Englanti osoitti laskelmoivaa kypsyyttä ja materiaalillista ylivoimaa Senegalia vastaan ja eteni jalkapallon MM-kisojen puolivälieriin 3–0 voitolla. Senegal yllätti avausjaksolla olemalla joukkueista aloitteellisempi, mutta Englanti oli tyly vastustaja ja iski harvoista paikoistaan maalit. Sen jälkeen englantilaiset laittoivat jarruvalon päälle ja hyydyttivät Senegalin pelin ulkopuolelle.  

Gareth Southgaten Englanti teki sunnuntai-iltana sitä, mitä se parhaiten osaa. Joukkue ei missään kohtaa pelannut näyttävää jalkapalloa tai kykenevänsä iloiseen ja hyökkäävään jalkapalloon, mutta se oli kärsivällinen, laskelmoiva ja tylyn tehokas. Harvat paikat riittivät helpon tuntuiseen voittoon, kun vastustajalle ei annettu minkäänlaista mahdollisuutta taistella itseään rinnalle.

Senegal oli ensimmäisellä puoliajalla yllättävän aktiivinen, ja oli kahden henkilökohtaisen virheen myötä päästä rokottomaan Englanti jo ottelun alussa. Jordan Pickford oli kuitenkin mies paikallaan silloin, kun häntä tarvittiin. Englanti puolestaan ei jättänyt paikkojaan käyttämättä, vaan iski maalin jokaisesta hyvästä maalipaikasta, jonka se onnistui luomaan.

Avausjakso kertoi Englannin hyökkäyspelaamisesta kaiken olennaisen. Joukkue ei ota minkäänlaisia riskejä, vaan keskittyy ottelun maalipaikat minimissä pragmaattisella otteella. Southgaten miehistö luottaa siihen, että joko vastustajan virheet tai erikoistilanteet luovat ne paikat, joista se voi iskeä voittoon vaadittavat maalit.

Näin kävi myös sunnuntaina. Englanti ei pitkillä hyökkäyksillä pystynyt rakentamaan merkittäviä maalipaikkoja. Kolmesti se kuitenkin pystyi riistämään Senegalilta pallon vaarallisella alueella ja kolmesti pallo löytyi Senegalin verkosta.

Englannin paras pelillinen ominaisuus ei löydykään hyökkäyksestä tai puolustuksesta, vaan korvien välistä. Joukkueen pelaajille ei ole mikään ongelma pelata hitaasti ja odottaa vaikka 89 minuuttia, sillä he luottavat siihen, että jossain kohtaa se paikka tulee. Ja kun se tulee, he ovat valmiina.

Koko Southgaten luoma pelillinen prosessi perustuu tällaisella laskelmoivuudelle ja tietynlaiselle arkirealismille. Englannin ei koskaan tarvitse olla maailman paras joukkue, kunhan se on vain paras paikallaolijoista. Siksi joukkue keskittyy – enemmänkin kuin omien vahvuuksiensa korostamiseen – vastustajan vahvuuksien riisumiseen.

Englannin äärivarovainen pelitapa joutuu kuitenkin todelliseen testiin vasta ensi lauantaina, kun se kohtaa Ranskan, joka, ironista kyllä, on hallitseva maailmanmestari hyvin samantyyppisen pelillisen prosessin ansiosta. Lauantai-illan mittelö tuleekin olemaan taktisesti äärimmäisen kiinnostava.

Kaiken muun lisäksi yksi tekijä nostaa vielä Englannin osakkeita Ranska-ottelua silmällä pitäen. Joukkue on onnistunut saamaan onnistumisia todella laajalta rintamalta, ja sillä on noin puolitoista kokoonpanoa hyvässä pelituntumassa olevia ja itseluottamusta uhkuvia huippuyksilöitä.

Phil Foden, joka ei mahtunut kahdessa ensimmäisessä ottelussa kokoonpanoon, oli alustamassa kaikkia kolmea Englannin maalia Senegalia vastaan. Jordan Henderson, joka niin ikään aloitti kaksi avauspeliä penkillä, pelasi sunnuntaina upean ottelun ja vastasi ottelun voittomaalista. Marcus Rashford, joka ei kuulu Southgaten optimiavaukseen, upotti Walesia vastaan kaksi maalia. Vastuunkantajia riittää.

Pöytä on katettu upealle lauantai-illan koitokselle.

Juttua muokattu 4.12. klo 23:19: Korjattu perjantai lauantaiksi


Kanada - Uusi-Seelanti