Vuoden 2023 naisten MM-kisat järjestetään Australiassa ja Uudessa-Seelannissa heinä-elokuussa. 32 MM-joukkueen joukossa on useita pelaajia, jotka erottuvat massasta tavalla tai toisella. Alla listaamme muutamia pelaajia, joita kannattaa pitää silmällä alkavissa kisoissa.

Huomaa, että alla luetellut pelaajat eivät välttämättä ole joukkueidensa parhaita pelaajia, mutta he voivat erottua eri tavoin. Nimet on valittu henkilökohtaisen mielipiteen perusteella.

Lohko A

Uusi-Seelanti

Erin Nayler, IFK Norrköping
Ria Percival, Tottenham Hotspur
Ali Riley, Angel City

Sveitsi

Alisha Lehmann, Aston Villa
Ramona Bachmann, PSG
Ana-Maria Crnogorcevic, FC Barcelona

Norja

Caroline Graham Hansen, FC Barcelona
Ada Hegerberg, Lyon
Guro Reiten, Chelsea

Filippiinit

Hali Long, Kaya-Iloilo
Sarina Bolden, Western Sydney
Carleigh Frilles, Blacktown Spartans

Kommentti:
Todella mielenkiintoinen lohko etukäteen. Kisojen emäntämaa Uusi-Seelanti, jolla on erittäin kokenut joukkue, tähtää pudotuspeleihin edellä mainittujen kokeneiden avainpelaajien avulla. Entäpä Sveitsi? Joukkuetta valmentaa Inka Grings (yksi Euroopan kaikkien aikojen parhaista maalintekijöistä) ja ryhmän suurin tähti on Ramona Bachmann. Myös Barcelonan Ana-Maria Crnogorcevic, Alisha Lehmann ja Lia Wälin ansaitsevat erityismaininnan.

Norjalla on paperilla tämän lohkon vahvin joukkue ja maalla on todelliset mahdollisuudet edetä aina mitalipeleihin asti. Ada Hegerbergin paluu maajoukkueeseen on loistava asia Norjalle. Caroline Graham Hansen ja Guro Reiten pyrkivät ruokkimaan kärjessä pelaavaa supertähteä. Filippiinit ei ole täynnä isoja nimiä, mutta kyseessä jännittävä joukkue, jonka lähes kaikki pelaajat ovat syntyneet Yhdysvalloissa tai Euroopassa. Hali Long on puolustuslinjan selkeä johtaja, kun taas hyökkäyksessä Sarina Bolden ja Carleigh Frilles jakavat maalintekovastuun.

Lohko B

Australia

Sam Kerr, Chelsea
Ellie Carpenter, Lyon
Steph Catley, Arsenal

Kanada

Christine Sinclair, Portland Thorns
Kadeisha Buchanan, Chelsea
Ashley Lawrence, PSG

Nigeria

Asisat Oshoala, FC Barcelona
Chiamaka Nnadozie, FC Paris
Rasheedat Ajibade, Atletico Madrid

Irlanti

Katie McCabe, Arsenal
Denise O’Sullivan, North Carolian Courage
Courtney Brosnan, Everton

Kommentti:
Tony Gustavsson johtaa vahvaa Australian maajoukkuetta, jolla on suuret odotukset kotikisoihin. Australian laajasta joukkueesta nousee esiin erityisesti maailman parhaiden pelaajien joukkoon lukeutuva Sam Kerr. Muita joukkueen avainpelaajia ovat Steph Catley ja Ellie Carpenter. Hallitseva olympiavoittaja Kanada lähtee kisoihin kokeneella ja vahvalla joukkueella. Maan kaikkien aikojen paras maalintekijä on Christine Sinclair, jolla on kasassa 190 maalia. 40-vuotias tähtipelaaja tähyää lisää, kun Kanada jatkaa mitalien jahtaamista. Keskikenttäpelaaja Jessie Fleming tulee todennäköisesti niin ikään olemaan tärkeässä roolissa. Puolustajakaksikko Kadeisha Buchanan ja Ashley Lawrence tuovat laatua alakertaan. Janine Beckien puuttuminen saattaa kuitenkin näkyä.

Nigerialta löytyy hyökkäysvoimaa sekä Asisat Oshoalan, että Rasheedat Ajibaden muodossa. Barcelonan Oshoala oli viime kaudella Mestarien liigan paras maalintekijä, joka kertoo pelaajan laadusta. Maalivahti Chiamaka Nnadozie on niin ikään seuraamisen arvoinen pelaaja. Afrikan maa voi edetä tällä kertaa pitkälle tähtiensä avulla. Irlannin avainpelaajat ovat keskikentällä operoivat Katie McCabe ja Denise O’Sullivan, joista jälkimmäinen on kärsinyt lievästä vammasta, eikä hänen pelikunnosta ole täyttä varmuutta. Maalivahti Courtney Brosnan johtaa alakertaa esimerkillisesti, mutta joukkueen materiaali ei ole leveimmästä päästä.

Lohko C

Costa Rica

Raquel Rodriguez, Portland Thorns
Melissa Herrera, Bordeuax
Katherine Alvarado, Saprissa

Japani

Saki Kumagai, Bayern München
Maika Hamano, Hammarby IF
Yui Hasegawa, Manchester City

Espanja

Irene Paredes, FC Barcelona
Alexia Putellas, FC Barcelona
Aitana Bonmati, FC Barcelona

Sambia

Racheal Kundananji, Madrid CFF
Grace Chanda, Madrid CFF
Barbra Banda, Shanghai Shengli

Kommentti:
Costa Rican joukkueessa ei ole paljon tuttuja nimiä. Katherine Alvarado, Raquel Rodriguez ja Melissa Herrera ovat kenties joukkueen nimekkäimmät pelaajat, mutta kokonaisuudessaan pakka näyttää todella ohkaiselta. Japanilla on paljon laajempi materiaali, jonka ytimessä ovat keskikenttäpelaajat Saki Kumagai ja Yui Hasegawa. Hyökkäyspelaajista Hammarbyn superlahjakkuus Maika Hamano saattaa päästä näyttämään osaamistaan. Vasta 19-vuotiasta pelaajaa pidetään yhtenä koko Japanin suurimmista lahjakkuuksista.

Espanjan joukkueesta on äärimmäisen vaikea valita kolmea parasta pelaajaa. Keskushyökkääjä Irene Paredes ja maailman paras naisjalkapalloilija Alexia Putellas tulevat kuitenkin todennäköisesti erottumaan. Aitana Bonmati täydentää Barcelonan kolmikon, joka voi tuoda Espanjalle MM-kultaa.

Sambian ryhmästä esiin nousee Racheal Kundananji, joka sijoittui viime kaudella Espanjan ykkösliigassa maalipörssin toiseksi. Mutta kenties suurin ja ainutlaatuisin tähti on Barbra Banda. Liian korkeiden testosteronitasojensa vuoksi Banda ei saanut pelata viime Afrikan mestaruuskisoissa, mutta nyt hän saa pelata MM-kisoissa. Bandan fyysinen suorituskyky ja maalintekotaidot ovat huippuluokkaa. Esimerkiksi vuoden 2021 olympialaisissa Banda teki kaksi hattutemppua. Sambian osalta toivo lepääkin pitkälti hyökkäyspäässä.

Lohko D

Kiina

Li Mengwen, PSG
Wang Shuang, Racing Louisville
Wang Shanshan, Wuhan Jianghanin yliopisto

Tanska

Pernille Harder, Chelsea
Signe Bruun, Lyon
Sofie Svava, Real Madrid

Englanti

Ella Toone, Manchester United
Georgia Stanway, Bayern München
Keira Walsh, FC Barcelona

Haiti

Melchie Dumornay, Reims
Batcheba Louis, Fleury
Nerilia Mondesir, Montpellier

Kommentti:
Kiina on menettänyt jonkin verran asemiaan viimeisten kymmenen vuoden aikana, vaikka sillä on edelleen melko hyvä pelaajavalikoima. Supertähdet loistavat kuitenkin poissaolollaan. PSG:n Li Mengwen on joukkueen nimekkäimpiä pelaajia yhdessä Wang Shuangin ja Wang Shanshanin kanssa. Pernille Harder on edelleen Tanskan suuri tähti ja avainpelaaja. Jotta Lars Söndergaard saisi tästä Tanskasta kaiken irti, voisi olla hyvä idea peluuttaa parhaita maalintekijöitä Harderia sekä Signe Bruunia yhdessä. Sofie Svava on myös mielenkiintoinen seurattava, kuten myös kokeneet Simone Boye ja Sanne Troelsgaard.

Englannin kohdalla on puhuttu paljon Ellen Whiten, Leah Willliamsonin, Beth Meadin ja Fran Kirbyn menetyksistä. Heidän poissa ollessaan Keira Walshin, Ella Toonen ja Georgia Stanwayn muodostama keskikenttä on avainroolissa Englannin turnausmenestyksen kannalta. Haitin tärkeimmät pelaajat ovat Ranskan liigassa pelaavat Mechie Dumornay, Batcheba Louis ja Nerilia Mondesir. Kolmikon harteilla lepää maan ohuet menestysmahdollisuudet.

