Qatarin MM-kisoissa nähtiin lauantaina upea kattaus, kun tarjolla oli neljä mielenkiintoista ottelua. Avauspelinsä hävinnyt Australia otti päivän ensimmäisessä pelissä 1-0 voiton Tunisiasta. Robert Lewandowski iski ensimmäisen MM-kisamaalinsa Puolan kaataessa Saudi-Arabian lukemin 2-0 ja Kylian Mbappen kaksi maalia siivittivät Ranskan 2-1 voittoon Tanskasta. Päivän päätöspelissä Argentiina kaatoi Meksikon 2-0.

Tunisia – Australia 0-1

Tunisian ja Australian välinen kohtaaminen lähti liikkeelle sinipaitaisen Australian hallinnalla. Graham Arnoldin valmentama ryhmä oli ensimmäisellä jaksolla aktiivisempi kahdesta joukkueesta ja pystyi painamaan pelin painopisteen kohti Tunisian maalia. Mitchell Duke vastasi ottelun avausmaalista puskemalla pallon komeasti takanurkkaan. Peliä oli pelattu tässä vaiheessa 23 minuuttia. Tunisia piristyi hieman takaiskumaalin jälkeen ja sai hieman otetta avausjakson loppua kohden.

Mohamed Drägerille siunaantui 40 minuutin kohdalla hyvä tekopaikka, mutta Australian puolustus ehti blokkaamaan hänen vetonsa. Aivan ensimmäisen nelivitosen lopulla Youssef Msakni pääsi vielä tälläämään avopaikasta, mutta hänen laukauksensa viuhui maalin ohi. Toisella jaksolla pelin tempo laski Socceroosin vastattua parhaimmista tekopaikoista. Tunisia ei löytänyt lääkkeitä vastustajansa puolustuksen murtamiseen, joten Australia nappasi ansaitut kolme pistettä.

Puola – Saudi-Arabia 2-0

Saudi-Arabia aloitti ottelun Puolaa vastaan ennakkoluulottomasti ja paineistamalla voimakkaasti vastustajan pallollista pelaajaa. Puola vaikutti hieman yllättyneeltä vastustajansa aggressiivisesta pelitavasta ja oli hieman telineissä ensimmäisellä kaksikymppisellä. Valkopaidat saivat tämän jälkeen juonesta pikkuhiljaa kiinni ja ottelu tasoittui selkeästi. Hetki ennen 40. peliminuutin täyttymistä Robert Lewandowski petasi avopaikan Piot Zielinskille, eikä Napolin keskikenttämies erehtynyt.

Avausjakson lopulla Saudi Arabialle tuomittiin rangaistuspotku. Wochiech Szczesny torjui kuitenkin Salem Aldawsarin laukauksen ja venytti itsensä vielä Mohammed Al-Buraykin reboundin tielle. Szczesnyn komea tuplatorjunta piti lukemat ennallaan ja puoliajalle siirryttiin Puolan yhden maalin johtoasemassa.

Puola oli jälkimmäisellä jaksolla vahvempi ja kävi useaan otteeseen lähellä maalia. Arkadiusz Milik ja Lewandowski kolisuttelivat tunnin pelin jälkeen vuoron perään maalikehikoita, mutta seuraavaa osumaa saatiin odottaa aina viimeiselle kymmenminuuttiselle asti. Saudi-Arabian puolustukselle sattui ajatuskatko ja Lewandowski pääsi pallonriistoon rangaistusalueen rajalla. Viileä viimeistely takasi 2-0 voiton ja kolme arvokasta pojoa Puolalle. Kyseessä oli samalla myös Lewandowskin uran ensimmäinen MM-kisamaali, joka syntyi tärkeään paikkaan.

Ranska – Tanska 2-1

D-lohkon suurimmat jatkoonmenijäehdokkaat Ranska ja Tanska ottivat yhteen päivän kolmannessa pelissä. Didier Deschampsin ryhmä aloitti melkoisella höyryllä ja paine Tanskan maalilla tuntui kasvavan minuutti minuutilta. Juuttien puolustus kuitenkin selvisi alkuhetkien mylläkästä Kasper Schmeichelin suosiollisella avustuksella.

