Argentiina on voittanut historiansa kolmannen jalkapallon maailmanmestaruuden. Ranska kaatui Qatarin MM-kisojen finaalissa käsittämättömien vaiheiden jälkeen 4-3 rangaistuslaukauskisan jälkeen. Argentiina dominoi ottelun ensimmäisä puoliaikaa, mutta väsähti toisella puoliajalla täysin ja päästi Ranskan tasoihin. Jatkoajalla Lionel Messi onnistui vielä viemään Argentiinan johtoon, mutta Kylian Mbappé täydensi hattutemppunsa ja vei ottelun rankkareille. Pilkkukisassa Emiliano Martínez otti ainoan torjunnan ja vei Argentiinan ensimmäiseen maailmanmestaruuteen 36 vuoteen. 

Argentiina täysin dominoiva ensimmäisellä puoliajalla

MM-finaali sai toivotun alun, kun kaikki pelaajat, joiden pelikunto oli ollut arvoitus, löytyivät avauskokoonpanosta. Sekä Argentiinan loukkaantumisista kärsinyt Ángel Di María että Ranskan virustautiin sairastuneet Raphaël Varane, Dayot Upamecano ja Adrien Rabiot pystyivät pelaamaan ottelussa heti alusta asti.

Ottelun panokset näkyivät kummankin joukkueen passiivisessa pelitavassa. Kumpikaan ei pyrkinyt nopeisiin pallonriistoihin tai nopeisiin hyökkäyksiin, vaan kyttäsi vastustajan liikkeitä. Argentiina oli kuitenkin joukkueista aktiivisempi, ja sai palkintonsa jakson puolivälissä.

Kahdenkymmenen minuutin jälkeen tähän otteluun kuntoutunut Di María lähti haastamaan Ousmane Dembéléä Ranskan rangaistusalueella ja mankeliin joutunut Barcelonan laituri veti kömpelösti jalat alta kilpakumppaniltaan. Rankkaria asteli laukomaan totutusti Lionel Messi. Argentiinan kapteeni piti päänsä kylmänä ja huijasi Hugo Llorisin väärään kulmaan.

Reilut kymmenen minuuttia myöhemmin Argentiina iski Ranskan heikosti puolustavan vasemman laidan kautta. Upamecano höntyili itsensä ulos ja Argentiina pääsi kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen. Alexis Mac Allisterin syöttö löysi Di Marían, joka vei maansa kahden maalin johtoon MM-finaalin ensimmäisellä puoliajalla.

Didier Deschamps tunnusti joukkueensa heikon tilanteen ja teki kaksi merkittävää vaihtoa jo ensimmäisen puoliajan lopussa. Sekä Dembélé että Olivier Giroud joutuivat jättämään finaalin kesken, kun Marcus Thuram ja Randal Kolo Muani astelivat viheriölle.

Argentiinan päävalmentaja Lionel Scaloni vei virkaveljeään Deschampsia ensimmäisellä puoliajalla. Argentiina oli selvästi valmiimpi otteluun ja yllätti Ranskan aktiivisella lähestymistavallaan. Messin Scaloni jätti suosiolla kävelemään Ranskan vasemmalle laidalla, missä Kylian Mbappé ja Theo Hernández osallistuvat heikosti puolustamiseen. Di María puolestaan siirrettiin vasemmaksi laituriksi, missä hän pääsi haastamaan topparina normaalisti pelaavaa Jules Koundéa. Keskikentällä Argentiina oli tiiviimpi, eikä antanut Ranskalle aikaa eikä tilaa tehdä minkäänlaisia ratkaisuja pallollisena.

Bensa loppui ja Ranska tuli tasoihin

Heti toisen puoliajan alussa Di María löi hyvän maalipaikan Rodrgio De Paulille, mutta keskikenttäpelaajan volley meni suoraan Llorisin syliin. Tunnin kohdalla Di María loi jälleen yhden loistavan maalintekopaikan. De Paul jätti avopaikasta kuitenkin laukomatta ja antoi pallon mennä jalkojensa läpi Messillä, joka ajautui auttamatta liian pieneen kulmaan.

Toinen puoliaika jatkui Ranskan vaihdoista huolimatta täysin samanlaisena kuin ensimmäinen. Les Bleus ei saanut pallollisena yhtään mitään aikaan. Argentiina piti Ranskan muotonsa ulkopuolella ja puolusti sen täysin aseettomaksi. Lisäksi argentiinalaiset loivat vastahyökkäyksistä paremmat maalipaikat.

Tunnin kohdalla MM-finaalin ylivoimaisesti paras pelaaja Di María joutui jättämään kentän, kun Scaloni korvasi vasta pelikuntoon palanneen tähtensä viidennellä puolustajalla. Rajusti prässänneiden argentiinalaisten jalat alkoivat kuitenkin jo painaa ja hallinta alkoi vähitellen siirtyä Ranskalle.

