Sveitsi eteni jalkapallon MM-kisojen 2022 neljännesvälieriin Portugalia vastaan voittamalla Serbian G-lohkon päätöskierroksella 3-2. Ottelun ensimmäinen jakso oli todellista hurlumheijalkapalloa, mutta toisella puoliajalla Sveitsi piti tunteensa paremmin kurissa ja onnistui fiksusti hyydyttämään vauhdin pois Serbian koneesta. 

Serbia ja Sveitsi lähtivät G-lohkon päätöskierroksen otteluun pelillisesti äärimmäisen kiehtovista asetelmista. Sveitsille ottelusta riittäisi pudotuspelipaikkaan tasapeli, ellei Kamerun voittaisi Brasiliaa suurella maalierolla, kun Serbia taas oli pakkovoiton edessä.

Lisäksi ottelupari kantoi harteillaan merkittävästi historiallista ja poliittista painolastia, sillä Serbian pelaajat olivat aiemmin turnauksen aikana provosoineet kosovolaisia, jote ovat merkittävä vähemmistöryhmä Sveitsissä. Sveitsin kosovolaistaustaiset pelaajat Xherdan Shaqiri ja Granit Xhaka puolestaan aiheuttivat närää poliittisesti virittyneillä tuuletuksillaan Serbiaa vastaan vuoden 2018 MM-kisoissa.

Toisella jaksolla tunteet kuumenivatkin ja lähes koko Serbian vaihtopenkki ryntäsi kentälle selvittämään välejään sveitsiläisiin ja ottelun erotuomariin. Lopussa serbialaiset myös yrittivät kuumentaa Xhakan rehelliseen käsirysyyn. Kaikkein pahimmilta Xherdanylilyönneiltä kuitenkin onneksi vältyttiin.

Sen sijaan nähtiin todella viihdyttävä jalkapallo-ottelu. Sveitsi aloitti maalinteon, kun Shaqiri vei joukkueensa johtoon lähietäisyydeltä tulleella vedolla kahdenkymmenen minuutin pelin jälkeen. Selkä seinää vasten pelannut Serbia nousi kuitenkin nopeasti peliin mukaan. Ensin Aleksandar Mitrovic puski pelin tasoihin ja 35 minuutin kohdalla Dusan Vlahovic vei Serbian johtoon ja kiinni pudotuspelipaikkaan. Molempiin maaleihin upean alustuksen tarjoili Dusan Tadic. Minuutti ennen varsinaisen peliajan täyttymistä Breel Embolo toi vielä Sveitsin tasoihin todella upean vastahyökkäyssommitelman päätteeksi.

Sveitsi reagoi pelin kulkuun paremmin ja tuli toiselle jaksolle selvästi terävämpänä. Vain kaksi minuuttia toista puoliaikaa oli kulunut, kun Remo Freuler vei Sveitsin uudestaan johtoon yhdellä kisojen komeimmista maaleista. Sveitsi sahasi Serbian puolustuksen täysin hajalle ja lopulta Ruben Vargas pääsi tarjoilemaan kantapäällään Freulerille lähes tyhjän maalin. Maalin jälkeen Sveitsi puolusti tunnollisesti ja fiksusti ja onnistui pitämään Serbian pois vaara-alueilta. Turhautuneet Serbian pelaajat kuumenivat, kun sveitsiläiset taas onnistuivat pitämään päänsä kylmänä ja nappasivat pudotuspelipaikan kypsän toisen puoliajan ansiosta.

Sveitsi kohtaa neljännesvälierissä H-lohkon voittaneen Portugalin. Joukkue lähtee peliin altavastaajana, mutta hieman samankaltaisesta tilanteesta se onnistui yllättämään Ranskan viime kesän EM-kisoissa. Ottelu pelataan tiistaina klo 21:00 Suomen aikaa.

Ensimmäinen jakso todellista ilotulitusta

Heti ottelun ensimmäisellä minuutilla Sveitsi sai huikean tuplapaikan, kun Xherdan Shaqiri pudotti pallon Serbian pilkun kohdalle yksin jääneelle Breel Embololle. Vanja Milinkovic-Savic pelasti kuitenkin tilanteen hienolla torjunnalla, ja ehti vielä upeasti Granit Xhakan laukaukseen jatkotilanteestakin.