Lohko E

Hollanti

Lieke Martens, PSG
Dominique Janssen, VfL Wolfsburg
Sherida Spitse, Ajax

Portugali

Jessica Silva, Benfica
Diana Silva, Sporting Lissabon
Tatiana Pinto, Levante

USA

Alex Morgan, San Diego Wave
Megan Rapinoe, OL Reign
Lindsey Horan, Lyon

Vietnam

Huynh Hyu, Länk Vilaverdense
Nguyen Thi Tuyet Dung, Phong Phu Ha Nam
Pham Hai Yen, Hanoi

Kommentti:
Lieke Martensin ja muidenkin on noustava esiin, jotta Hollannin kisoista tulisi menestyksekkäät. Keskushyökkääjä Dominique Janssen pelaa yhdessä maailman parhaista seurajoukkueista ja on todella tärkeä oranssipaidoille, samoin kuten kokenut kapteeni Sherida Spitse. Portugalilla on laatua hyökkäyksessään Silvan kaksikon (Jessica ja Diana) ansiosta, mutta Levanten keskikentän ankkuri Tatiana Pinto on ehkä Portugalin tärkein yksittäinen pelaaja.

Yhdysvallat lähtee MM-turnaukseen tuttuun tapaan vahvalla joukkueella. Lindsey Horan ja Alex Morgan ovat USA:lle erittäin tärkeitä Megan Rapinoen tavoin. Rapinoen arvo on tätä nykyä suurempi pelikentän ulkopuolisissa asioissa. Joukkueessa on riittää maailmanluokkan pelaajia kaikille pelipaikoille, joista yksi mainitsemisen arvoinen on Sophia Smith. Vietnamin riveistä ei löydy kaikkein kirkkainta tähtiloistoa, mutta esiin nostamisen arvoisia pelaajia ovat Aasian mestaruuskisoissa onnistuneet Nguyen Thi Tuyet Dung, Huynh Hyu ja Pham Hai Yen.

Lohko F

Brasilia

Marta, Orlando Pride
Debinha, Kansas City Current
Kerolin, North Carolina Courage

Ranska

Grace Geyoro, PSG
Wendie Renard, Lyon
Kadidiatou Diani, PSG

Jamaika

Khadija Shaw, Manchester City
Jody Brown, Florida State Seminoles
Rebecca Spencer, Tottenham Hotspur

Panama

Marta Cox, Pachuca
Deysiré Salazar, Tauro
Natalia Mills, Ajaluense

Kommentti:
Jalkapallon kuningatar Marta on mukana viimeistä kertaa, joten legendan edesottamuksia on mahdollista seurata vielä näiden kisojen ajan. Nauttikaa siis siitä, että näette Martan vielä kerran suurimmalla näyttämöllä. Mukana on myös supertähti Debinha, mutta ei juuri muita suuria nimiä, joskin keskikentällä pelaava Kerolin omaakin valtavan potentiaalin.

Ranskalla riittää nimekkäitä pelaajia riveissään. Grace Geyoro on keskikentän ankkuri, Wendie Renard on suuri johtaja puolustuksessa ja hyökkäyksestä esiin nosee Kadidiatou Diani. Maailmantähtiä kaikki kolme. Ranskaa valmentaa Hervé Renard, joka on menestynyt miesten jalkapallossa. Renard valmensi Saudi-Arabiaa Qatarin MM-kisoissa ja on myös saavuttanut kultaa Afrikan mestaruuskisoissa sekä Sambian että Norsunluurannikon peräsimessä.

Jamaikan suurin tähti Manchester Cityn hyökkääjä Khadija Shaw. Hänen maalivireensä on tärkeässä asemassa saarivaltion menestystoiveiden kannalta. Puolustuksessa pelaavat Swabyn siskokset (Allyson ja Chantelle) on hyvä nostaa esiin, aivan kuten Jody Brown ja maalivahti Rebecca Spencer. Panama on nuori naisjalkapallomaa, ja sillä on suhteellisen kokematon joukkue, jossa Marta Cox ja Deysiré Salazar ovat avainasemassa keskikentällä. Natalia Mills on joukkueen kapteeni ja yksi ”vanhemmista” pelaajista.

