D-lohkon päätöskierros on yksi kisojen kutkuttavimmista, vaikka Ranska onkin jo varmistanut pudotuspelipaikkansa ja käytännössä myös lohkovoittonsa. Kaikilla kolmella muulla maalla on kuitenkin realistiset mahdollisuudet lohkon kakkossijalle. Lisäksi Tanska ja Tunisia voivat päätyä arvontaan toisesta jatkopaikasta.

Näin määritellään joukkueiden keskinäinen järjestys jalkapallon MM-kisoissa: pisteet, maaliero, tehdyt maalit, keskinäisen ottelun tulos, maaliero keskinäisissä otteluissa, tehdyt maalit keskinäisissä otteluissa, fair play -pisteet, arvonta.

D-lohkon viimeisen kierroksen ottelut

30. marraskuuta 2022 klo 17:00: Tunisia – Ranska (Education City Stadium)
30. marraskuuta 2022 klo 17:00: Australia – Tanska (Al Janoub Stadium)

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Ranska
3
2
0
1
6 - 3
6
2
Australia
3
2
0
1
3 - 4
6
3
Tunisia
3
1
1
1
1 - 1
4
4
Tanska
3
0
1
2
1 - 3
1

Ranska (6 pistettä, maaliero +4)

Ranskan tilanne on melko helppo, sillä jos joukkue voittaa tai pelaa tasan Tunisian kanssa, se jatkaa pudotuspeleihin lohkovoittajana. Jopa tappiolla Ranska voittaa lohkonsa, jos Australia ei voita Tanskaa niin, että sen päätöskierroksen maaliero olisi kuusi maalia parempi kuin Ranskalla. Les Bleus on siis varmasti pudotuspeleissä, ja käytännössä varmasti myös lohkovoittaja.

Ranska etenee pudotuspeleihin, jos:

  • Ranska on varmasti pudotuspeleissä. Myös lohkovoitto on käytännössä varma.

Australia (3 pistettä, maaliero -2)

Voittamalla Tanskan Australia selviää varmasti pudotuspeleihin. Australia voi myös voittaa lohkonsa, jos se voittaa oman ottelunsa ja Tunisia voittaa Ranskan, ja voittojen yhteenlaskettu maaliero on vähintään seitsemän maalia. Myös tasapeli riittää Australialle jatkopaikkaan, jos Tunisia ei voita Ranskaa. Tappiolla Australia jää varmasti alkulohkoon.

Australia etenee pudotuspeleihin, jos:

  • Se voittaa Tanskan
  • Se pelaa Tanskan kanssa tasan, eikä Tunisia voita Ranskaa

Tanska (1 piste, maaliero -1)

Tanska on yksinkertaisen tehtävän edessä. Vain voitolla se voi jatkaa pudotuspeleihin. Kaikilla muilla tuloksilla sen turnaus päättyy lohkovaiheeseen. Voittokaan ei kuitenkaan riitä, jos Tunisia voittaa Ranskan suuremmalla maalierolla kuin Tanska Australian. Tanska ei voi enää nousta lohkovoittoon.

Tanska ja Tunisia voivat päätyä myös tasapisteisiin ja identtiseen maalieroon, jolloin jatkaja ratkaistaisiin fair play -pisteillä, tai näiden mennessä tasan arvonnalla.

Tanska etenee pudotuspeleihin, jos:

  • Se voittaa Australian, eikä Tunisia voita Ranskaa
  • Se voittaa Australian ja Tunisia voittaa Ranskan, mutta ei suuremmalla maalierolla kuin Tanska voittaa Australian

Tunisia (1 piste, maaliero -1)

Myös Tunisia voi edetä pudotuspeleihin vain voittamalla oman päätöskierroksen ottelunsa. Se ei kuitenkaan riitä, jos Australia voittaa Tanskan. Tunisian siis täytyy toivoa, että Tanska ja Australia pelaavat tasan, tai että Tanska voittaa. Jos Tanska voittaa, täytyy Tunisian voittaa Ranska vähintään yhden maalin suuremmalla erolla kuin Tanska voittaa Australian, tai tehdä vähintään kaksi maalia Tanskaa enemmän, jos molemmat ottelut päättyvät maalin erolla. Jos Australia ja Tanska pelaavat tasan, etenee Tunisia millä tahansa voitolla pudotuspeleihin.

Tanska ja Tunisia voivat päätyä myös tasapisteisiin ja identtiseen maalieroon, jolloin jatkaja ratkaistaisiin fair play -pisteillä, tai näiden mennessä tasan arvonnalla.

Tunisia jatkaa pudotuspeleihin, jos:

  • Se voittaa Ranskan, eikä Australia voita Tanskaa
  • Se voittaa Ranskan ja Australia ja Tanska pelaavat tasan
  • Se voittaa Ranskan suuremmalla maalierolla kuin Tanska voittaa Australian

D-lohkon toinen pudotuspelipaikka voidaan ratkaista arvalla

Jos Tunisia voittaa Ranskan yhdellä maalilla, mutta vähintään 2–1, ja Tanska voittaa Australian yhdellä maalilla, mutta tekee maalin vähemmän kuin Tunisia, ovat joukkueet lohkovaiheen jälkeen tasapisteissä identtisellä maalierolla. Koska Tanska ja Tunisia pelasivat keskinäisen ottelunsa tasan 0–0, joudutaan ratkaisua hakemaan fair play -pisteiden mukaan. Kummallakin joukkueella on kuitenkin alla neljä keltaista korttia, joten jos ne saavat päätöskierroksen otteluissa saman verran kortteja, myös fair play -pisteet ovat tasan. Tällöin lohkon toinen jatkoon menijä ratkaistaisiin arvonnalla.


Kanada - Uusi-Seelanti