Alun kangertelun jälkeen Tanska sai vähitellen omaa peliään käyntiin, jonka jälkeen voimasuhteet tasoittuivat huomattavasti. Les Bleus näytti vahvan alkunsa jälkeen hieman neuvottomalta ja tyytyi pysymään Tanskan muodon ulkopuolella. Valkopaidatkaan eivät kuitenkaan pystyneet luomaan vaarallisia tekopaikkoja, joten tauolle siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa.

Tunnin pelin jälkeen kuitenkin helähti. Kylian Mbappe pelasi kauniin seinäsyöttökuvion Theo Hernandezin kanssa ja laukoi pallon verkon perukoille. Schmeichel ei mahtanut tilanteelle mitään pallon ottaessa kimmokkeen Andreas Christensenin pohkeesta. Kasper Hjulmandin ryhmä reagoi takaiskumaaliin upealla tavalla ja punnersi itsensä väkisin peliin mukaan. Hetkeä aiemmin epäonnensoturina ollut Christensen nikkasi juutit tasoihin Christian Eriksenin kulmapotkun jälkeen.

Ilo loppui kuitenkin lyhyeen, sillä Ranska nousi tämän jälkeen jälleen kuskin paikalle. Mbappe viimeisteli ottelun loppulukemat 86. minuutilla Tanskan puolustuksen ja Schmeichelin ajatuskatkon seurauksena. Ranskalle siis toinen voitto putkeen ja plakkariin paikka kuudentoista parhaan joukossa. Tanskalla on pakkovoiton paikka seuraavassa pelissään Australiaa vastaan.

Argentiina – Meksiko 2-0

Avauspelinsä Saudi-Arabialle yllättäen hävinnyt Argentiina oli pakkovoiton edessä Meksikoa vastaan. Ottelussa riitti panosta myös Meksikon kannalta, joka oli jäänyt tasuriin Puolaa vastaan. Pelin lähtökohdat olivat tätä myöten selvillä ja ottelun tärkeys näkyi kamppailun ensimmäisillä minuuteilla. Tunnetta riitti molemmin puolin kummankin joukkueen pyrkiessä saamaan yliotetta. Rikkonaisella avausjaksolla hyvät tilanteet jäivät todella vähiin Argentiinan ollessa lievästi hallitsevampi osapuoli.

Meksiko vastasi kuitenkin ensimmäisen puolikkaan parhaimmasta tilanteesta. Alexis Vega laukoi 44. minuutin kohdalla vaarallisesti vapaapotkusta, mutta Argentiinan maalia vartioinut Emiliano Martinez otti näyttävän torjunnan.

Toinen nelivitonen lähti liikkeelle pitkälti samoissa merkeissä Argentiinan ollessa hieman aktiivisempi hyökkäyspelaamisessaan. Sitkeästi puolustanut Meksiko alkoi pikkuhiljaa väsyä ja Argentiina alkoi löytämään tiloja viimeisellä kolmanneksella. Ottelun avausmaali syntyi 64. peliminuutilla, kun Lionel Messi sai pallon keskustaan ja laukoi vihaisesti alanurkkaan. Äärettömän nopeasti pienessä tilassa lähtenyt veto ei jättänyt hyvin pelanneelle Guillermo Ochoalle mitään mahdollisuuksia.

Meksiko pyrki tämän jälkeen laittamaan uuden vaihteen silmään ja pystyikin rakentelmaan muutamia puolittaisia tilanteita, mutta pitkä puolustustaistelu oli selkeästi vaatinut veronsa. Argentiina ratkaisi ottelun kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä, kun Benfican Enzo Fernandez laukoi kauniisti takanurkkaan. Lisäosumia ei nähty, joten pisteet Argentiinalle. Kiharaisen C-lohkon tilanne on kuitenkin täysin auki ennen päätöskierrosta ja kaikilla joukkueilla on mahdollisuudet edetä jatkopeleihin.

Qatarin lopputurnaus jatkuu jälleen sunnuntaina neljän kamppailun voimin. Ensimmäisessä pelissä Japani kohtaa Costa Rican. Belgia saa vastaansa Marokon kolmelta alkavassa pelissä. Kroatia pelaa Kanadaa vastaan kuudelta. Päivä huipentuu Espanjan ja Saksan väliseen iltaotteluun.


Brentford - Newcastle United