Kymmenen minuutin kohdalla Serbia vastasi. Andrija Zivkovic laukoi Sveitsin kuudentoista-alueen rajalta. Vihainen laukaus kimposi tolpasta maalin edessä päivystäneelle Aleksandar Mitrovicille, joka ei kuitenkaan ehtinyt reagoida tilanteeseen ajoissa.

Serbia alkoi pelin edetessä ottaa vastuuta pallonhallinnasta, mutta Sveitsi onnistui maalinteossa ensin. Ricardo Rodriguez toi pallon Serbian boksiin. Keskitys kimposi Serbian puolustuksen kautta Djibril Sow’lle, joka löysi vielä hienolla maltilla Shaqirin, jonka laukaus lähietäisyydeltä painui ohi Milinkovic-Savicin. Kotkatuuletusta ei kuitenkaan tällä kertaa nähty.

Viisi minuuttia myöhemmin Serbian aktiivinen pelaamien kuitenkin tuotti tulosta. Serbia riisti pallon keskialueella, minkä jälkeen sillä oli ylivoima hyökkäysalueella. Dusan Tadic keskitti ja turhan yksin unohtunut Mitrovic pääsi aivan vapaasti puskemaan ottelun tasoihin.

Hetkeä myöhemmin Shaqiri oli lähellä viedä Sveitsin takaisin johtoon, mutta laukaus puolittaisesta läpiajosta karkasi Serbian maalin ohi. Epäonnistuminen kostautui, sillä kolme minuuttia myöhemmin Serbia oli taas johdossa ja menossa kohti pudotuspelejä. Serbia sai jälleen pallonriiston vaarallisella alueella, ja jälleen maalin pääarkkitehtina oli upean läpisyötön tarjoillut Tadic. Viimeistelystä vastasi tällä kertaa Dusan Vlahovic.

Kolme maalia ei ensimmäiselle puoliajalle kuitenkaan riittänyt. Minuutti ennen varsinaisen peliajan loppua Shaqiri käynnisti Sveitsin nopean hyökkäyksen, joka päättyi siihen, että Silvan Widmer löysi Serbian maalin eteen vapaaksi jääneen Embolon. Pallon siirtäminen maaliin oli lopulta helppo työ.

Sveitsi puolusti itsensä jatkoon

Vain kaksi minuuttia toista puoliaikaa oli pelattu, kun Sveitsi iski yhden kisojen upeimmista maaleista. Embolo sai pitkän syötön ja piti hyökkäyksen käynnissä ahtaassa tilassa. Shaqiri pääsi nostamaan pallon Serbian rangaistusalueelle, missä Ruben Vargas jatkoi sen kantapäällä Remo Freulerille, joka sai viimeistellä helposti alanurkkaan.

Maali tiesi samalla sitä, että Serbia oli jälleen vähintään kahden maalin päässä jatkopaikasta. Sveitsi oli myös reagoinut Serbian aktiiviseen hyökkäyspeliin oikealla tavalla tauon aikana, sillä se onnistui maalinsa jälkeen hyydyttämään Serbian pallollisen pelaamisen lähes täysin. Serbian tilannetta ei helpottanut se, että sen vaihtopelaajat kuumenivat turhaan ja yrittivät tunkea kentälle selvittämään välejänsä vastustajien ja tuomarin kanssa.

Laukausten määrä väheni selvästi toisella jaksolla, eikä peli ollut enää lähellekään niin aaltoilevaa kuin viihdyttävällä ensimmäisellä puoliajalla. Sveitsi kontrolloi peliä kypsästi ja Serbia näytti aika ajoin melko neuvotomalta vastustajansa puolustusmuodon edessä.

Lisäajalla serbialaisten turhautuminen läikkyi yli väärällä tavalla. Pelaajat ottivat Xhakan kohteekseen ja yrittävät käytännöllisesti päästä käsirysyyn Sveitsin kapteenin kanssa. Kaikkien onneksi Sveitsin muut pelaajat ja ottelun erotuomari Fernando Rapallini pitivät päänsä kylminä ja onnistuivat purkamaan uhkaavan tilanteen.