Selkä seinää vasten pelannut Australia esitti yhden meneillään olevien jalkapallon MM-kisojen upeimmista esityksistä, kun se voitti Kanadan täysin dominoivin ottein. Kotiyleisön pelillään hurmannut Australia jatkaa pudotuspeleihin B-lohkon voittajana. Toisena joukkueena jatkoon etenee maanantaina maalittomaan tasapeliin Irlannin kanssa jäänyt Nigeria. Kanada putosi tappion myötä lohkokolmoseksi.

Kanada ja Australia lähtivät B-lohkon päätöskierroksen otteluun todella mielenkiintoisista asemista. Kumpikin joukkue tiesi, että voitto varmistaisi paikan pudotuspeleissä, mutta myös sen, että tappio tietäisi todennäköisesti kisojen päättymistä alkulohkoon. Kanada oli ennakkoon hieman niskan päällä, sillä sille riittäisi jatkopaikkaan myös tasapeli. Australia puolestaan selviäisi neljännesvälieriin tasapelillä vain, jos lohkoa johtava Nigeria häviäisi samaan aikaan useammalla maalilla lohkojumbo Irlannille.

Australia lähti kotiyleisönsä edessä otteluun hurjalla hengellä. Vain yhdeksän minuutin pelin jälkeen joukkue toimitti pallon ensimmäistä kertaa Kanadan verkkoon. Steph Catley sai pallon linjan taakse vasemmalla laidalla, otti tyhjät pois ja lähetti matalan keskityksen Kanadan maalille. Pallo valui koko pakan läpi Hayley Rasolle, jonka matala laukaus upposi maalin takakulmaan.

Kolme minuuttia myöhemmin Australia tuli jälleen Catleyn kautta ja löysi jälleen matalalla keskityksellä Rason. Tällä kertaa Kanadan maalivahti Kailen Sheridan nappasi kuitenkin uskomattoman torjunnan aivan alakulman tuntumasta.

Puolen tunnin pelin jälkeen Australia vei pallon uudestaan Kanadan maaliin. Raso oli hienosti auttamassa puolustustaan ja onnistui katkaisemaan Kanadan vastahyökkäyksen. Peliä käännettiin nopeasti kohti Kanadan päätyä ja lopputuloksena Raso pääsi lähettämään maalille matalan keskityksen, jonka Sheridan torjui eteensä. Irtopallossa oli ensimmäisenä Mary Fowler, joka tykitti pelivälineen maalin kattoon.

Maali kuitenkin hylättiin erikoisen paitsiotilanteen vuoksi. Ellie Carpenter oli Sheridanin selän takana ja esti sijoittumisellaan Kanadan alimman puolustajan mahdollisuuden blokata Fowlerin laukaus.

Australia kuitenkin kaikkea muuta kuin lannistui päätöksestä. Viisi minuuttia myöhemmin pallo oli taas Kanadan maalissa ja tällä kertaa hyväksytysti. Kyra Cooney-Cross lähetti kulmapotkun lähelle Kanadan maalia, eikä Sheridan päässyt Australian sumpun takia nyrkkeilemään sitä pois. Peliväline putosi maalin eteen Rasolle, joka räjäytti Melbourne Rectangular Stadiumin illan toisellaan.

Kanadan päävalmentaja Bev Priestman teki tauolla jopa neljä pelaajavaihtoa pyrkiessään muuttamaan aneemiselta vaikuttaneen joukkueensa pelaamista. Tästä huolimatta peli jatkui edelleen aktiivisesti lisäosumia hakeneen Australian komennossa.

Palkinto tuli hieman ennen tunnin täyttymistä. Caitlin Foord sai läpisyötön Kanadan selustaan ja lähti röyhkeästi haastamaan Kanadan puolustajia. Upealla maltilla hän odotti, että kanadalaispuolustaja myi itsensä ulos tilanteesta ja käänsi pallon aivan yksin maalin eteen jääneelle Fowlerille, joka vei Australian ratkaisevan tuntuiseen johtoon.

Samalla Kanadan iltapuhde muuttui entistä vaikeammaksi, sillä sen maaliero oli nyt kääntynyt kaksi maalia pakkaselle, mikä tarkoitti, että ilman maaleja Nigerian pitäisi hävitä lohkojumbo Irlannille jopa neljällä maalilla, että Kanada etenisi pudotuspeleihin. Irlannin ja Nigerian välinen ottelu eteni kuitenkin 0-0 tilanteessa.

Hetkeä myöhemmin jo ottelun viidennen vaihtonsa tehnyt Kanada sai ensimmäisen kunnollisen maalipaikkansa. MacKenzie Arnold kuitenkin torjui Jade Rosen vedon hienosti jalallaan.

Kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Fowler kävi lähellä Australian johdon lisäämistä, kun Katrina Gorry kuljetti pallon Kanadan rangaistusalueelle ja löysi syötöllään Fowlerin, jonka painava veto pamahti tolppaan.

Vaikka Australian hurja työmäärä alkoi selvästi näkyä pelaajien jaloissa viimeisen vartin aikana, ei Kanada onnistunut luomaan merkittävää uhkaa kisaemännän maalille. Myös Australian maalivahti Arnold pääsi kuitenkin esittelemään taitojaan, kun hän venyi upeasti Evelyne Viensin kaukolaukauksen eteen.

Tämän lähemmäksi maalia lannistuneen oloinen Kanada ei kuitenkaan päässyt. Australia sen sijaan lisäsi vielä johtoaan. Kanadan kapteeni Jessie Fleming rikkoi lisäajalla Gorrya rangaistuspotkun arvoisesti ja Catley kruunasi upean ottelunsa upottamalla pallon varmasti Kanadan verkkoon.

Lohkokolmosena päätöskierrokselle lähtenyt Australia iski nurkkaan ahdistettuna tiskiin upean esityksen ja nappasi runsasmaalisen voiton täyden dominoinnin jälkeen. Kun Uusi-Seelanti putosi jatkosta, on Australia nyt ainoana joukkueensa kantamassa kisaemäntien lippua pudotuspeleissä.

Kanada puolestaan suli täysin kohtalokkaassa paikassa ja joutuu lähtemään kotimatkalle jo lohkovaiheen jälkeen. Samaan aikaan Irlannin kanssa maalittoman tasapelin pelannut Nigeria jatkaa pudotuspeleihin lohkon kakkosena.

Kanada – Australia 0-4 (0-2)

9’ Hayley Raso 0-1
39’ Hayley Raso 0-2
58’ Mary Fowler 0-3
90+3’ Stephanie Catley 0-4 (rp.)

B-lohkon lopputulokset

  1. Australia, 6p (+4)
  2. Nigeria, 5p (+1)
  3. Kanada, 4p (-3)
  4. Irlanti, 1p (-2)