahdestakymmenestä metristä ja Fujino ampuu lähes täydellisen laukauksen, joka kuitenkin pysähtyy ylärimaan, kimpoaa siitä Musovicin selkään

Pallo jää kutienkin Japanille, joka ei luovuta. Yui Hasegawa avaus päätyy rangaistusalueen rajalle Kiko Seikelle, joka kääntyy prässin alla hienolla maltilla ja pelaa pallon Ruotsin maalin eteen. Eriksson epäonnistuu karmeasti katkossaan ja Honoka Hayashi saa iskeä Japanin ensimmäisen avopaikasta. Vaihtopelaajat ovat nousseet Japanin takaa-ajon ratkaisuhahmoiksi.

Lisäaikaa annetaan kymmenen minuuttia ja Japani tulee taas. Ruotsi on uskomattomassa paniikissa. Seuraavaksi Japanin kulmapotku putoaa Uekille, mutta kisojen kuumin maalivahti Musovic pelastaa Ruotsin jälleen.

Japanin paine jatkuu ja ruotsalaisten hermot tärisevät. Joukkue kuitenkin malttaa purkaa Japanin prässiä maltilla ja saa kulutettua kellosta tärkeitä sekunteja. Japani kuitenkin jaksaa rakentaa hyökkäyksiään maltilla ja pääsee murtautumaan Ruotsin boksiin, kun vain minuutti lisäaikaa on jäljellä. Ruotsalaisten hermostunut puolustaminen kuitenkin riittää ja pallo ajetaan liian pieneen kulmaan.

Se riittää Ruotsille! Uskomaton jännitysnäytelmä päättyy sinikeltaisten 2-1 voittoon ja Ruotsi etenee viidettä kertaa historiassaan MM-kisojen välieriin. Samalla varmistuu se, että vuoden 2023 naisten MM-kisoissa nähdään uusi maailmanmestari, sillä Japani oli ainoa puolivälieriin selvinnyt joukkue, jolla oli aiempi MM-kulta.

Lopun paniikkia lukuun ottamatta Ruotsi pelasi täydellisen ottelun ja oli taktisesti selvästi Japania edellä. Upea esitys nostaa varmasti maan osakkeita taistelussa maailmanmestaruudesta. Välierissä Ruotsi kohtaa Espanjan ensi viikon tiistaina.

Japani – Ruotsi 1-2 (0-1)

32’ Amanda Ilestedt 0-1
50’ Filippa Angeldahl 0-2 (rp.)
87’ Honoka Hayashi 1-2


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth