Australia nappasi vakuuttavan voiton Tanskasta naisten MM-kisojen 2023 neljännesvälierissä. Paremmasta joukkueesta ei jäänyt selvyyttä Australia kontrolloidessa peliä pallottomana loistavana. Täydellinen puolustusesitys sai kirsikaksi kaksi upeaa maalia ja Sam Kerrin turnausdebyytin.

Tanska aiheutti pelon hetkiä, mutta Australia väänsi pelin komentoonsa

Australia tähtipelaaja Steph Catley jatkaa siitä, mihin Kanada-ottelussa jäi, ja tuo pallon väkisin tanskalaisten alueelle. Matala keskitys ei kuitenkaan löydä kohdettaan, vaan juuttien puolustus selvittää sen ilman ongelmia. Tanska puolestaan väläyttelee vaarallisuuttaan hyökkäämällä nopeasti vastaan Pernille Harderin johdolla. Hyökkääjän laukaus kuitenkin karkaa ohi maalin.

Vartin pelin jälkeen Harder luo taas itselleen vetopaikan australialaispuolustuksen keskeltä, mutta laukaus painuu MacKenzie Arnoldin syliin. Ottelu kuitenkin sujuu täysin Tanskan käsikirjoituksen mukaan; joukkue on onnistunut sumputtamaan keskialueen niin vahvasti, ettei Australia löydä keinoja oman pallollisen pelinsä käynnistämiseksi.

Kaikesta Tanskan hyvästä pelaamisesta huolimatta se on Australia, joka iskee ottelun avausmaalin. Yksi huono keskitys riittää siihen, että Australia pääsee kääntämään pelin nopeaan vastahyökkäykseen. Mary Fowler hassuttaa keskialueella hienosta yhden tanskalaispelaajan ja lähettää täydellisen pystysyötön, jonka syvältä omalta alueelta lähtenyt Caitlin Foord juoksee kiinni. Varma viimeistely Lene Christensenin jalkojen välistä ja 80 000 -päinen kotiyleisö räjähtää suoraan huutoon.

Hyvällä pelipäällä oleva Foord käy lähellä maalisaldonsa tuplaamista, kun hän saa pallon vasemmalla laidalla, leikkaa sisään ja lähettää kierteisen laukauksen, joka kiertää vain vähän Tanskan maalin takakulman ohi.

Taukovihellys koittaa Australian 1-0 johdossa. Tanska laittoi emäntämaan vaikeuksiin heti ottelun alussa todella kovalla prässillään ja tiiviillä keskikentän pelaamisellaan, mutta etenkin maalin jälkeen pelin kuva muuttui. Australia antoi pallonhallinnan suosiolla Tanskalle ja keskittyi tilanteenvaihtoihin. Tämä sekoitti Tanskan peliä ja mahdollisti Australialle sen omien vahvuuksien käytön, minkä myötä pelin virtauksen hallinta kääntyi kisaemännille.

Kotijoukkueelta ehjä ja täysin kyseenalaistamaton voitto

Australia jatkaa pallonhallinnan luovuttamista Tanskalle toisen puoliajan alussa. Tanskalaiset eivät kuitenkaan oikein osaa käyttää Australian puolustuslinjan eteen jääviä tiloja hyödykseen, kunnes Harder tekee oman ratkaisun, etenee kuljettamalla ja pääsee laukomaan hieman rangaistusalueen ulkopuolelta. Veto jää kuitenkin löysäksi.

Hetkeä myöhemmin Australia yrittää puolittaista toisintoa maaliin johtaneesta hyökkäyksestä. Foord saa jälleen pallon vasemmalla laidalla, mutta tällä kerta kulma menee turhan pieneksi ja tanskalaispuolustajat ehtivät peittämään matalaa keskitystä.

Tunnin pelin jälkeen Tanskan päävalmentaja Lars Søndergaard pyrkii muuttamaan joukkueensa pelaamista tekemällä tuplavaihdon. Signe Bruun ja Mille Geji Jensen tulevat kentälle Rikke Sevecken ja Rikke Madsenin tilalle. Australia kuitenkin jatkaa vaarallisia vastahyökkäyksiä. Jälleen Foord saa pallon vasemmalle laidalle ja toimittaa sen nopeasti maalille. Emily van Egmond pystyy jatkamaan kantapäällään, mutta pallo menee suoraan Christensenin syliin.

Kaksikymmentä minuuttia ennen loppua Australia tuntuu karanneen puolivälieriin. Fowler vapauttaa tällä kertaa Catleyn, joka ottaa laidalta tyhjät pois ja tiputtaa takaisin Fowlerille. Manchester Cityn hyökkääjä peippailee jalkansa vapaaksi Tanskan boksissa ja laukoo, mutta veto muuttuu täydelliseksi syötöksi maalin edessä olevalla van Egmondille. Tämä ei pääse kääntymään, vaan tiputtaa pallon Hayley Rasolle, jolla on helppo työ viedä Australia kahden maalin johtoon.

Kymmenen minuuttia myöhemmin täysi Stadium Australia repeää vähintään maalinarvoiseen huutoon. Koko lohkovaiheen loukkaantumisen takia sivussa ollut Sam Kerr saa ensimmäiset minuuttinsa, kun Tony Gustavsson vaihtaa tähtihyökkääjän van Egmondin tilalle.

Tanska jatkaa tasapelin jahtaamista, mutta Australia ei anna vastustajalleen yhtään mitään. Kerr puolestaan hullaannuttaa yleisön luomalla turnauksen ensimmäisen paikkansa hienolla käännöksellä ja tempojuoksulla. Tulinen veto karkaa kuitenkin maalin yli.

Varsinaisen peliajan täyttyessä Fowler saa jättää kentän Clare Polkinghornen tullessa varmistelemaan Australian johtoa. Australian lisämaali on jatkuvasti Tanskan kavennusta lähempänä, eikä ottelun lopputulos jätä lopulta mitään selittelyjen tarvetta.

Ehjän esityksen ja Kerrin debyytin rohkaisema Australia kohtaa puolivälierissä joko Ranskan tai Marokon tämän viikon lauantaina Melbournessa.

Australia – Tanska 2-0 (1-0)

29’ Caitlin Foord 1-0
71’ Hayley Raso 2-0


Brentford - Newcastle United