ComeOn

Vuoden 2023 naisten MM-kisojen voittajat voivat saada ennätyksellisen palkintopotin samalla, kun myös muut turnaukseen osallistuvat maat saavat jaettavakseen ennätyssumman. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on ilmoittanut, että tämän kesän MM-kisojen osanottajien kesken jaettava summa on yhteensä noin 140 miljoonaa euroa. Kyseessä on merkittävä nousu vuoden 2019 MM-kisoista.

Tänä kesänä edessä on jalkapallohistorian suurimmat naisten MM-kisat. Tämän vuoden heinä-elokuussa pelattaviin MM-kisoihin osallistuu ensimmäistä kertaa 32 maata, mikä on kahdeksan enemmän kuin neljä vuotta takaperin. Fifa on nyt päättänyt lisätä palkintorahoja kesän MM-kisojen voittajille ja muille osallistujille, mikä viestii taas uudesta askeleesta kohti tasa-arvoista ja eliittistatuksen omaavaa naisjalkapalloilua.

Fifan juuri uudelleen valittu puheenjohtaja Gianni Infantino ilmoitti Ruandassa pidetyn Fifan kongressin lehdistötilaisuudessa, että palkintorahoja vuonna 2023 Uudessa-Seelannissa ja Australiassa järjestettävien MM-kisojen osallistujille korotetaan merkittävästi verrattuna vuoden 2019 MM-kisoihin Ranskassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä uutistoimisto AP.

Kun Yhdysvallat voitti vuoden 2019 MM-kisat Megan Rapinoen johdolla, sai USA:n jalkapalloliitto palkinnoksi neljä miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Koko vuoden 2019 MM-kisojen palkintorahat olivat yhteensä 30 miljoonaa dollaria. Summa jaettiin kaikille turnauksen joukkueille turnauksessa suoriutumisen perusteella.

Nyt summan odotetaan kasvavan jopa 120 miljoonalla dollarilla, kuten Infantino ilmoitti torstaina Ruandassa pidetyssä kongressissa. Palkintorahat jaetaan Infantinon mukaan kaikille osallistuville maille, ja aiempaa suurempi osuus menee suoraan maajoukkueiden pelaajille.

Fifa seuraa rahanjakoa ja varmistaa, että pelaajat saavat tietyn prosenttiosuuden siitä palkkiosummasta, joka jaetaan kansallisille liitoille MM-kisojen jälkeen. Palkintosummien suuruus vaihtelee sen mukaan, miten maat menestyvät MM-kisoissa. Vielä ei ole ilmoitettu, miten Fifa ja Infantino valvovat, miten kansalliset liitot käyttävät rahat.

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa kesällä 2023 järjestettävien MM-kisojen palkintosumma on yhteensä 152 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Vuoden 2022 miesten MM-kisoihin osallistuneet maat jakoivat keskenään 440 miljoonaa dollaria.


Wolverhampton Wanderers - Burnley
Luton Town - Arsenal