Brasilia on viisinkertainen jalkapallon maailmanmestari, johon kohdistuu valtavat odotukset tänäkin vuonna. Poliittisessa myllerryksessä oleva valtio ja sen kansa haluaa hetkeksi unohtaa syvään juurtuneet ongelmansa, kirjoittaa Brasiliassa asuva urheilutoimittaja Antti Makkonen. 

Bolsonaro ja Lula. Rikkaat ja köyhät. Kahtia jakautunut auringon kansa, joka hengittää jalkapalloa, mutta kärsii sisäisistä ristiriidoista. Brasilia on valtavien tuloerojen maa, jossa heikoimmilla ei ole mitään, mutta rikkailla on kaikki. Kärjistettynä näin, mutta yli 214 miljoonan asukkaan valtio pitää luonnollisesti sisällään paljon myös siltä väliltä.

Kaksi asiaa, jotka kuitenkin yhdistävät suurinta osaa koko maan väestöstä, ovat uskonto ja jalkapallo. Toisinaan nämä sekoittuvat keskenään, sillä yhden ideologian mukaan Brasilian menestys MM-lopputurnauksissa on täysin korkeimpien voimien päätettävissä. Äärimmäinen esimerkki jälleen, mutta kuvastaa hyvin lajin asemaa jalkapallohullussa maassa.

Suomalaisena urheilun suurkuluttajana on mahdotonta ymmärtää, mitä rakkaus jalkapalloa kohtaan Brasiliassa tarkoittaa. Köyhistä oloista ponnistaville pelaajille laji tarjoaa usein ainoan mahdollisuuden hyvään elämään itselle ja omalle perheelle. Todennäköisyydet unelman toteutumiseen ovat suurimmalle osalle erittäin marginaaliset, mutta tuhkimotarinoita tapahtuu myös oikeassa elämässä.

Suurin osa Canarinhon nykyisistä ja entisistä pelaajista on lähtöisin erittäin köyhistä oloista, joissa jalkapallo on tarjonnut vaihtoehdon rikollisuudelle. Pihapeleissä opitut taidot ovat nähtävillä tänäkin päivänä monen brassitähden pelaamisessa. Pienestä asti jalostunut äärimmäinen voitontahto on niin ikään vahvasti aistittavissa. Kun puhutaan jalkapallosta, ainoa sija on ykkössija, eikä hopeaa pidetä hyvänä suorituksena.

Seleçãon geeneissä vahvasti oleva kaunis pelaaminen on lähes yhtä tärkeä asia kuin voitto. Pelin pitää olla näyttävää, jotta kannattajat voivat olla ylpeitä sankareidensa edesottamuksista. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii päättyneet Etelä-Amerikan MM-karsinnat. Brasilia nappasi ykkössijan häviämättä otteluakaan, mutta joukkueen pelaamiseen kohdistui runsaasti kritiikkiä, koska sitä pidettiin liian staattisena.

Keltapaitojen historia asettaa ryhmälle valtavat paineet, joiden myötä pelaamisen odotetaan aina olevan häikäisevää. Tässä onkin merkittävä ero moneen muuhun maahan, jossa loppujen lopuksi vain tuloksella on merkitystä.

Qatarin MM-turnaus tarjoaa viisinkertaiselle maailmanmestarille jälleen mahdollisuuden uusiin urotekoihin. Edellisestä kullasta on vierähtänyt 20 vuotta, joten menestyksennälkää riittää. Paikallisia kuitenkin huolettaa etukäteen se, etteivät Etelä-Amerikan karsinnat tarjoa välttämättä riittävän kovia otteluita MM-kisoja ajatellen. Mantereen kärkijoukkueet ovat oma lukunsa, mutta tämän jälkeen taso on kirjava.

Toinen asia, joka brasilialaisia arveluttaa, on pelaajien mentaliteetti. Valtavat odotukset tarkoittavat suuria paineita, joten stressinsietokyvyn tulee olla äärimmäisen korkealla tasolla. Musertuminen massiivisten paineiden alla ei olisi ensimmäinen kerta.

Ulkomaalaisen silmin brasilialaisista välittyy kuva, että maajoukkueen mahdollisuuksiin uskotaan tiettyyn pisteeseen saakka. MM-kulta on ainoa tavoite, mutta samaan aikaan sitä ei pidetä realistisena. Erään kannattajan mukaan olisi parempi, jos Brasilia ei voittaisi kisoja, jottei jalkapallo veisi huomiota maan lukuisilta ongelmilta.

MM-huumasta halutaan silti nauttia täysin rinnoin, sillä brasilialaiset rakastavat juhlimista. Pelipäivänä keskittyminen on vain ja ainoastaan jalkapallossa, joten kadut tyhjenevät otteluiden ajaksi. Jopa lasten koulupäiviä lyhennetään niin, että he pääsevät perheidensä luokse jännittämään. Tätä ja kaikkea muuta on luvassa, kun Brasilia aloittaa tänään kisaurakkansa Serbiaa vastaan. Enää on vain hetki lähtölaukaukseen. Äärimmilleen viritetty jännitys on purkautumassa. Kaunis peli odottaa.

Brasilia kohtaa MM-avauksessaan Serbian torstaina klo 21:00 Suomen aikaa.