Sambia kesti kuin kestikin Costa Rican toisen puoliajan rynnistyksen ja nappasi historiansa ensimmäisen voiton jalkapallon MM-kisoissa. Kummankin joukkueen turnaus päättyi alkulohkoon.

Sambia aloitti maalinteon jo kolmen minuutin pelin jälkeen ottelun ensimmäisestä kulmapotkusta. Avell Chitundu lähetti kulmapotkun, johon pääsi ensimmäisenä Lushomo Mweemba. Topparin jatko suoraan ilmasta roikkui yli Costa Rican maalivahdin. Maali oli Sambian historian ensimmäinen MM-kisoissa.

Ottelu jatkui Sambian täydellisessä hallinnassa. Pallonhallinta meni joukkueiden välillä tasan, mutta Costa Rica ei saanut pelivälinettä hallitessaan mitään aikaan, kun Sambia taas oli jokainen kerta hyökkäysalueelle päästessään vaarallinen. Etenkin Barbra Banda järjesteli useamman puolittaisen maalintekopaikan ensimmäisen puolen tunnin aikana.

Puolen tunnin pelin jälkeen Banda pääsi itse viimeistelemään Sambian 2-0 maalin. Hyökkääjä sai pallon Costa Rican maalin edessä, mutta Costa Rican kapteeni Katherine Alvarado repi hänet kumoon. Pallo tuomittiin pilkulle, eikä Sambian ykköstykki erehtynyt täplältä. Myös Sambian toinen maali oli historiallinen, sillä se oli naisten MM-kisojen kaikkien aikojen tuhannes maali.

Jakson lopussa Costa Rica hieman piristyi ja alkoi heräillä peliin mukaan. Muuttama minuutti ennen taukoa Alvaradon vapaapotku löysi Fabiola Villalobosin, mutta ylärima pelasti Sambian. Pari minuuttia myöhemmin Alvaradon seuraava vapaapotku löysi jälleen Villalobosin takatolpalta, mutta tällä kertaa pusku karkasi hieman yli Sambian maalin.

Heti toisen puoliajan alussa Costa Rica kuitenkin sai maalinsa. Sambian maalivahti Catherine Musonda haroi tyhjää tullessaan koppaamaan kulmapotkun jälkeen yläilmoihin karannutta palloa ja Melissa Herrera pääsi tökkäämään pelivälineen tyhjään Sambian maaliin. Maalin myötä myös Costa Rica avasi maalitilinsä tässä turnauksessa.

Tunnin pelin kohdalla Sambia sai kiittää onneaan. Musonda ajoi rangaistusalueellaan Priscilla Chinchillan kylmäksi ja tilanne todettiin rikkeeksi, mutta tilannetta edeltänyt Costa Rican paitsiovirhe peruutti rangaistuspotkun.

Toinen puoliaika oli kuin ensimmäisen vastakohta. Ottelun alkua täysin hallinnut Sambia oli aivan sekaisin ja Costa Rica määräsi täysin pelin tahdin. Reilun tunnin pelin jälkeen Costa Rica luuli jo tasoittaneensa pelin, mutta Herrera oli niukasti paitsiossa ennen kuin toimitti pallon Sambian maaliin.

Ottelun lähestyessä loppuaan Costa Rican pelaajien usko alkoi selvästi olla koetuksella ja Sambia pääsi jälleen pelin päälle. Racheal Kundananji osoitti henkilökohtaista taitoaan tanssimalla Valeria del Campon ohi, mutta Daniela Solero Vegan hieno torjunta piti Costa Rican toiveet elossa. Pari minuuttia myöhemmin Sambia pääsi vastahyökkäykseen, Banda teki loistavan esityön ja Kundananji pääsi iskemään uransa ensimmäisen ja Sambian kolmannen maalin MM-kisoissa.

Varsinaista panosta ottelussa ei ollut, sillä kumpikin joukkue oli menettänyt mahdollisuutensa pudotuspeleihin jo ennen lohkovaiheen päätöskierrosta. Sambian pelaajien juhlinnasta oli silti nähtävissä, että historian ensimmäinen MM-voitto ei ollut millään tavalla turha saavutus.

Costa Rica – Sambia 1-3 (0-2)

2’ Lushomo Mweemba 0-1
31’ Barbra Banda 0-2 (rp.)
48’ Melissa Herrera 1-2
90+3′ Racheal Kundananji 1-3


Kanada - Uusi-Seelanti