Reilut kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Ranskan hallinta tuotti tulosta, kun Kolo Muani oli päästä puolittain läpi ja Nicolás Otamendi repi hyökkääjän kumoon Argentiinan rangaistusalueella. Emiliano Martínez oli loistavasti mukana, mutta Mbappén pilkku oli niin laadukas, että Ranska pääsi peliin mukaan.

Vain minuuttia myöhemmin MM-finaali oli tasan. Kingsley Coman riisti pallon Messiltä ja käynnisti Ranskan vastahyökkäyksen, joka päättyi Mbappén ja Thuramin pelaamaan seinäsyöttöön. Linjan taakse karannut Mbappé viimeisteli upeasti ilmasta Argentiinan maalin takakulmaan.

Argentiina hallitsi ottelun ensimmäistä tuntia täysin, mutta toisen puoliajan lopussa oli nähtävissä, että joukkueen bensa oli täysin loppu. Argentiina ei pystynyt enää käynnistämään minkäännäköisiä hyökkäyksiä, eivätkä pelaajat jaksaneet hakea vapaita tiloja pallonriistojen jälkeen. Vasemmaksi laitahyökkääjäksi vaihdon jälkeen pakotettu Marcos Acuña oli pelistä aivan pihalla. Ranskan vaihtopelaajat puolestaan pääsivät peliin todella hyvin mukaan.

Ranska onnistui rakentamaan vielä yhden huippupaikan lisäajalla, mutta Martínez torjui Rabiot’n laukauksen hienosti. Argentiina kuitenkin vastasi samalla mitalla. Vain minuutti ennen peliajan loppua Messi pelasi vasemman jalkansa vapaaksi Ranskan boksin rajalla ja lähetti viuhuvan vedon, mutta Lloris pelasti Ranskan ja vei ottelun jatkoajalle.

Jatkoaika täynnä draamaa – sekä Messi että Mbappé osuivat

Jatkoajan ensimmäinen puolisko oli lähes loppuun asti melko varovaista ja tapahtumaköyhää peliä. Aivan jakson lopussa Argentiina onnistui kuitenkin luomaan kaksi huippuvaarallista maalintekopaikkaa. Ensin Messi rakensi upealla suorituksella lähes tyhjän maalin Lautaro Martínezille. Upamecano kuitenkin korjasi ensimmäisen puoliajan virheensä liukumalla upeasti pallon eteen. Hetkeä myöhemmin Acuña avasi Martínezille väylän läpiajoon, mutta Internazionalen hyökkääjä onnistui jälleen tuhrimaan paikkansa.

Toinen jaksoi alkoikin sitten huomattavasti sähköisempänä. Argentiina hyökkäsi nopeasti vastaan ja Martínez pääsi nokikkain Llorisin kanssa, mutta Ranskan maalivahti torjui tilanteen upeasti. Pallo putosi kuitenkin maalin eteen jääneelle Messille, joka pääsi tuikkaamaan finaalin toisen maalinsa tyhjiin.

Kymmenen minuuttia myöhemmin Ranska kuitenkin sai saumansa nousta taistelemaan voitosta. Mbappé laukoi rangaistusalueen rajalta ja Gonzalo Montiel peitti laukauksen kädellään. Pallo määrättiin pilkulle ja jälleen Mbappé onnistui ohittamaan Martínezin.

Ehkä historian dramaattisimman MM-finaalin jatkoajan loppu sai arvoisensa lopun, kun Thuram pääsi karkaamaan läpiajoon vahinkoavauksen seurauksena. Emiliano Martínez esitti kuitenkin koko turnauksen hulppeimman jalkatorjunnan. Saman tilanteen vastahyökkäyksestä Messi pääsi vapauttamaan Montielin, jonka keskitys löysi täysin yksin Ranskan rangaistusalueelle unohtuneen Lautaro Martínezin. Tuhlaajapoika kuitenkin epäonnistui jälleen.

Martínez jälleen voittamaton rangaistuslaukauskisassa

Rankkarien avauskierroksella Mbappé ohitti jälleen Martínezin, vaikka maalivahti olikin loistavasti mukana. Messi kuitenkin vastasi osumalla myös maaliin. Toinen kierros alkoi Martínezin torjunnalla Comanin laukaukseen. Jatkoajan lisäajalla kentälle vaihdettu Paulo Dybala rikkoi vaihtopelaajien kirouksen upottamalla keskelle. Seuraavalla kierroksella Aurélien Tchouaméni laukoi Martínezin psykologisten temppujen jälkeen ohi ja Leandro Paredes teki maalin Llorisin käsien kautta. Kolo Muani upotti oman vetonsa keskelle, mutta jatkoajalla Ranskan rankkarin aiheuttanut Montiel hyvitti tekonsa liruttamalla oman vetonsa maalin alakulmaan.

Argentiina on uusi maailmanmestari!


Kanada - Uusi-Seelanti