Afrikan mestaruusturnaus eli Africa Cup of Nations alkaa huomenna Kamerunissa. Tähän on koottu kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää ollaksesi valmis seuraamaan, kenestä kruunataan Afrikan mestari.

Vuoden 2022 Africa Cup of Nations käynnistyy huomenna, kun isäntämaa Kamerun kohtaa avausottelussa Burkina Fason. Ottelu pelataan klo 18:00 Suomen aikaa. Samana iltana Etiopia kohtaa vielä Kap Verden klo 21:00 Suomen aikaa. Turnauksen finaali pelataan helmikuun 6. päivä klo 21:00 Suomen aikaa.

Kamerunissa pelattava turnaus on historian 33. Africa Cup of Nations. Turnaus on jouduttu siirtämään jo kahdesti – ensin ilmastosyistä ja sitten koronapandemian takia. Alun perin Afrikan mestaruusturnaus oli tarkoitus pelata kesä-heinäkuussa 2021, mutta ajatus hylättiin, koska Afrikan jalkapalloliitto koki, etteivät keskikesän sääolosuhteet Kamerunissa mahdollista jalkapallon arvokisojen pelaamista. Uusi ajankohta oli tammi-helmikuussa 2021, mutta sekin jouduttiin perumaan, tällä kertaa koronatilanteen takia.

Miten Africa Cup of Nations 2022 pelataan?

Afrikan mestaruusturnaukseen osallistuu 24 maata, jotka on jaettu kuuteen neljän joukkueen lohkoon. Jokaisessa lohkossa maat kohtaavat toisensa kertaalleen. Lohkovaiheen päätyttyä jokaisen lohkon kaksi parasta jatkaa pudotuspeleihin. Lisäksi kaksi parasta lohkokolmosta jatkaa pudotuspeleihin.

Pudotuspeleissä pelataan neljännesvälierät, puolivälierät, välierät, pronssiottelu ja finaali. Kaikki pelataan kerrasta poikki -järjestelmällä.

Lohko A: Kamerun, Burkina Faso, Kap Verde, Etiopia
Lohko B: Senegal, Zimbabwe, Guinea, Malawi
Lohko C: Marokko, Ghana, Gabon, Komorit
Lohko D: Egypti, Nigeria, Sudan, Guinea-Bissau
Lohko E: Algeria, Norsunluurannikko, Sierra Leone, Päiväntasaajan Guinea
Lohko F: Tunisia, Mali, Gambia, Mauritania

Africa Cup of Nations -turnauksen aikataulu

Lohkovaihe 9.1.2022 – 20.1.2022

Neljännesvälierät 23.1.2022 – 26.1.2022

Puolivälierät 29.1.2022 – 30.1.2022

Välierät 2.2.2022 – 3.2.2022

Pronssiottelu ja finaali 6.2.2022

Ketkä ovat Africa Cup of Nations -turnauksen tähtipelaajat?

Lohkossa A ennakkosuosikin viittaa kantaa Kamerun, jolla on tolppiensa välissä Ajaxin tähtivahti André Onana. Lisää tähtiloistoa löytyy keskikentältä, jossa operoi Napolin Zambo Anguissa. Avauskierroksen vastustajan Burkina Fason riveissä pelaa puolestaan Aston Villasta tuttu Bertrand Traore.

B-lohkossa pelaavalla Senegalilla on riveissään useita Euroopan huipulla pelaavia pelaajia. Koko turnauksen kenties suurimman mestarisuosikin riveissä pelaavat muun muassa Chelsean maalivahti Edouard Mendy, PSG:n keskikentän yhteen liimaava voima Idrissa Gueye, Napolin järkälemäinen toppari Kalidou Koulibaly sekä Liverpoolin tähtihyökkääjä Sadio Mané. Liverpoolin pelaajia löytyy myös muualta lohkosta, silla keskikenttäpelaaja Naby Keïta edustaa Guineaa.

C-lohkossa Marokolta löytyy useita pelaajia, jotka ovat pelanneet aivan huipputasolla Euroopassa. Tunnetuimpia nimiä lienevät PSG:n Achraf Hakimi sekä Sevillan Munir El Haddadi. Chelsean Hakim Ziyechiä ei puolestaan kisoihin valittu. Samassa lohkossa pelaavan Gabonin hyökkäystä johtaa Pierre-Emerick Aubameyang. Ghanan riveissä pelaa puolestaan hänen joukkuetoverinsa Arsenalista, Thomas Partey.

Lohkossa D pelaa turnaukseen mahdollisesta paras pelaaja, kun Mohamed Salah johtaa Egyptin tavoittelemaan kahdeksatta Afrikan mestaruuttaan. Myös Nigerialta löytyy kuitenkin valioliigatason tähtiä Kelechi Iheanachon ja Wilfried Ndidin muodossa.

E-lohkosta löytynee eniten suurelle yleisölle tuttuja nimiä. Hallitsevan mestarin, Algerian, riveissä pelaa muun muassa Manchester Cityn Riyad Mahrez, Lyonin Islam Slimani sekä AC Milanin Ismaël Bennacer. Norsunluurannikko ei kuitenkaan juurikaan kalpene pelaajamateriaalinsa suhteen, sillä joukkueen kokoonpanosta löytyvät esimerkiksi Manchester Unitedin Eric Bailly, AS Milanin keskikenttäpelaaja Frank Kessié, Crystal Palacen Wilfried Zaha, Arsenalin Nicolas Pépé sekä Burnleyn Maxwel Cornet.

Lohkossa F mielenkiintoisimmat nimet lienevät nuori tunisialainen, Manchester Unitedia edustava Hannibal Majbri sekä Malin RB Leipzigissä pelaava Amadou Haidara.

⚽ Mikä on Africa Cup of Nations?

Africa Cup of Nations on Afrikan maanosan mestaruusturnaus – siis vastaava turnaus kuin jalkapallon EM-kisat Euroopassa tai Copa América Etelä-Amerikassa. Turnaus pelataan joka toinen vuosi.

🌍 Kuinka monta maata osallistuu Africa Cup of Nations -turnaukseen?

Afrikan mestaruusturnaukseen 2022 osallistuu 24 maata, jotka on jaettu kuuteen neljän joukkueen lohkoon.

🏆 Ketkä ovat ennakkosuosikit Afrikan mestaruusturnaukseen?

Suurimpana voittajasuosikkina voidaan pitää viimekertaista finalistia, Senegalia. Myös hallitseva mestari Algeria on yksi suurimmista suosikeista. Muita vahvoja ehdokkaita mestariksi ovat Kamerun, Egypti, Norsunluurannikko ja Nigeria.

📅 Milloin vuoden 2022 Africa Cup of Nations pelataan?

Tämän vuoden Africa Cup of Nations alkaa 9. tammikuuta. Turnauksen finaali pelataan helmikuun 6. päivä.

Mistä voin katsoa Afrikan mestaruusturnausta?

Koska Kamerun on vain tunnin Suomea jäljessä, tulevat ottelut suomalaisille katsojille hyvään aikaan. Kaikki turnauksen ottelut pelataan Suomen aikaa joko klo 15, klo 18 tai klo 21. Kaikki pudotuspelit pelataan joko klo 18 tai klo 21 alkaen.

Suomessa Africa Cup of Nations -turnauksen TV-oikeudet omistaa Viaplay, joka näyttää kaikki turnauksen ottelut suoratoistopalvelussaan. Koska Afrikan mestaruusturnaus kestää juuri sopivasti alle kuukauden, riittää, että tilaa Viaplayn vain yhdeksi kuukaudeksi.

Viaplayn pääset tilaamaan tästä: Tilaa Viaplay


Kanada - Uusi-Seelanti