Englanti kukisti Walesin selvin numeroin 3-0 B-lohkon päätöskierroksella ja nappasi lohkon kärkipaikan ilman mitään epäselvyyksiä. Joukkueen sankariksi nousi kaksi maalia tehnyt Marcus Rashford. Englanti kohtaa neljännesvälierissä Senegalin sunnuntaina klo 21 Suomen aikaa. 

Ottelu alkoi odotetusti. Englanti piti palloa ja Wales kyttäsi. Kymmenen minuutin kohdalla Harry Kane vapautti oivaltavalla syötöllä Marcus Rashfordin läpiajoon, mutta Manchester Unitedin hyökkääjä epäonnistui viimeistelyssään. Kaiken kaikkiaan ottelu alkoi todella varovaisesti, kuten kahden ääripassiivisen joukkueen kohtaamisesta voi olettaakin. Puolen tunnin täyttyessä Englanti oli pitänyt palloa 77-prosenttisesti ja syöttänyt 206 kertaa Walesin 42 vastaan.

Kahdeksan minuuttia ennen taukovihellystä Phil Foden pääsi kokeilemaan kääntölaukausta Walesin rangaistusalueella Rashfordin hyvän nousun seurauksena. Veto karkasi taivaan tuuliin. Englanti oli ensimmäisellä jaksolla totaalisesti hallitseva osapuoli. Pallo pysyi englantilaisten hallussa noin 75-prosenttisesti. Laukaukset Englanti vei 9–2.

Walesin päävalmentaja Rob Page yllätti toisen jakson alussa vaihtamalla Brennan Johnsonin Gareth Balen tilalle. Todennäköisesti Walesin suurimmalla tähdellä oli jotain loukkaantumista, koska muuten häntä ei olisi pois vaihdettu. Walesin urakka vaikeutui entisestään vain neljä minuuttia jakson alkamisen jälkeen, kun Rashford upotti todella hienon vapaapotkun noin kahdestakymmenestä metristä Walesin maalin yläkulmaan.

Minuuttia myöhemmin peli oli jo 2–0. Englanti prässäsi pallon itselleen Walesin puolustuskolmanneksella ja Kane pääsi tarjoilemaan Fodenille tyhjän maalin. Muutaman minuutin kuluttua Kieffer Mooren laukaus otti ikävän kimmokkeen Harry Maguiresta ja oli yllättää Jordan Pickfordin, mutta englantilaisvahti ehti reagoimaan tilanteeseen.

Vajaan tunnin kohdalla Gareth Southgate lähti jo suuntaamaan katsettaan kohti pudotuspelejä ja vaihtoi kentältä pois Kyle Walkerin, Kanen ja Declan Ricen. Tilalle tulivat Callum Wilson, Kalvin Phillips ja Trent Alexander-Arnold. Kierrätys jatkui hieman myöhemmin, kun Kieran Trippier korvasi Luke Shaw’n.

Hetki vaihtojen jälkeen Rashford sai Kalvin Phillipsilta pitkän avaussyötön, leikkasi Walesin rangaistusalueelle, vei Walesin puolustajan kahville ja upotti Englannin kolmannen maata pitkin lähteneellä laukauksella. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Rashford oli jo tehdä kolmannen, mutta laukaus jäi turhan heppoiseksi.

Englanti hyydytti pelin fiksusti, eikä Walesillakaan ollut enää uskoa siihen, että se pystyisi ottelusta mitään saamaan. Ottelun lopussa joukkue rakensi vielä muutaman hyvän maalintekopaikan, mutta ei onnistunut lisäämään maalisaldoaan.

Englanti kohtaa neljännesvälierissä Senegalin sunnuntaina 4. joulukuuta klo 21:00 Suomen aikaa. Joukkue lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina.


Kanada - Uusi-Seelanti