Maailmanmestaruuden uransa viimeisissä MM-kisoissa voittanut Lionel Messi palkittiin vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen parhaana pelaajana. Myös kisojen parhaan nuoren pelaajan ja maalivahdin palkinnot menivät Argentiinalle. Kylian Mbappé voitti turnauksen maalikuninkuuden.

Jalkapallon MM-kisat 2022 loppuivat sunnuntaina Argentiinan juhliin. Lionel Messi pääsi viimein nostamaan himoitsemaansa MM-pokaalia, kun Ranska kaatui kenties historian tapahtumarikkaimman MM-finaalin jälkeen rankkareilla 4–3.

Messi palkittiin myös turnauksen parhaana pelaajana. Argentiinalainen viimeisteli turnauksessa seitsemän ja syötti kolme maalia, ja oli mukana 66 prosentissa mestaruuden voittaneen Argentiinan maaleista, joten palkinnon voi ajatella menneen oikeaan osoitteeseen. Vain Kylian Mbappé oli turnauksen aikana suoraan mukana yhtä monessa maalissa.

Myös MM-kisojen parhaan nuoren pelaajan ja parhaan maalivahdin palkinnot menivät argentiinalaisille. Kisojen parhaana nuorena pelaajan palkittiin 21-vuotias Enzo Fernández, joka aloitti kaksi ensimmäistä ottelua vaihtopenkiltä, mutta nousi sen jälkeen avauskokoonpanon pelaajaksi ja yhdeksi joukkueen kantavista voimista.

Argentiinan maalivahti Emiliano Martínez valittiin MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi. Martínez nousi Argentiinan sankariksi etenkin kahdessa rangaistuspotkukilpailussa, joissa hän torjui joukkueensa ensin välieriin ja sitten MM-kultaan.

Nuoren pelaajan ja parhaan maalivahdin palkinnot olivat hieman kyseenalaisempia, sillä MM-kisojen parhaana nuorena pelaajana olisi hyvin voitu palkita myös upeat kisat pelannut Kroatian 20-vuotias Joško Gvardiol ja maalivahtina turnauksessa eniten maaleja estänyt Kroatian Dominik Livaković. Loppukädessä voittajat ovat kuitenkin makuasioita, ja täysin väärinä valintoja tuskin voi pitää.

Qatarin MM-kisojen paras maalintekijä oli Mbappé, joka nousi finaalin hattutempullaan kahdeksaan maaliin. Yksi pelaaja on pystynyt iskemään yhdessä MM-turnauksessa näin monta maalia viimeksi vuonna 2002, kun brasilialainen Ronaldo voitti MM-kisojen maalikuninkuuden kahdeksalla maalilla.

Qatarin MM-kisojen palkitut

Paras nuori pelaaja – Enzo Fernández (Argentiina)

Paras maalivahti – Emiliano Martínez (Argentiina)

Paras maalintekijä – Kylian Mbappé (Ranska)

Paras pelaaja – Lionel Messi (Argentiina)

Qatarin MM-kisojen parhaat maalintekijät

Kylian Mbappé – 8 maalia
Lionel Messi – 7 maalia
Julián Álvarez – 4 maalia
Olivier Giroud – 4 maalia
Alvaro Morata – 3 maalia
Bukayo Saka – 3 maalia
Cody Gakpo – 3 maalia
Gonçalo Ramos – 3 maalia
Marcus Rashford – 3 maalia
Richarlison – 3 maalia
Enner Valencia – 3 maalia


Kanada - Uusi-Seelanti