Qatarin MM-kisoissa nähtiin maanantaina todella viihdyttävä jalkapallopäivä. Joukkueet ennakolta niissä hieman matalamman profiilin peleissä pistivät todellisen hurlumhein pystyyn, kun Kamerun ja Serbia tasasivat pisteet 3-3 tasapelissä ja Ghana voitti Etelä-Korean 3-2 hullun toisen puoliajan jälkeen. Brasilia ja Sveitsi puolestaan nyhjäsivät hieman kaavamaisemman ottelun, jonka päätteeksi Brasilia varmasti pudotuspelipaikkansa. Päivän viimeisessä ottelussa Portugali kaatoi Uruguayn ja varmisti niin ikään paikkansa pudotuspeleissä. 

Kamerun – Serbia 3-3

Serbia aloitti ottelun hyvin. Heti pelin alussa Aleksandar Mitrovic pääsi murtautumaan maalintekopaikkaan hienon harhautuksen avulla, mutta hyökkääjän laukaus pysähtyi Kamerunin maalin tolppaan. Hetkeä myöhemmin Mitrovic oli jo uudessa huippupaikassa, kun ihmeellinen flipperipallo putosi serbikolossin eteen Kamerunin rangaistusalueella. Laukaus karkasi kuitenkin ohi maalin. Vastoin pelin kulkua Kamerun siirtyi puolen tunnin kohdalla johtoon, kun Nicolas N’Koulou jatkoi kulmapotkun päällään takatolpalle ja Jean-Charles Castelletto pääsi viimeistelemään tyhjään maaliin. Hieman ennen taukovihellystä Kamerun oli lisätä johtoaan, mutta Vanja Milinković-Savić torjui tilanteen hienosti. Torjunta oli pelin kuvan kannalta kriittinen, sillä seuraavasta hyökkäyksestä Serbia tuli tasoihin. Dusan Tadic antoi sivuvapaapotkun ja Strahinja Pavlović puski todella taidokkaasti pallon Kamerunin maaliin. Rynnistys ei suinkaan tähän, sillä Serbia teki vielä toisenkin maalin lisäajalla. Sergej Milinković-Savić sai liikaa tilaa rangaistusalueen rajalla ja nosti Serbian johtoon juuri ennen taukovihellystä. 

Serbian hyvä momentum jatkui toisen puoliajan alussa, sillä joukkue iski kolmannen maalin heti jakson alussa. Filip Kostić pelasi Kamerunin rangaistusalueen sisään Milinković-Savićille, jolla oli jo loistava vetopaikka. Lazion pelaaja löysi kuitenkin painottomalta puolelta vielä Andrija Živković, joka pääsi nokikkain Kamerunin maalivahdin kanssa. Hänkään ei kuitenkaan malttanut laukoa, vaan käänsi pallon vielä takaisin maalin edessä olleelle Mitrovicille, joka sai viimeistellä tyhjiin. Kymmenen minuuttia myöhemmin oli kuitenkin Kamerunin vuoro nousta peliin mukaan. Oivaltava pystysyöttö löysi Vincent Aboubakarin, joka hassutti yhden Serbian puolustajan ja chippasi pallon taitavasti yli Milinković-Savićin. Viisi minuuttia myöhemmin Aboubakar löysi taas aivan liikaa tilaa Serbian puolustuslinjan selustasta ja karkasi puolittaisiin läpiajoon. Hyökkääjä päätti vielä syöttää Eric Maxim Choupo-Motingille, joka jatkoi tyhjiin viimeisteltyjen maalien sarjaa. 

Etelä-Korea – Ghana 2-3

Myös päivän toinen ottelu tarjosi rutkasti viihdettä ja hetkellisen maalikimaran. Ottelun alku oli selvää Etelä-Korean hallintaa. Joukkue oli pallollisesti lähes valovuoden edellä vastustajaansa ja sai painettua Ghanan todella ahtaalle. Huippupaikkoja korealaisten murtautumisyritykset eivät kuitenkaan tuottaneet. Kuten päivän aiemmassa pelissä, myös tässä ottelussa heikompi osapuoli siirtyi johtoon. Ghanan sivuvapaapotku jäi pyörimään maalin eteen ja Mohammed Salisu vei joukkueensa johtoon. Kymmenen minuuttia myöhemmin Ghana iski toistamiseen, kun Jordan Ayew lähetti upean keskityksen ja Mohammed Kudus puski pallon Etelä-Korean maaliin.

Etelä-Korea tuli toiselle jaksolle todella kovalla höyryllä. Heti puoliajan alussa Cho Gue-Sung pääsi huippupaikkaan, mutta Lawrence Ati-Zigi piti maalinsa puhtaana. Viisi minuuttia myöhemmin kuitenkin helisi. Etelä-Korea voitti pallon itselleen aggressiivisella prässillä, Lee Kang-in lähetti upean keskityksen Ghanan maalille ja Cho irtaantui topparista puskemaan pallon maaliin. Ainoastaan kolme minuuttia myöhemmin Etelä-Korea iski toistamiseen. Kim Jin-Su keskittää taidokkaasti ja Cho nousee jälleen korkeimmalle. Ghana ei kuitenkaan antanut Etelä-Korean tehohetken masentaa itseään. Seitsemän minuuttia tasoitusmaalin jälkeen Ghana oli taas johdossa. Gideon Mensah pelaa vasemmalta laidalta pallon Etelä-Korean rangaistusalueelle, Iñaki Williams laukoo ohi pallosta, mutta peliväline pomppii onnekkaasti Kudukselle, joka viimeistelee rauhallisella sijoituksella. Etelä-Korea sai ottelun lopussa vielä todellisen mylläkän Ghanan maalille, mutta ei onnistunut tasoituksessa. 

Brasilia – Sveitsi 1-0

Sveitsi aloitti todella hyvin. Joukkueen yhtenäinen prässipelaaminen ja tiivis puolustusmuoto piti Brasilian pois vaara-alueilta. Ottelun ensimmäinen huippupaikka nähtiin 26. minuutin pelin jälkeen. Raphinha löysi hienolla keskityksellä Vinícius Júniorin, joka pääsi jo nokikkain Yann Sommerin kanssa, mutta brasilialainen ei osunut kunnolla pallon. Kymmenen minuuttia myöhemmin Sveitsi sai ensimmäisen paikkansa, kun Rubén Vargas sai pallon Brasilian rangaistusalueella. Hyökkääjä ei kuitenkaan päässyt kääntymään pallon kanssa ja tilanne kuivui kasaan.

Sveitsi oli jopa hieman yllättäen joukkueista parempi toisen jakson alussa. Silvan Widmerin matala keskitys oli jo aiheuttaa Brasilian puolustukselle ongelmia, kun pallo jäi pyörimään maalin eteen. Lopulta tilanteesta ei kuitenkaan tullut edes laukausta. Hetkeä myöhemmin Vinícius oli löytää Richarlisonin loistopaikasta upealla ulkosyrjäsyötöllään, mutta pallo karkasi juuri ja kuuri hyökkääjän ulottumattomiin. Reilun tunnin jälkeen Sveitsin puolustus aukesi oikeastaan ensimmäistä kertaa koko ottelussa ja Vinícius pääsi karkaamaan läpi vasemmalta laidalta. Real Madridin laituri ei erehtynt, vaan ohitti Sommerin varmalla viimestelyllä. Syöttö tilanteeseen tuli kuitenkin paitsioasemasta. Kymmenen minuuttia ennen loppua kuparinen lopulta rikkoutui. Rodrygo pelasi Viníciuksen kanssa seinäpelin Sveitsin rangaistusalueelle nousseelle Casemirolle, joka täräytti ilmasta pallon Sveitsin maaliin.

Portugali – Uruguay 2-0

Cristiano Ronaldo alusti heti ottelun alussa yhden maalipaikan, mutta William Carvalhon laukaus karkasi taivaalle. Uruguay vastasi noin kymmenen minuutin kohdalla, mutta José Gimenezin pusku karkasi niin ikään maalin yli. Portugali oli ensimmäisen jakson aikana vahvempi ja piti palloa selvästi enemmän. Uruguay kuitenkin onnistui rakentamaan parhaan maalintekopaikan. Rodrigo Bentancur sai pallon mukaansa keskiympyrässä ja puski kuin ihmeen kaupalla läpi koko Portugalin puolustuksen. Diogo Costa kuitenkin torjui läpiajon hienosti.

Toisen jakson ensimmäinen paikka tuli João Félixille, joka pääsi kirmaamaan puolittain läpi vasemmalta laidalta. Veto kuitenkin jäi sivuverkkoon. Hetken kuluttua Portugali kuitenkin onnistui maalinteossa ja maalintekijänä oli jälleen Ronaldo. Bruno Fernandes lähetti loistavan keskityksen, Ronaldo karkasi vartioijaltaan ja näytti nikkaavan pallon päällään Uruguayn maaliin. Myöhemmin maali korjattiin Fernandesin nimiin, sillä Ronaldo ei palloon osunut. Uruguayn takaa-ajo ei näyttänyt aluksi alkavan ollenkaan, mutta viimeisen vartin aikana joukkueen pelaamisesta löytyi täysin uusi vaihe. Ensin vaihtomies Maxi Gomez paukautti pallon rangaistusalueen rajalta tolppaan. Sitten niin ikään vaihdosta sisään tullut Luis Suarez sai loistavan maalipaikan, kun pallo putosi hänelle Portugalin maalin edessä. Laukaus meni kuitenkin ohi. Hetkeä myöhemmin Gomez sai taas yhden maalipaikan, mutta Diogo Costa torjui. Lisäjalla Portugali onnistui hieman rauhoittamaan peliä ja sai vastahyökkäyksestään rangaistuspotkun. Fernandes upotti pilkun varmasti. Lisäajan lopussa Fernandes oli vielä täydentää hattutemppunsa, mutta tulinen laukaus osui vain Uruguayn maalin tolppaan.

MM-kisojen lohkovaiheen toinen kierros on nyt pelattu loppuun. Vain kaksi joukkuetta on menettänyt mahdollisuutensa pudotuspeleihin, joten asetelmat päätöskierrokselle ovat todella mielenkiintoiset. Lohkovaiheen viimeinen ottelukierros alkaa tiistaina A- ja B-lohkon otteluilla. A-lohkossa Hollanti kohtaa Qatarin ja Ecuador Senegalin klo 17. B-lohkon otteluissa taas toisensa kohtaavat Iran ja USA sekä Englanti ja Wales. Ottelut alkavat klo 21.


Kanada - Uusi-Seelanti