Argentiina onnistui kampeamaan 2–1-voiton Australiasta hurjan loppuhuipennuksen saaneessa pelissä.

Käynnissä olevat jalkapallon MM-kisat ovat jo olleet täynnä yllätyksiä. Todellinen jättipaukku oli, kun Saksa putosi pois karkeloista jo alkulohkon jälkeen varsinaisten katastrofikisojen jälkeen. Lohkovaiheen kenties suurin sensaatio oli kuitenkin Argentiinan ensimmäisen ottelun 1–2-shokkitappio Saudi-Arabiaa vastaan,

Saudi-Arabian antaman selkäsaunan jälkeen mestariehdokkaana kisoihin lähtenyt Argentiina on odotetusti alkanut saada paremmin kupletin juonesta kiinni. Maailman parhaaksi moneen kertaan valitun Lionel Messin joukko onnistui alkulohkossa vielä nollaamaan sekä Meksikon että Puolan kahdella maalilla ja eteni näin ollen jatkoon lohkonsa voittajana kuudella pisteellä.

Lohkonsa toiseksi sijoittunut Australia puolestaan lähti otteluun hieman erilaisella lähtökohdalla. Australia hävisi niin ikään ensimmäisen ottelunsa, mutta tämä tapahtui 4–1-lukemin Ranskaa vastaan. Tämän jälkeen maalle tarttui 1–0-voitot Tunisiasta ja Tanskasta. Tanskan osalta häviö Australiaa vastaan oli valtaisa pettymys, joten Australian voidaan ajatella ylisuorittaneen kisat tähän pisteeseen mennessä.

Ennakkoajatus Argentiinan ja Australian kohtaamisesta oli selvä. Australian tarvitsisi pelata todellinen unelmapeli, jotta se pystyisi pistämään kampoihin yskivästi aloittaneelle Argentiinalle.

Ensimmäinen puoliaika

Ensimmäinen puoliaika alkoi odotetusti Argentiinan pitäessä palloa. Ensimmäisen 15 minuutin jälkeen pallonhallinta oli Argentiinalle jo lähes 80 prosenttia. Yhtäkään kunnon tilannetta ei kuitenkaan ollut vielä nähty, vaan Australia oli onnistunut sumputtamaan Argentiinan varovaiset yritykset puolustuksen murtamisessa.

Ensimmäinen puoliksi varteenotettava tilanne nähtiin 23 minuutin aikoihin, kun Australia sai ottelun ensimmäisen kulmapotkun. Tästä ei kuitenkaan syntynyt mitään, vaan laukaus suuntautui lopulta argentiinalaisten päihin. Pelinkuva ylipäätään oli edelleen selkeän tunnusteleva, eikä kumpikaan joukkue tahtonut tehdä virheitä.

Myös toinen kulmapotku annettiin Australialle 28 minuutin kohdalla. Tällä kertaa pallo tuli oikeaan osoitteeseen, mutta pusku suuntautui puolustajia päin.

32 minuutin aikoihin Argentiina sai vapaapotkun maalin oikealta laidalta hyvästä paikasta. Erikoistilannetta tuli hoitamaan Messi, joka ei saanut suoraa maalia aikaiseksi. Pian pallo kuitenkin suuntautui takaisin Messille, joka lähetti boksin keskeltä todellisen maanuoliaisen australialaispuolustajan längistä maalin vasempaan alanurkkaan. Ensimmäinen maali Messille koskaan MM-kisojen jatkopeleissä!

Puoliajan loppu etenikin sitten hienoisessa argentiinalaiskomennuksessa ennakkosuosikin kannattajien hoilatessa äänekkäästi kannatuslaulujaan. Kahden minuutin lisäajalla ei mitään merkittävää tapahtunut.

Ensimmäisellä puoliajalla Argentiina piti palloa 63-prosenttisesti ja Australia tyytyi pääasiassa odottamaan vastaiskutilanteita, joita ei juuri tullut vastaan.

Toinen puoliaika

50 minuutin paikkeilla Messi pääsi taas pahantekoon, mutta boksista lähetetty pallo suuntautui suoraan maalivahti Mathew Ryanin syliin.

52 minuutin jälkeen argentiinalaispuolustaja Nicolas Otamendi syötti pallon alaspäin maalivahdille niin löysästi, että australialaispelaaja pääsi melkein tälläämään sen maaliin ennen kuin maalivahti Emiliano Martinez potkaisi sen sivusta ulos.

Noin 57 minuutin kohdalla maalivahti Mathew Ryan joutui hieman edellä mainitun tilanteen kaltaisesti erikoiseen pinteeseen. Hän nimittäin jäi kahden vastustajahyökkääjän prässin väliin, eikä pystynyt purkamaan palloa pois tarpeeksi ajoissa. Maalintekijäksi merkittiin Julian Alvarez, ja Ryan jäi manaamaan noloa tilannetta. 2–0 Argentiinalle!

Kun peliä oli pelattu noin 72 minuuttia, Australia otti triplavaihdon ja lisäsi hyökkäysvoimaa kentälle. Tähän asti Australian kahden maalin tappioasema ei juuri ollut näkynyt pelinkuvassa.

Ajassa 76 Australian Craig Goodwinnin potkaisema laukaus muutti argentiinalaispelaajan päästä epäonnisesti suuntaa Argentiinan maalin oikeaan kulmaan. Kyseessä oli varsin yllättävä kavennus muutoin ponnettoman australialaispelaamisen jälkeen!

Vain neljä minuuttia kavennuksen jälkeen Australian Aziz Behich teki uskomattoman yksilösuorituksen jallittaen useita argentiinalaisia matkallaan. Maalin läheltä lähtenyt laukaus ei kuitenkaan aivan löytänyt tietään maalikehikkojen sisään.

Molemmilla puolilla kenttää nähtiin vielä jonkin verran tilanteita, mutta varsinaisella peliajalla ei maaleja enää syntynyt. Lisäaikaa annettiin lopulta 7 minuuttia, ja jälleen Argentiina pääsi useita kertoja laukomisetäisyyksille Australian astetta väljemmällä kenttäpuoliskolla. Viimeisellä lisäajan minuutilla Australiakin pääsi vielä hiuskarvan päähän maalinteosta, mutta pallo kimposi maalivahdin torjunnasta kohtisuoraan ylös vahdin itsensä kopattavaksi.

Lopuksi

Hieman seisova peli sai lopulta melkoisen piristysruiskeen Australian kavennusmaalista. Etenkin viimeisellä vartilla sattui ja tapahtui molemmilla kenttäpuoliskoilla.

Argentiina jatkaa mestaruustavoitteluaan. Voisiko tämä vielä sittenkin olla Lionel Messin vuosi?


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth