Senegal eteni eilen Afrikan mestaruusturnauksen finaaliin kaatamalla Burkina Fason 3-1. Tänään selvitetään, saako joukkue vastaansa Kamerunin vai Egyptin, kun kaksi suursuosikkia iskevät yhteen turnauksen toisessa välierässä.

Afrikan mestaruusturnauksen kotijoukkue Kamerun lähtee välierään pienoisena ennakkosuosikkina. Joukkue voitti oman lohkonsa kaatamalla vakuuttavasti sekä Burkina Fason että Etiopian ja pelaamalla jo jatkopaikan varmistaneena tasan Kap Verden kanssa.

Neljännesvälierissä joukkue kohtasi Komorit kenties turnauksen mielenkiintoisimmassa ottelussa. Komoreilla ei ollut otteluun lähdettäessä yhtään pelikuntoista maalivahtia, joten joukkue joutui peluuttamaan laitapuolustajaa tolppien välissä. Sen lisäksi Komorien Jimmy Abdou otti suoran punaisen kortin jo pelin 7. minuutilla.

Joukkue kuitenkin taisteli upeasti ja pysyi pelissä mukana loppuun asti. Kamerun voitti ottelun lopulta vain 2–1. Iso vaikutus lopputulokseen oli myös Kamerunin huonoudella. Näytti hieman siltä, että joukkue odotti voittavansa ottelun kuin itsestään. Lopussa Kamerun kuitenkin paransi pelaamistaan ja piti Komorit fiksusti pois maalipaikoilta.

Puolivälierissä Kamerun petrasi. Gambia kaatuikin täysin yksipuolisen ottelun jälkeen 0–2.

Egyptin turnaus on puolestaan ollut hieman vivahteikkaampi. Joukkue aloitti todella huonosti ja jäi avausottelussaan täysin Nigerian jalkoihin. Lopputulos 1–0 ei kerro koko kuvaa ottelusta, sillä Egypti oli pelissä täysi vastaantulija.

Sen jälkeen joukkue kuitenkin paransi otteitaan merkittävästi. Myös turnauksen piikissä aloittaneen Mohamed Salahin peli on parantunut, kun hän on päässyt ominaisimmalle paikalleen laitaan. Kahdessa seuraavassa alkulohkon ottelussa kaatuivat Guinea-Bissau ja Sudan, kumpikin lukemin 1–0.

Neljännesvälierissä maa sai vastaansa hyvän lohkovaiheen pelanneen Norsunluurannikon. Kahden perinteisesti maanosan kärkimaihin kuuluvan joukkueen välienselvittely venyi aina rankkarikisaan asti, jossa sankariksi nousi kesken ottelun kentälle vaihdettu maalivahti Mohamed Abou Gabal.

Puolivälierissä Egypti esitti tähänastisen turnauksensa parhaan ottelun, kun mahdollisesti koko turnauksen parasta peliä esittänyt Marokko kaatui jatkoajan jälkeen 2–1. Merkittävää Egyptin turnauksessa on ollut se, että joukkue on heikon avausottelun jälkeen pystynyt hallitsemaan peliä joko kokonaan tai osittain jokaista vastustajaansa vastaan.

Joukkueiden puolivälieräottelut

Gambia – Kamerun 0–2

Kamerun ei antanut puolivälierissä Gambialle minkäänlaista mahdollisuutta. Joukkue otti ottelun komentoonsa heti alusta, eikä katsonut taakseen. Vain isäntien heikko viimeistely piti lukemat Gambian kannalta siedettävinä.

Turnauksen maalipörssiä johtava Vincent Aboubakar oli viedä Kamerunin johtoon useampaan otteeseen jo ensimmäisellä puoliajalla. Ensin joukkueensa kapteeni yritti viimeisteillä upealla takavasaralla, hetkeä myöhemmin hän pääsi päineen väliin Collins Fain keskitykseen. Kummallakin kerralla veto karkasi kuitenkin hieman ohi Gambian maalin. Seuraava yritys puolestaan pysähtyi Gambian maalivahtiin Baboucarr Gayeen, joka torjui Aboubakarin puskun hienosti.

Lopulta se oli Karl Toko Ekambi, joka rikkoi kuparisen. Laituri vei Kamerunin johtoon jatkamalla Fain tarkan keskityksen Gambian maalin alakulmaan. Ekambi teki myös ottelun toisen maalin Martin Honglan upeasti poikkikentän syötöstä ja vei Lannistumattomat leijonat välieriin.

Egypti – Marokko 2–1

Egyptin ottelu sai karmean alun, kun Achraf Hakimi hankki Marokolle jo viidennellä minuutilla rankkarin, joka Sofiane Boufal upotti varmasti maalin yläkulmaan. Salah toi kuitenkin joukkueensa tasoihin toisen kulmapotkusta heti toisen jakson alussa.

Egypti tarvitse jälleen urotekoja maalivahdiltaan Mohamed Abou Gabalilta selvitäkseen ottelussa jatkoajalle. Turnauksen joukkueensa kakkosmaalivahtina aloittanut pelaaja kuitenkin osoitti, että hän on valmis kantamaan vastuuta ja viemään Egyptin mestaruuteen asti.

Jatkoajalla Egyptin sankariksi nousi Trézéguet, joka viimeisteli ratkaisumaalin Salahin upeasti henkilökohtaisella taidollaan rakentamasta maalipaikasta.

Faaraot joutuivat jatkoajalla kuitenkin myös epäonnen kohteeksi, kun Gabal loukkasi itsensä ja joutui jättämään ottelun kesken. Egyptiltä saattaakin välierässä Kamerunia vastaan olla sivussa sekä ykkös- että kakkosmaalivahti.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth