Kaksinkertainen maailmanmestari Uruguay esitti näiden MM-kisojen parasta peliään selkä seinää vasten ja voitti Ghanan H-lohkon päätöskierroksella 2-0. Voitto ei kuitenkaan riittänyt pudotuspeleihin, kun Etelä-Korea voitti samalla omassa ottelussaan Portugalin ja nappasi lohkon kakkospaikan. Uruguay pelasi eheän turnauksen, mutta turha passivoituminen johti lopulta putoamiseen vain kahden tehdyn maalin takia. 

Uruguayn ja Ghanan välinen ottelu alkoi melko kyttäilevästi. Reilun kymmenen minuutin jälkeen heikon turnauksen tähän asti pelannut Darwin Nuñez oli karata läpiajoon, mutta jälleen hieman heikko ratkaisu antoi Ghanan puolustajille mahdollisuuden päästä tilanteeseen mukaan.

Reilun vartin pelin jälkeen Ghana sai melkoisen lahjan, kun ottelun erotuomari Daniel Siebert tuomitsi pallon pilkulle maalivahti Sergio Rochetin kaadettua Mohammed Kuduksen. Tilannetta näytti edeltäneen Andre Ayew’n paitsioasema, josta Uruguayn pelaajat äänekkäästi protestoivat. Siebert kuitenkin katsoi, ettei Rochetin näkökentän peittänyt hyökkääjä vaikuttanut peliin. Rochet korjasi tilanteen torjumalla Ayew’n heikon yrityksen.

Seuraavasta hyökkäyksestä Nuñez oli rokottaa Ghanan pahasta pallonmenetyksestä, mutta Mohammed Salisu pelasti joukkueensa ehtimällä chipin tielle. Pari minuuttia myöhemmin Uruguay kuitenkin osui. Ghana menetti jälleen pallon vaara-alueelle ja Uruguay iski vastaan. Nuñezin keskitys tuli hämmentävästi kahden ghanalaispelaajan läpi Luis Suarezille, jonka vedon Lawrence Ati-Zigi vielä torjui. Irtopallossa oli kuitenkin ensimmäisenä Giorgian De Arrascaeta, joka sai siirtää pelivälineen tyhjiin.

Muutamaa minuuttia myöhemmin sama mies iski uudestaan. Nuñez ajtkoi chippisyötön päällään Suarezille, joka nosti pallon hienosti Ghanan puolustuksen yli De Arrascaetalle. Teknisesti upea volley upposi maaliin Ati-Zigin kainalon alta.

Ghana oli ensimmäisellä jaksolla karata kuin varkain johtoon rangaistuspotkusta. Rochetin pilkkutorjunnan jälkeen pelissä tuntui kuitenkin olevan vain yksi joukkue. Uruguay vei peliä jokaisella osa-alueella ja ansaitsi johtopaikkansa. Se hyökkäsi Ghanaa paremmin ja puolusti sellaisella kypsyydellä, ettei Ghana saanut juuri mitään aikaiseksi.

Kun Etelä-Korean ja Portugalin välinen ottelu oli samaan aikaan tasatilanteessa, oli Uruguay menossa voitollaan myös pudotuspeleihin.

Uruguay puolusti Ghanan aseettomaksi

Reilun tunnin jälkeen Uruguay rakensi upean paikan Facundo Pellistrille, mutta Manchester Unitedin pelaajan laukaus lähietäisyydeltä karkasi yllättävänkin paljon ohi. Eteläamerikkalaiset kuitenkin kontrolloivat peliä hyvin kypsästi, eikä kummallekaan joukkueelle auennut todellisia maalipaikkoja.

Uruguayn leirissä myös varmasti tiedettiin Portugalin ja Etelä-Korean välisen ottelun tasatilanne, joka tarkoitti sitä, että ilman Uruguayn lisämaaleja Etelä-Korealle riittäisi maali lohkokakkoseksi nousemiseen. Siksi joukkueen passivoitumista voikin pitää pienenä yllätyksenä. Kahdessa aikaisemmassa ottelussa nollille jäänyt Uruguay esitti selvästi kisojen parasta hyökkäyspeliään ensimmäisellä puoliajalla Ghanaa vastaan, mutta toisella puoliajalla joukkue tuntui palanneen takaisin vanhoihin tapoihinsa.

Etelä-Korean kiri toi lopulta tulosta ja joukkue siirtyi Portugalia vastaan johtoon lisäajan ensimmäisellä minuutilla, mikä nostatti tunteet pintaan Uruguayn vaihtopenkillä. La Celeste ei kuitenkaan aikonut luovuttaa. Vain hetki myöhemmin Edinson Cavani pääsi mahtavaan maalintekopaikkaan, mutta Ati-Zigi torjui hyökkääjän puskun upeasti.

Enempää huippupaikkoja Uruguay ei onnistunut luomaan, mikä tarkoitti Etelä-Korean etenemistä pudotuspeleihin. Uruguay pelasi turnauksen selvästi parhaan ottelunsa, mutta toisen puoliajan passivoituminen saattoi koitua lopulta sen kohtaloksi.

Potentiaalia oli, mutta jalka pysyi jarrulla

Uruguaylla oli tappiosta ja tasapelistä huolimatta ennen päätöskierrosta allaan kaksi suhteellisen hyvää peliesitystä. Sekä Etelä-Koreaa että Portugalia vastaan joukkue puolusti hyvin, mutta sen hyökkäyspeli jätti todella paljon toivomisen varaa. Pelillisesti Uruguay pelasi melko hyvin, eikä se hävinnyt maaliodottamaa vastustajalleen yhdessäkään alkulohkonsa ottelussa. Siitä huolimatta Ghanaa vastaan tehdyt kaksi maalia olivat sen ainoat maalit tässä turnauksessa.

Onkin ihmeellistä, miksi joukkue, jonka suurimmat tähdet löytyvät hyökkäyspäästä, pelasi näin passiivista jalkapalloa. Tällä kertaa se koitui sen kohtaloksi, sillä Etelä-Korea eteni pudotuspeleihin samalla pistemäärällä ja samalla maalierolla, mutta yhden maalin enemmän tehneenä.