Afrikan mestaruusturnauksessa nähtiin harvinaisen yksipuolinen pudotuspelipäivä. Otteluihinsa suosikkeina lähteneet Senegal ja Marokko hallitsivat omia ottelujaan selvästi ja jatkoivat ansaitusti puolivälieriin.

Senegal – Kap Verde 2–0

Senegal lähti Afrikan mestaruusturnaukseen suurimpana mestarisuosikkina, mutta heikot lohkovaiheen esitykset pudottivat joukkueen osakkeita roimasti. Kap Verdeä vastaan Senegal kuitenkin otti vakuuttavan voiton, joka ei jättänyt jossitteluille sijaa.

Senegal otti ottelun komentoonsa heti alusta. Aitoja johtopäätöksiä joukkueiden välisestä tasoerosta on ottelusta kuitenkin vaikea vetää, sillä Senegalin urakkaa helpottivat huomattavasti Kap Verden ottamat kaksi punaista korttia.

Patrick Andrade lensi suihkuun jo 21. minuutilla tultuaan vaarallisesti napit edellä Pape Gueyen nilkoille. Maalivahti Vozinha täydensi Kap Verden synkän iltapäivän ottamalla ottelun toisen suoran punaisen vajaan tunnin pelin kohdalla.

Turnauksen parhaan pelinsä pelannut Sadio Mané oli viedä Senegalin johtoon jo ottelun alussa, mutta reilusta kymmenestä metristä lähtenyt laukaus pysähtyi tolppaan. Kuparinen rikkoontui lopulta vasta kahden miehen ylivoimalla, kun Mané sijoitti pallon upeasti Kap Verden maalin yläkulmaan kulmapotkun jälkitilanteesta.

Bamba Dieng kaunisteli loppulukemat vielä aivan ottelun lopussa ylivoimahyökkäyksestä. Senegal saa puolivälierissä vastaansa voittajan Malin ja Päiväntasaajan Guinean välisestä ottelusta.

Marokko – Malawi 2–1

Marokon ja Malawin välinen ottelu oli Afrikan mestaruusturnauksen pudotuspelivaiheen ensimmäinen peli, jossa ei annettu yhtään punaista korttia. Marokko hallitsi ottelua lähes täydellisestä, pitämällä palloa 76% ajasta ja voittamalla ottelun laukaukset 24-4, mutta oli ahtaalle Malawin terävän aloituksen takia.

Vaikka Youssouf M’Changama vaikutti jo eilen tehneet vuoden 2022 kisojen hienoimman maalin, asetti Marokon ja Malawin välinen ottelu upeiden maalien mittasuhteet uusiksi. Gabadinho Mhango vei Malawin johtoon jo seitsemän minuutin pelin jälkeen painamalla laukauksen yli neljästäkymmenestä metristä Marokon maalin yläkulmaan.

Hetkeä myöhemmin Mhango oli jo viedä altavastaajajoukkueensa jo kahden maalin karkumatkalle, mutta laukaus lirui hieman maalin takakulman ohi. Tämän jälkeen Marokko otti ottelun langat käsiinsä, eikä päästänyt niistä enää irti.

Achraf Hakimi oli lisätä yhden vapaapotkumaalin upeiden maalien kirjoon, mutta Charles Thomu venyi hienoon torjuntaan.  Hetken kuluttua Romain Saïss kävi kokeilemassa Malawin maalin yläriman kestävyyttä, ja vain hetkeä myöhemmin Hakimi kolautteli maalipuita uudestaan.

Vapauttava maali tuli lopulta ensimmäisen jakson lisäajalla. Sevillaa edustava Youssef En-Nesyri nousi takatolpalle korkeimmalle ja puski joukkueensa tasoihin juuri ennen taukovihellystä.

Ottelu ratkesi 70. minuutilla, kun Hakimi kaivoi vielä yhden ässän taskustaan ja upotti huikean vapaapotkun yli kolmestakymmenestä metristä. PSG:n puolustaja näyttää löytäneen mukavuusalueensa, sillä laukaus lähti lähes identtisestä paikasta edellisen maaliin päätyneen vaparin kanssa.

Marokko on ollut tähän asti yksi turnauksen parhaita joukkueita. Seuraavalla kierroksella vastus kuitenkin kovenee, kun vastaan asettuu Norsunluurannikko tai Egypti.