Lohko G

Argentiina

Florencia Bonsegundo, Madrid CFF
Aldana Cometti, Madrid CFF
Mariana Larroquette, Atletico Madrid

Italia

Christiana Girelli, Juventus
Manuela Giugliano, Roma
Arianna Caruso, Juventus

Etelä-Afrikka

Linda Motlhalo, Glasgow City
Refiloe Jane, Sassuolo
Bambanani Mbane, Mamelodi Sundowns

Ruotsi

Magdalena Eriksson, Chelsea
Nathalie Björn, Everton
Kosovare Asllani, AC Milan
Fridolina Rolfö, FC Barcelona
Stina Blackstenius, Arsenal

Kommentti:
Argentiinan runko alkaa olla jo suhteellisen iäkäs. Estefania Banini, Mariana Larroquette, Florencia Bonsegundo ja Aldana Cometti lukeutuvat raitapaitojen avainpelaajiin, mutta maan menestysmahdollisuuksia ei pidetä järin suurina. Italia oli viime kesänä pelatuissa EM-kilpailuissa yksi turnauksen suurimmista alisuorittajista jääden yhdellä pisteellä alkulohkoon. Tänä vuonna sinipaitojen osalta suurimmat katseet kohdistuvat Christiana Girelliin, mutta myös Manuela Giuglianoa, Arianna Carusoa ja Giada Greggia on hyvä pitää silmällä. Sara Gaman jääminen joukkueen ulkopuolelle oli suuri yllätys.

Etelä-Afrikalla ei ole riveissään juurikaan nimekkäitä pelaajia, mutta joukkue luottaa vaarallisuuteensa erikoistilanteissa. Linda Motlhalo, Refiloe Jane ja Banbanani Mbane ovat avainasemassa Etelä-Afrikan menestystoiveiden kannalta. Ruotsilla on kasassa jälleen melko laadukas ryhmä. Toppari Madgalena Eriksson on puolustuslinjan selkeä johtaja. Nathahie Björn pystyy pelaamaan niin ikään puolustuksen sydämessä, laidalla tai keskikentällä. Pitkään mukana ollut Kosovare Asllani lukeutuu hyökkäyksen kärkinimiin. Fridolina Rolfö ja Stina Blackstenius puolestaan tuovat joukkueeseen aimo annoksen maalintekouhkaa.

Lohko H

Kolumbia

Leicy Santos, Atletico Madrid
Mayna Ramirez, Levante
Manuela Vanegas, Real Sociedad

Saksa

Alexandra Popp, VfL Wolfsburg
Lena Oberdorf, VfL Wolfsburg
Lea Schüller, Bayern München

Marokko

Khadija Er-Rmichi, AS FAR
Elodie Nakkach, Geneve-Servette
Rosella Ayane, Tottenham Hotspur

Etelä-Korea

Ji So Yun, Suwon UDC
Lee Geum Min, Brighton Hove & Albion
Lee Young Ju, Madrid CFF

Kommentti:
Kolumbian hyökkääjätähti Mayna Ramirez siivitti Levanten Espanjan liigassa kolmanneksi  ja tuo joukkueeseen maalintekovoimaa. Pelintekijä Leicy Santos ja monipuolinen Manuela Vanegas ovat kaksi muuta Kolumbian tähteä Espanjan liigasta. Saksan osalta kaikilla pelipaikoilla on pelaajia Euroopan parhaista seurajoukkueista. Saksan kohdalla kysymys kuuluu, onko maa toipunut vuoden 2022 EM-finaalitappiostaan Englannille. Alexandra Popp iskee aina paljon maaleja ja Lea Schüller tekee räjähtäviä pystyjuoksuja puolustuksen selustaan. Lena Oberdorfin roolia puolustavana keskikentällä ei pidä aliarvioida. Vasta 21-vuotias Oberdorf on ikäisekseen erittäin kypsä pelaaja.

Marokko tuskin toistaa miesten maajoukkueen menestystä Qatarista viime talvena. Jos afrikkalaiset haluavat taistella voitoista alkulohkossa, on joukkueen venyttävä äärimmilleen. Maan nimekkäimmät pelaajat ovat maalivahti Khadija ErRmichin, Elodie Nakkach ja Rosella Ayane. Etelä-Korean pelaajavalintoja on tehty kokemus edellä, mutta ryhmästä ripaus nuoruuttakin. Turnauksen alkaessa Etelä-Korean katseet kääntyvät Ji So Yunin, Lee Young Jun ja Lee Geum Minin suuntaan.


Brentford - Newcastle United