Ranska eteni ansaitusti MM-kisojen 2022 puolivälieriin voitettuaan Puolan neljännesvälierissä 3–1. Puola pelasi turnauksen parhaan ottelunsa, mutta ei pystynyt aidosti haastamaan Ranskaa missään vaiheessa.

Les Bleusin pelissä oli puolestaan paljon tuttuja elementtejä vuoden 2018 MM-kisoista, jolloin joukkue voitti maailmanmestaruuden. Pelaamista leimasi tietynlainen passiivisuus, eikä missään kohtaa tuntunut siltä, että Ranska olisi joutunut näyttämään parastaan. Siitä huolimatta peli pysyi koko ajan joukkueen kontrollissa.

Ensimmäinen jakso näennäisesti tasaista

Ottelusta odotettiin todellista Ranskan hallintaa, ja kymmenen minuutin kohdalla alettiin jo saada viitteitä odotusten täyttymisestä. Kylian Mbappé onnistuttiin pelaamaan pariinkin otteeseen vasemmalle laidalle yksi vastaan yksi -tilanteeseen Puolan Matty Cashia vastaan. Kummallakin kerralla Puolan puolustus kuitenkin onnistui selvittämään vaarallisen oloisen keskityksen.

Ottelu eteni taktisesti mielenkiintoisena kyttäilynä. Kummankin joukkueen puolustamista leimasi vetäytyminen ja passiivisuus, mikä myös hidasti molempien pelinrakentelua. Tylsää peli ei kuitenkaan ollut, sillä viimeiselle kolmannekselle päästessään molemmat hakivat ratkaisuja vauhdilla.

Puolen tunnin kohdalla Ranska sai siihenastisen ottelun parhaan paikan, kun Puola käytännössä ensimmäistä kertaa menetti pallon vaarallisesti omalla kenttäpuoliskollaan. Antoine Griezmann käynnisti vastahyökkäyksen, jonka päätteeksi Ousmane Dembélé pääsi lähes tarjoilemaan Olivier Giroudille tyhjän maalin. Barcelonan laiturin syöttö jäi kuitenkin heikoksi.

Passiivisesta puolustusmuodosta huolimatta Puola prässäsi ajoittain korkealta ja kovaa ensimmäistä kertaa koko turnauksessa. Czesław Michniewiczin hieman yllättäväkin taktinen veto toi Puolalle jakson parhaan maalipaikan.

Hugo Lloris antoi harhasyötön ja Puola sai käännettyä pelin painopisteen Ranskan päätyyn. Bartosz Bereszyński pelasi Piotr Zielińskin aivan vapaaksi pilkun kohdalle, mutta Napolin pelaaja latasi täysin suoraan Llorisia päin. Jatkotilanteesta Jakub Kamiński pääsi vielä yrittämään maalintekoa, mutta Raphaël Varane siivosi pallon maliviivalta.

Minuutti ennen varsinaisen peliajan päättymistä Giroud nousi Ranskan maajoukkuehistorian parhaaksi maalintekijäksi. Mbappé pääsi kääntymään pallon kanssa Puolan puolustuksen taskussa ja vapautti AC Milanin hyökkääjän linjan taakse. Giroud’n viimeistely ei jättänyt Wojciech Szczęsnylle mahdollisuuksia.

Vaikka Ranska hallitsikin pelin virtausta ja loi enemmän puolittaisia maalipaikkoja, menivät ensimmäisen jakson tilastot melko tasan. Ranska antoi Puolan pitää palloa enemmän kuin kertaakaan aiemmin tässä turnauksessa, 44-prosenttia. Laukaukset menivät Ranskalle 9–8.

Toinen puoliaika täysin Ranskan suunnitelman mukaan

Puola ei toisen jakson alussa muuttanut pelaamistaan merkittävästi, mutta nosti kuitenkin linjaansa sen verran, että Ranska meinasi päästä rokottamaan. Les Bleus loi heti toisen puoliajan alussa nopeilla hyökkäyksillä tukun puolittaisia maalipaikkoja, jotka huipentuivat siihen, että Giroud pääsi tunnin pelin kohdalla iskemään pallon saksipotkulla Puolan maaliin. Jésus Valenzuela oli kuitenkin viheltänyt pelin hieman hätäisesti poikki.

Tunnin pelaamisen jälkeen Michniewicz alkoi muuttaa Puolan pelaamista hieman hyökkäävämpään suuntaan. Ranskan ensimmäiseltä jaksolta tuttu epäsymmetrinen puolustusmuoto säilyi myös toisella jaksolla. Oikealla laidalla Dembélé valui syvälle auttamaan puolustustaan, kun vasemmalla laidalla Mbappé ei puolestaan osallistunut puolustusvelvoitteisiin ollenkaan. Puolan pelaajat Robert Lewandowskin johdolla alkoivat hyödyntää tila Ranskan vasemmalla laidalla yhä enemmän.

Vartti ennen varsinaisen peliajan loppua Mbappé iski kuitenkin jo ratkaisevalta tuntuneen 2–0 maalin juuri Ranskan vasemmalta laidalta. Giroud käynnisti vastahyökkäyksen, jonka päätteeksi Mbappé löytyi turhan vapaana omalta laidaltaan. Tulinen laukaus ohitti Szczęsnyn varmasti.

Maalin jälkeen Didier Deschamps reagoi pelin kulkuun siirtämällä Mbappén keskushyökkääjäksi ja vaihtamalla Giroudin tilalle Marcus Thuramin, joka otti vasemman laidan haltuunsa.

Varsinaisen peliajan tullessa täyteen Mbappé kaunisteli omia tilastojaan entisestään. Turnauksen maalipörssin kärkeen siirtynyt hyökkääjä sai pallon Puolan rangaistusalueen kulmassa, teki itselleen tilaa kahdella nopealla askeleella ja upotti upean laukauksen yläkulmaan.

Ottelun viimeisellä minuutilla Puola sai vielä rangaistuslaukauksen. Lloris luki Lewandowskin ihmeelliset pomput ja otti vedon vielä kiinni, mutta liian aikainen lähtö viivalta pakotti Valenzuelan laittamaan rankkarin uusiksi. Toinen yritys pilasi Ranskan nollapelin ja nosti Lewandowskin turnauksen maalimäärän kahteen. Muuta vaikutusta tilanteella ei ottelun kulkuun ollut.

Puola pelasi ehjän ottelun ja piti maaliodottamat melko tasaisina, mutta jäi lopulta Ranskan parempien yksilöiden jalkoihin.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth