MM-kisoihin ensimmäistä kertaa isäntäjoukkueena päässyt Qatar oli täysi vastaantulija, kun joukkue avasi MM-kisat Ecuadoria vastaan sunnuntaina.

Ecuador aloitti ottelun lupaavasti. Toppari Félix Torres jatkoi kaukaa lähteneen vapaapotkun maalin eteen, jossa kapteeni Enner Valencia rymisteli pallon verkkoon. Maalia edelsi Qatarin joukkueen täysi sekoilu oman rangaistusalueen sisällä. Maali kuitenkin hylättiin paitsiona VAR-tarkastuksen jälkeen. Epäselvä tuomio jakoi mielipiteitä sosiaalisessa mediassa heti hylkäyksen jälkeen.

Vartin pelin jälkeen Ecuador kuitenkin otti johdon aivan sallitusti. Qatarin maalivahti Saad AlSheeb kaatoi Valencian rangaistusalueellaan, ja Ecuadorin kapteeni iski MM-kisojen ensimmäisen maalin pilkulta.

Ecuador oli ottelun alussa selvästi parempi joukkue. Etenkin keskikentällä eteläamerikkalaiset veivät peliä miten tahtoivat, eikä Qatarin, pääosin kotimaan liigassa pelaavista pelaajista koottu, joukkue pystynyt juuri tarjoamaan kunnon vastusta.

Puolen tunnin pelin jälkeen Ecuador iski jo toistamiseen. Ángelo Preciado keskitti oikealta laidalta ja Valencia nousi puskutilanteessa korkeimmalle. Alanurkkaan suunnattu pusku ei jättänyt Al-Sheebille mitään mahdollisuuksia.

Tauolle siirryttiin Ecuadorin kahden maalin johdossa. Ero kuvasti joukkueiden välistä tasoeroa täydellisesti – tai sai Qatarin jopa näyttämään paremmalta kuin se aidosti ensimmäisen jakson aikana oli.

Ecuador ei ollut missään kohtaa ongelmissa

Toisen jakson alussa Qatar esitti hieman parempia otteita, joskin osittain Ecuadorin passivoitumisen avittamana. Ensimmäinen huippupaikka siunaantui silti eteläamerikkalaisille. Ottelussa haparoinut Al-Sheeb kuitenkin torjui Romario Ibarran laukauksen näyttävästi.

Viimeiselle vartille tultaessa Qatar onnistui luomaan pari puolittaista maalipaikkaa, mutta aitoja ongelmia Ecuadorilla ei missään vaiheessa ollut. Vartti ennen varsinaisen peliajan päättymistä Ecuadorin päävalmentaja otti Valencian pois lepuuttaakseen tätä seuraavaa ottelua varten. Täyttä 90 minuutin puristusta ei Ecuadorilta tänään vaadittu.

Qatarin olisi kuulunut olla ottelun lopussa joukkueista yritteliäämpi, mutta Ecuadorin kolmas osuma oli isäntien kavennusta lähempänä. Kuten Ylen asiantuntija Erkka V. Lehtola ottelun aikana totesi, on jopa hämmentävää, miten huono kuukausia kisoihin valmistautunut Qatar oli.

Neljä minuuttia ennen loppua Qatar onnistui rakentamaan ensimmäisen kunnon tekopaikkansa, mutta Mohammed Muntarin laukaus karkasi sivuverkkoon. Ottelu päättyi lopulta ilman, että Qatar sai aikaan yhtään maalia kohti suuntautunutta laukausta. Tunnelma stadionilla vaikutti olevan silti kohdallaan läpi ottelun.

Ecuadorin todellisesta tasosta on vaikea ensimmäisen ottelun perusteella sanoa mitään, mutta pidän todennäköisenä, että joukkue pystyy Valencian johdolla vähintäänkin haastamaan Hollannin ja Senegalin. Qatarille on sen sijaan luvassa kyytiä lohkon kahta kovinta joukkuetta vastaan.


Kanada - Uusi-Seelanti