Jalkapallon MM-kisojen lohkovaiheen toinen kierros käynnistyi perjantaina neljällä ottelulla. Päivän avauspelissä Iran kaatoi Walesin kahdella toisen jakson lisäajan maalilla 0-2. Toisessa pelissä Senegal voitti heikkoja esityksiä jatkaneen Qatarin 3-1 ja kolmannessa pelissä todella vaisu Hollanti taisteli 1-1 puolustusvoiton Ecuadoria vastaan. Iltapelissä Englanti ja USA tasasivat pisteet todella varovaisessa ja taktisesti valveutuneessa pelissä. 

Wales – Iran 0-2

Ottelun ensimmäinen huippupaikka siunaantui Walesille, kun Kieffer Moore pääsi tuikkaamaan Connor Robertsin antamaan keskitykseen. Hossein Hosseini Iranin maalilla kuitenkin torjui. Hetkeä myöhemmin Iran näytti jo siirtyneen johtoon, mutta maali osoittautui VAR-tarkastuksen jälkeen paitsioksi. Kumpikin joukkue paransi selvästi lohkovaiheen ensimmäisestä ottelustaan, mutta silti tauolle lähdettiin maalittomassa tasatilanteessa.

Toisen jakson alussa Sardan Azmoun pääsi karkaamaan puolittaiseen läpiajoon Iranin oikealta laidalta. Pienestä kulmasta lähtenyt laukaus yllätti Wayne Hennesseyn Walesin maalilla, mutta tolppa piti lukemat nollissa. Pallo kuitenkin jäi Iranille, ja heti perään Ali Gholizadeh laukoi kahdestakymmenestä metristä uudestaan Walesin maalin tolppaan. Kaiken lisäksi irtopalloon ehti ensimmäisenä Azmoun, mutta Hennessey venytti maassa ollessaankin upean torjunnan. Hieman myöhemmin Saeid Ezatolahi pääsi kokeilemaan rangaistusalueen rajalta, mutta Hennessey esitti jälleen huipputorjunnan. Viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Mehdi Taremi oli päästä läpiajoon, mutta Hennessey tuli kauaksi maaliltaan vastaan katkaisemaan tilannetta. Walesin maalivahti potkaisi kuitenkin ohi pallosta ja ajoi samalla Taremin kylmäksi, mistä hänelle tuomittiin punainen kortti. Iran painoi ottelun lopun todella kovaa päälle, ja sai palkintonsa, kun seitsemän minuuttia lisäaikaa oli pelattu. Joe Allen epäonnistui keskityspallon purussa, peliväline putosi suoraan Roozbeh Cheshmille ja tämä laukoi tulisen vedon kahdestakymmenestä metristä ohi maalille tulleen Danny Wardin. Ramin Rezaeian kaunisteli vielä loppulukemat neljä minuuttia myöhemmin vastahyökkäyksestä.

Qatar – Senegal 1-3

Ennakkosuosikki Senegal aloitti ottelun hyvin ja onnistui useaan otteeseen pelaamaan pallon vaarallisesti Qatarin rangaistusalueelle. Joukkuetta viimeiset vuodet leimannut tuttu tehottomuus kuitenkin jatkui piinallisena. Viisi minuuttia ennen ensimmäisen jakson loppua Boulaye Dia vastasi huutoon. Qatarin Boualem Khoukhi yritti katkoa keskitystä mutta epäonnistui täydellisesti ja pallo putosi kuin tarjottimella Dialle, joka viimeisteli varmasti.

Senegal jatkoi maalitehtailua heti toisen jakson alussa. Ismail Jakobs antoi kulmapotkun ja Famara Diedhiou jatkoi pallon hienolla syöksypuskulla Qatarin maaliin. Todella heikosti hyökännyt Qatar sai koko turnauksen ensimmäisen laukauksensa kohti maalia, kun Almoez Ali nousi keskitystilanteessa korkeimmalle ja pääsi puskemaan avopaikasta. Senegalin Edouard Mendy venyi kuitenkin hienoon torjuntaan. Varttia myöhemmin Qatar lopulta iski MM-historiansa avausmaalin, kun Mohammed Muntari unohtui Senegalin puolustukselta ja pääsi puskemaan pallon maalin vasemaan alakulmaan. Senegal kuitenkin kuittasi tilanteen vain viisi minuuttia myöhemmin. Iliman Ndiaye pelattiin vapaaksi Qatarin rangaistualueen rajalle. Hieno syöttö löysi boksin keskeltä Bamba Diengin, jonka viimeistely ei jättänyt kysymysmerkkejä.

