Portugalin päävalmentaja Fernando Santos tiesi mitä teki, kun hän jätti suurimman tähtensä Cristiano Ronaldon vaihtopenkille MM-kisojen 2022 neljännesvälierässä Sveitsiä vastaan. Muut pelaajat vastasivat valmentajansa huutoon, kun Portugali iski pöytään yhden koko turnauksen vakuuttavimmista esityksistä. Sveitsin kaatui 6–1 ja Ronaldon tilalle kokoonpanoon noussut Gonçalo Ramos iski hattutempun uransa ensimmäisessä MM-ottelussa.

Puhdasta Portugalin ylivoima alusta asti

Portugalin äärikonservatiivinen päävalmentaja Fernando Santos kohahdutti ennen ottelua jättämällä Cristiano Ronaldon vaihtopenkille. Maajoukkueen kapteenin paikan Portugalin hyökkäyksessä otti vasta 21-vuotias Gonçalo Ramos.

Ramos kiitti luottamuksesta jo vartin pelin jälkeen. João Félix pelasi pallon Benfican hyökkääjälle Sveitsin rangaistusalueen sisään ja Ramos paukautti uskomattoman lujan laukauksen Yann Sommerin yli Sveitsin maalin yläkulmaan.

Sveitsin paras paikka ensimmäisen puolen tunnin aikana tuli puolestaan Xherdan Shaqirille, jonka hyvän vapaapotkun Diogo Costa kuitenkin torjui. Hetkeä myöhemmin Portugalin 39-vuotias nestori Pepe nousi korkeimmalle hyökkäyspään kulmapotkussa ja vei joukkueensa jo kahden maalin johtoon.

Vain kolme minuuttia ennen taukoa Ramos karkasi läpiajoon ja oli jo lähellä ratkaista ottelun, mutta Sommer venytti sormenpäänsä huipputorjuntaan.

Pallonhallinta meni ensimmäisellä jaksolla tasan, kun kumpikaan joukkue ei varsinaisesti halunnut täysin kontrolloida peliä. Portugali oli kuitenkin merkittävästi vaarallisempi, eikä paremmasta joukkueesta ollut tauon alkaessa epäselvyyttä.

Toinen puoliaika ei muutosta pelin kuvaan tuonut

Portugali aloitti toisen jakson yhtä terävästi kuin ensimmäisenkin, ja asialla oli jälleen tuttu mies. Avaukseen tähän otteluun noussut Ramos teki juoksun etutolpalle ja sai hyvän syötön Diogo Dalotilta. Viimeistely ei jättänyt Sommerille mitään mahdollisuuksia, ja ottelussa alkoi olla jo ratkaisun tuntua.

55. minuutin jälkeen pelissä alkoi olla jo murskajaisten merkkejä. Félix ja Otávio käynnistivät Portugalin nopean vastahyökkäyksen nätillä kombinaatiopelillä. Vain neljää sekuntia myöhemmin Ramos vapautti Raphaël Guerreiron Sveitsin rangaistusalueella, eikä Borussia Dortmundin laitapakki erehtynyt.

Kaksi minuuttia myöhemmin Sveitsi rikkoi oman kuparisensa. Shaqiri antoi kulmapotkun, joka kimposi pelaajien päiden kautta takatolpalle aivan yksin jääneelle Manuel Akanjille. Manchester Cityn toppari sai siirtää pallon rauhassa tyhjään maaliin.

Kymmenen minuutin päästä Portugali kuitenkin lopetti Sveitsin pyristelyt heti alkuunsa. Félix vapautti Ramosin läpiajoon ja uransa ensimmäistä MM-kisojen ottelua pelannut hyökkääjä täydensi hattutemppunsa komealla chipillä.

Vartti ennen varsinaisen peliajan loppua yleisö repesi riemuun, kun Portugalin päävalmentaja Santos vaihtoi Ronaldon joukkueensa kärkeen. Yhden kohahtelun aiheen Lusail Iconic -stadionin yleisö vielä sai, kun Raphael Leão iski huikealla yksilösuorituksella ottelun loppulukemiksi 6–1.

Portugali pelaa omassa puolivälierässään Espanjan voittanutta Marokkoa vastaan. Ottelu pelataan lauantaina klo 17:00.