Jalkapallon naisten MM-kisoissa on jäljellä enää kahdeksan joukkuetta, joista jokainen hamuaa ensi viikolla pelattaviin mitalipeleihin. Jalkapallon MM-kisojen 2023 puolivälierät pelataan perjantain ja lauantain aikana, ja tästä artikkelista löydät kaiken, mitä puolivälieristä tarvitsee tietää.

Jalkapallon MM-kisat pyörähtävät kolmannelle viikolle, ja 32 joukkueesta enää kahdeksan on jäljellä tavoittelemassa MM-kultaa. Puolivälieriin ovat edenneet Ranskan, Englannin ja Espanjan kaltaiset ennakkosuosikit, mutta myös yksi yllättäjämaa Kolumbian muodossa. Kenties vielä suurempi yllätys on kuitenkin se, että jäljellä olevista maista Japani on vaikuttanut tähän asti kaikkein vahvimmalta.

Turnauksen neljännesvälierät käynnistyivät Espanjan ja Sveitsin välisellä ottelulla. Lohkovaiheessa hieman yskähdellen konettaan käynnistellyt Espanja ei jättänyt mitään jossiteltavaa, vaan murskasi Sveitsin 5-1. Myöhemmin samana päivänä Japani eteni puolivälieriin niin ikään vakuuttavasti voittamalla Norjan 3-1.

Sunnuntaina Hollanti joutui tekemään täyden päivätyön todella hyvän ottelun pelannutta Etelä-Afrikkaa vastaan, mutta kesti ennakkosuosikin paineet ja nappasi puolivälieräpaikan 2-0 voitolla. Neljännesvälierien merkittävin käänne nähtiin myöhemmin samana päivänä, kun Ruotsi haastoi hallitsevan mestarin USA:n. Äärimmäisen tiukaksi muodostuneen kamppailun sankariksi nousi Ruotsin maalivahti Zećira Mušović, joka piti USA:n nollilla ja pakotti ottelun rangaistuspotkukisaan. Ruotsi oli rankkareilla parempi, ja USA tippui ensimmäistä kertaa koskaan ulos naisten MM-kisojen mitalipeleistä.

Maanantaiaamuna oltiin nähdä jättiyllätys, kun Nigeria pelasi loisto-ottelun Englantia vastaan ja vei pelin niin ikään rankkareille. Nigeria oli ottelussa selvästi vaarallisempi osapuoli, eikä Englanti saanut hyökkäyspeliään käyntiin millään tavalla. Englanti kuitenkin puolusti loistavasti, eikä Nigeria päässyt hallinnastaan huolimatta vaarallisille paikoille. Pilkkukisassa englantilaisten kokemus kovista paikoista näkyi; joukkue kesti paineet paljon paremmin ja jatkoi puolivälieriin. Maanantain toisessa ottelussa kisaemäntä Australia nappasi lähes täyden Stadium Australian edessä 2-0 voiton Tanskasta vahvan esityksen päätteeksi ja jatkoi paikallista kisahuumaa selviämällä puolivälieriin.

Neljännesvälierien päätöspäivänä Kolumbia kukisti niukasti Jamaikan, joka onnistui tekemään ottelusta todella tiukan, ja väänsi itsensä ensimmäistä kertaa koskaan naisten MM-kisojen puolivälieriin. Myöhemmässä ottelussa Ranska osoitti tasonsa kisojen yllättäjää Marokkoa vastaan ja nuiji taululle vastaansanomattomat 4-0 lukemat täysin ylivoimaisella esityksellä.

Jos Japani ei jatka välieriin, saadaan näistä kisoista täysin uusi naisten maailmanmestari, sillä jäljellä olevista joukkueista vain Japanilta löytyy aiempi maailmanmestaruus. Japani on myös viimeisin joukkue, joka on onnistunut horjuttamaan USA:n valta-asemaa. Japanin vuoden 2011 voittaman mestaruuden jälkeen molemmat maailmanmestaruudet ovat menneet yhdysvaltalaisille.

Mistä voin katsoa jalkapallon MM-kisojen 2023 neljännesvälierät?

Kaikki puolivälieräottelut näytetään maksutta Yle Areena -suoratoistopalvelun kautta. Pelejä on helppo seurata myös TV:n välityksellä, sillä Yle TV2 näyttää peleistä jokaisen. Myös otteluiden alkamisajat ovat suomalaisille faneille melko mukavat, sillä vain Espanjan ja Hollannin välinen puolivälierä alkaa aamuyön puolella.

Jalkapallon MM-kisojen 2023 puolivälierät

Perjantaina 11. elokuuta

Espanja – Hollanti
Klo 04:00

Ruotsi – Japani
Klo 10:30

Lauantaina 12. elokuuta

Australia – Ranska
Klo 10:00

Englanti – Kolumbia
Klo 13:30

Välieräparit

Tiistaina 15. elokuuta
Ruotsi/Japani – Hollanti/Espanja
Klo 11:00

Keskiviikkona 16. elokuuta
Australia/Ranska – Englanti/Kolumbia
Klo 13:00


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth