Englannin MM-joukkue on jälleen koottu lähes puhtaasti kotimaassa pelaavista pelaajista, kun Serie A:ssa pelaavat Tammy Abraham ja Fikayo Tomori jätettiin kisajoukkueen ulkopuolelle. Reece James ja Ben Chilwell joutuvat jättämään Qatarin MM-kisat väliin loukkaantumisten takia, mutta James Maddison ja Conor Gallagher saivat yllätyskutsut kisakoneeseen.

Odotukset hipovat jälleen pilviä, kun Englanti lähtee toiseen perättäiseen MM-lopputurnaukseensa Gareth Southgaten alaisuudessa. Joukkuetta testataan ensimmäistä kertaa maanantaina 21. marraskuuta, jolloin Englanti saa vastaansa Iranin. Lohkovaiheen muut ottelut ovat 25. marraskuuta USA:ta ja 29. marraskuuta Walesia vastaan.

Englannin MM-joukkue julkistettiin keskiviikkona, ja se aiheutti, kuten aina, jälleen pientä parranpärinää itseään jalkapallon mekkana pitävässä valtiossa.

Suurin yllätys oli viime kaudella AS Romassa huippukauden pelanneen Tammy Abrahamin jättäminen kisajoukkueen ulkopuolelle. Southgate kuitenkin koki, ettei hänellä ollut varaa ottaa viime aikoina maalintekonsa kanssa tuskastellutta kärkeä MM-kisoihin, vaikka tämä olisikin laadultaan Englannin toiseksi paras maalintekijä. Myös Englannin maajoukkueeseen tällä kaudella murtautunut Ivan Toney jäi nuolemaan näppejään, kun Southgate päätti nostaa Callum Wilsonin Harry Kanen varamieheksi.

– Tammy on ollut huonossa maalintekovireessä väärään aikaan, Kolmen Leijonan päävalmentaja sanoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa lyhyesti.

Myös toinen Serie A:ssa pelaava englantilaistähti, AC Milanin Fikayo Tomori, jätettiin kylmästi ulos kisakoneesta. Viime kaudella Italian mestaruuden voittanut Tomori ei ole kuitenkaan missään vaiheessa onnistunut voittamaan Southgaten luottamusta. Ailahtelevasti pelanneeseen ja tällä kaudella Manchester Unitedin penkille pudonneeseen Harry Maguireen Englannin päävalmentajalla kuitenkin riittää luottoa.

Myös tällä kaudella paljon kritiikkiä saanut Trent Alexander-Arnold mahtui Southgaten nimeämään ryhmään – mahdollisesti sen takia, että Englannin ykkösvaihtoehdoksi oikean laitapakin tontille kaavailtu Reece James joutuu jättämään MM-kisat väliin loukkaantumisen takia. Saman kohtalon koki Jamesin seurajoukkuekaveri Ben Chilwell, joka puolestaan olisi todennäköisesti napannut itselleen avauskokoonpanon paikan puolustuksen vasemmalta laidalta.

Southgate nimesi puolustukseensa myös Kyle Walkerin, joka ei ole pystynyt pelaamaan syyskuun jälkeen, eikä ole kuntoutumassa vielä MM-kisojen avauspeliin. Southgate kuitenkin sanoi, että Walker on ”paljon pidemmällä kuin James” kuntoutumisessaan, ja kannatti siksi nimetä joukkueeseen. Myös Kalvin Phillips nimettiin MM-joukkueeseen loukkaantumishuolista huolimatta.

Keskikentälle Southgate nimitti melko yllättäen Chelsean nuoren Conor Gallagherin sekä Leicesterin hirmuvireisen James Maddisonin. Kaksikosta Gallagher on vasta noussut maajoukkueeseen, kun taas taitava Maddison ei ole oikein koskaan onnistunut lyömään läpi kurinalaisuuden nimeen vannovan Southgaten ryhmässä. Kuluvan kauden hyvät otteet kuitenkin pakottivat päävalmentajan nimeämään kaksikon joukkueeseensa, mikä tarkoitti sitä, että yksi maailman parhaista erikoistilanteiden antajista, James Ward-Prowse, jäi taas ilman kutsua arvokisoihin.

– Hän pelaa tällä hetkellä todella hyvin. Hän on hyvä pelaaja. Olen aina sanonut, että hän on hyvä pelaaja. Hän on ansainnut paikkansa MM-kisoissa. Uskon, että hän pystyy antamaan meille jotain sellaista, mihin kukaan muu hyökkäävistä pelaajistamme ei kykene, Southgate sanoi Maddisonista.

Southgate on johdattanut Englannin MM-kisojen välieriin vuonna 2018 ja EM-kisojen finaaliin vuonna 2021, mutta ei ole vielä onnistunut tuomaan maalleen sen ensimmäistä arvokisavoittoa sitten vuoden 1966 MM-kisojen.

Englannin MM-joukkue 2022

Maalivahdit:
Jordan Pickford, Everton
Aaron Ramsdale, Arsenal
Nick Pope, Newcastle United

Puolustajat:
Trent Alexander-Arnold, Liverpool
Conor Coady, Everton
Eric Dier, Tottenham Hotspur
Harry Maguire, Manchester United
Luke Shaw, Manchester United
John Stones, Manchester City
Kieran Trippier, Newcastle United
Kyle Walker, Manchester City
Ben White, Arsenal

Keskikenttäpelaajat:
Jude Bellingham, Borussia Dortmund
Conor Gallagher, Chelsea
Jordan Henderson, Liverpool
Mason Mount, Chelsea
Kalvin Phillips, Manchester City
Declan Rice, West Ham United
James Maddison, Leicester City

Hyökkääjät:
Phil Foden, Manchester City
Jack Grealish, Manchester City
Harry Kane, Tottenham Hotspur
Marcus Rashford, Manchester United
Bukayo Saka, Arsenal
Raheem Sterling, Chelsea
Callum Wilson, Newcastle United

Englannin ottelut MM-kisojen lohkovaiheessa

Maanantaina 21. marraskuuta klo 15:00 Englanti – Iran
Perjantaina 25. marraskuuta klo 21:00 Englanti – USA
Tiistaina 29. marraskuuta klo 21:00: Wales – Englanti


Kanada - Uusi-Seelanti