Hollanti – Ecuador 1-1

Hollanti avasi ottelun maalihanat pelin ensimmäisellä laukauksella. Nathan Aké avasi pitkällä syötöllä omalta alueeltaan. Ecuadorin puolustus pääsi syöttöön väliin, mutta pallo kimposi Davy Klaassenille, joka sai siirrettyä sen Cody Gakpolle. Myös avausottelussa osunut PSV:n 23-vuotias hyökkääjä täräytti hienon vasemman jalan laukauksen Ecuadorin maalin yläkulmaan. Hollannin peli oli kuitenkin jälleen melko staattista, ja jakson edetessä Ecuador alkoi päästä pelin päälle. Puolen tunnin pelin jälkeen joukkueen kapteeni Enner Valencia sai pelattua oikean jalkansa vapaaksi Hollannin rangaistusalueen rajalla ja lähetti tulisen laukauksen, jonka Andries Noppert kuitenkin hienosti torjui. Lisäajalla Pervis Estupiñán upotti pallon Hollannin verkkoon kaukolaukauksella kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta tilanne tuomittiin paitsioksi.

Heikosti pelannut Hollanti sai mitä tilasi heti toisen jakson alussa. Joukkue menetti pallon vaarallisesti omalla kenttäpuoliskollaan ja Ecuador iski nopeasti vastaan. Estupiñán laukoi matalan laukauksen, jonka Noppert onnistui torjumaan. Irtopallo putosi kuitenkin Valencialle, joka viimeisteli jo kisojen kolmannen maalinsa. Ecuador jatkoi vyöryttämistään ja Hollanti oli todella pahoissa ongelmissa eteläamerikkalaisten nopeiden hyökkäysten kanssa. Angelo Preciado pääsi nostamaan pallon Hollannin rangaistusalueelle. Valencian laukaus blokataan, mutta pallo kimposi Moises Caicedolle, joka ampui tulisen laukauksen Hollannin maalin ylärimaan. Ottelun loppu sujui vahvasti Ecuadorin hallussa. Viimeiselle kymmenminuuttiselle tullessa maalintekoyritykset olivat eteläamerikkalaisille 12-2. Tasapeli kelpasi molemmille joukkueille, sillä kummallekin riittää päätöskierroksella jatkopaikkaan yksi piste. Ecuador oli kuitenkin pelillisesti paljon parempi.

USA – Englanti

Kymmenen minuutin pelin jälkeen Jude Bellingham ja Kieran Trippier loivat hienolla syöttökombinaatiolla ylivoimahyökkäyksen, jonka päätteeksi Harry Kane pääsi tälläämään USA:n pilkun kohdalta. Amerikkalaiset puolustus onnistui kuitenkin blokkaamaan vedon. Vajaan puolen tunnin pelin jälkeen Weston McKennie pääsi kokeilemaan vastaavalta etäisyydeltä, mutta veto poikittaissyötöstä karkasi Englannin maalin yli. Reilut viisi minuuttia myöhemmin McKennie nosti USA:n hyökkäystä upealla läpijuoksulla ja sai pelattua pallon Englannin rangaistusalueen rajalle, josta peliväline jatkettiin Christian Pulisicille, jonka terävä laukaus ravisutti Englannin maalin ylärimaa. Englannin alun hallinnan jälkeen USA alkoi saada otetta pelistä. Jakson lopussa Pulisicilla oli jälleen hyvä maalintekopaikka, kun Chelsean laituri pääsi puskemaan Sergiño Destin keskitykseen. Pallo pomppi kuitenkin Englannin maalin ohi. Pari minuuttia myöhemmin Luke Shaw sai loistavan haaston jälkeen pelattua Bukayo Sakan vapaaksi USA:n boksiin, mutta Arsenalin pelaaja oli liian vaikeassa asennossa saadakseen kunnon laukausta aikaiseksi. Ensimmäisen puoliajan loppu oli vauhdikasta peliä, sillä vielä Sakan paikan jälkeen Mason Mount pääsi tulittamaan USA:n rangaistusalueen rajalta. Matt Turner kuitenkin torjui hyvin.

Toisella jaksolla USA jatkoi lievästi hallitsevampana osapuolena, mutta kaikkein vaarallisimmille maalipaikoille kumpikaan joukkue ei päässyt. Ottelussa nähtiin kaksi todella kurinalaisesti omaa puolustuskolmannestaan puolustavaa joukkuetta, minkä takia kummallekaan ei auennut kunnollisia maalipaikkoja koko toisen puoliajan aikana. Molempien joukkueiden pelaamisesta paistoi selvästi tappion välttämisen priorisointi. Aivan lisäajan lopussa Jack Grealish hankki Englannille vielä vapaapotkun hyvältä sektorilta, mistä Englanti pääsi luomaan pelin viimeisen maalipaikan. Harry Kanen pusku karkasi kuitenkin USA:n maalin ohi.

Vuoden 2022 MM-kisat jatkuvat lauantaina jälleen neljällä ottelulla. Puolenpäivän ottelussa Australia kohtaa Tunisian. Kolmelta toisistaan mittaa ottavat Puola ja Saudi-Arabia ja kuudelta kohtaavat Ranska ja Tanska. Iltapelissä Argentiina haastaa Meksikon.


Kanada - Uusi-Seelanti