Portugali on jo varmasti pudotuspeleissä, mutta lohkon muilla joukkueilla on vielä täysi työ tehtävänä pudotuspelipaikan eteen. Ghanan ja Uruguayn välisessä ottelussa voittaja on todennäköinen lohkokakkonen, mutta myös Etelä-Korea voi yllättää Portugalia vastaan ja napata lohkon toisen jatkopaikan.

H-lohkon viimeisen kierroksen ottelut

2. joulukuuta 2022 klo 17:00: Etelä-Korea – Portugali (Education City Stadium)
2. joulukuuta 2022 klo 17:00: Ghana – Uruguay (Al Janoub Stadium)

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Portugali
3
2
0
1
6 - 4
6
2
Etelä-Korea
3
1
1
1
4 - 4
4
3
Uruguay
3
1
1
1
2 - 2
4
4
Ghana
3
1
0
2
5 - 7
3

Näin joukkueiden paremmuusjärjestys Qatarin MM-kisoissa määritellään: pisteet, maaliero, tehdyt maalit, keskinäisen ottelun tulos, maaliero keskinäisissä otteluissa, tehdyt maalit keskinäisissä otteluissa, fair play -pisteet, arvonta.

Portugali (6 pistettä, maaliero +3)

Portugali on varmasti pudotuspeleissä. Jos joukkue ei häviä Etelä-Korealla, on se myös varma lohkovoittaja. Vaikka Portugali häviäisi, voittaa se lohkonsa, ellei Ghana käännä maalieroaan Portugalia paremmaksi. Tämä vaatisi sen, että Ghanan maaliero viimeisen kierroksen otteluissa olisi vähintään neljä parempi kuin Portugalilla.

Portugali on pudotuspeleissä, jos:

  • Portugali on varmasti pudotuspeleissä

Ghana (3 pistettä, maaliero +/-0)

Jos Ghana voittaa Uruguayn, etenee se varmasti pudotuspeleihin. Ghana voi myös voittaa lohkonsa, jos Portugali häviää Etelä-Korealle ja joukkueiden välinen maaliero korjaantuu Ghanan hyväksi. Myös tasapeli riittää Ghanalle, jos Etelä-Korea ei voita Portugalia, tai jos Etelä-Korea voittaa korkeintaan yhdellä maalilla. Tappiolla Ghana joutuu kotimatkalle.

Ghana on pudotuspeleissä, jos:

  • Jos se voittaa Uruguayn
  • Jos se pelaa tasan, eikä Etelä-Korea voita Portugali
  • Jos se pelaa tasan, ja Etelä-Korea voittaa Portugalin, mutta maksimissaan yhdellä maalilla

Etelä-Korea (1 piste, maaliero -1)

Etelä-Korea on päätöskierroksella pakkovoiton edessä, kun se kohtaa Portugalin. Sekä tasapeli että tappio päättävät joukkueen turnauksen tähän. Edes voitto ei riitä, jos Ghana voittaa Uruguayn, jos Ghana pelaa Uruguayn kanssa tasan, eikä Etelä-Korea onnistu nostamaan maalieroon plussalle, tai jos Uruguay voittaa Ghanan niin monella maalilla, että sen maaliero kasvaa Etelä-Koreaa paremmaksi.

Etelä-Korea on pudotuspeleissä, jos:

  • Se voittaa Portugalin useammalla kuin yhdellä maalilla ja Ghana ja Uruguay pelaavat tasan
  • Se voittaa Portugalin ja Uruguay voittaa Ghanan, mutta ei niin monella maalilla, että sen maaliero olisi Etelä-Koreaa parempi

Uruguay (1 piste, maaliero -2)

Myös Uruguay tarvitsee päätöskierrokselta voiton edetäkseen pudotuspeleihin. Voitto ei kuitenkaan riitä, jos Etelä-Korea voittaa Portugalin niin, että sen maaliero on lopulta Uruguayta parempi. Etelä-Korealla on tässä etulyöntiasema, sillä se on tehnyt enemmän maaleja ja sillä on yhden parempi maaliero.

Uruguay on pudotuspeleissä, jos:

  • Se voittaa Ghanan, eikä Etelä-Korea voita Portugalia niin, että se maaliero olisi Uruguayta parempi

Voidaanko H-lohkossa ratkaista pudotuspelijoukkue arvonnalla?

Jos Uruguay voittaa Ghanan 3–1 ja Etelä-Korea voittaa Portugalin 1–0, ollaan tilanteessa, jossa joukkueilla on sama määrä pisteitä ja identtinen maaliero. Sama tilanne on myös silloin, jos otteluissa tehdään vielä enemmän maaleja, mutta Uruguay voittaa edelleen kahdella maalilla ja Etelä-Korea yhdellä maalilla. Koska joukkueiden keskinäinen ottelu päättyi tasan, jouduttaisiin jatkoon menijä ratkomaan kurinpitopisteiden avulla. Tällä hetkellä kummallakin joukkueella on kolme keltaista korttia, eli jos kortitkin menevät päätöskierroksella tasan, jouduttaisiin H-lohkon toinen pudotuspelijoukkue ratkomaan arvonnalla.