Afrikan mestaruusturnauksessa saatiin tiistaina kaksi alkulohkoa päätökseensä. Senegal voitti B-lohkon erikoisella tavalla, sillä joukkue teki lohkovaiheen aikana vain yhden maalin. Gabon puolestaan taisteli tärkeän tasapelipisteen C-lohkon voittaneelta Marokolta, ja suurin odotuksin turnaukseen lähtenyt Ghana sai lähteä kotimatkalle ilman yhtään voittoa.

Malawi – Senegal 0–0

Senegal lähti tämän vuoden Afrikan mestaruusturnaukseen koko turnauksen suurimpana mestarisuosikkina. Joukkueen otteet eivät ole kuitenkaan vakuuttaneet, sillä kolmen ottelun jälkeen Senegal ei ole pystynyt tekemään yhtään pelitilannemaalia. Alkulohkon ainoa osuma syntyi avausottelun lisäajalla rangaistuspotkusta.

Joukkueen hyökkäyspeli on ollut melko aneemista, eikä aineksia juuri nähtyä parempaan ole ollut. Tiistaina joukkue kuitenkin paransi selvästi, ja hallitsi selvästi lohkovaiheen viimeistä otteluaan Malawia vastaan. Senegal piti palloa 79% ottelusta ja onnistui luomaan useamman vaarallisen maalipaikan. Tonteille päässeiden Sadio Manén ja Habib Diallon ruuti oli kuitenkin märkää.

Siitä huolimatta Senegal eteni pudotuspeleihin lohkovoittajana. Yksi voitto ja kaksi tasapeliä riitti kärkisijaan lohkossa, jossa muut joukkueet pelasivat sopivasti ristiin. Ensimmäinen tavoite on siis täytetty, ja puolustuksen pitävyys valaa uskoa mestaruustaisteluun.

Malawi pelasi ottelussa pudotuspelipaikasta. Voitolla joukkue olisi noussut Senegalin ohi ja olisi ollut varmasti pudotuspeleissä, mutta yritys jäi laimeaksi. Malawi ei saanut ottelussa laukaustakaan Senegalin maalia kohti. Joukkue voi kuitenkin edetä jatkoon vielä kahden parhaan lohkokolmosen joukossa.

Zimbabwe – Guinea 2–1

Zimbabwe nousi voitollaan lohkon eniten maaleja tehneeksi joukkueeksi, mutta Guinea eteni silti jatkoon lohkokakkosena, kun Malawi ei onnistunut voittamaan omaa otteluaan Senegalia vastaan.

Knowledge Musona avasi Zimbabwen maalihanat puolen tunnin pelin jälkeen kulma potkun jälkitilanteesta. Kudakwashe Mahachi tuplasi joukkueensa johdon vielä ennen taukoa terävällä laukauksella kahdestakymmenestä metristä.

Guinean kiri alkoi toisen jakson alussa Naby Keïtan upean yksilösuorituksen päätteeksi. Liverpoolin pelaaja toi pallon väkisin Zimbabwen puolustuksen läpi kuudentoista rajalle ja laukoi heikommalla jalallaan yläkulmaan.

Lohkovoittoa jahdanneen Guinean kiri päättyi kuitenkin tähän. Jatkopaikka irtosi silti, kun Malawi ei onnistunut maalinteossa Senegalia vastaan. Ottelun piristysruiske oli kuitenkin Zimbabwe, joka pelasi suurella sydämellä ja voittoa janoten, vaikka oli menettänyt omat mahdollisuutensa jatkopeleihin jo aiemmin.

Ghana – Komorit 2–3

Ghana olisi voinut edetä C-lohkosta jatkoon voittamalla oman ottelunsa, jos Gabon olisi samaan aikaan jäänyt ilman pisteitä lohkoa johtanutta Marokkoa vastaan. Komorien mahdollisuudet pudotuspeleihin olivat puolestaan menneet jo ennen joukkueen omaa ottelua, koska jo kahdella lohkokolmosella oli kasassa neljä pistettä.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli kuitenkin Ghanan kannalta painajaismainen. Komorit siirtyi johtoon vain neljän minuutin pelin jälkeen, kun El Fardou Mohamed Ben Nabouhane viimeisteli vastahyökkäyksen päätteeksi tyylikkäästi. Jakson puolivälissä pilvet Ghanan yllä synkkenivät entisestään, kun joukkueen kapteeni André Ayew ajettiin tämän liu’uttua vaarallisesti päin Komorien maalivahtia.

Toisella jaksolla Ahmed Mogni vei Komorit jo kahden maalin johtoon, mutta Ghana vastasi terävästi. Jatkopaikkaa jahdannut joukkue hyödynsi ne paikat, jotka se miehen vajaalla pystyi. Ensin Richmond Boakye toi maansa maalin päähän kulmapotkusta, ja reilut kymmenen minuuttia myöhemmin Alexander Djiku tasoitti pelin myös kulmapotkusta.

Ottelun lopussa Komorit kuitenkin sahasi väsyneen Ghanan puolustuksen hajalle ja Mogni viimeisteli loppunumerot illan toisellaan. Ghana voi olla ylpeä esityksestään, sillä se onnistui vajaamiehisenäkin hallitsemaan ottelua ja luomaan maalipaikkoja. Kotimatkalle lähteviä Thomas Parteyta ja kumppaneita se tosin tuskin lohduttaa.

Gabon – Marokko 2–2

Kumpikin joukkue tiesi, että tasapeli riittää jatkopaikkaan, päättyi lohkon toinen ottelu miten vain. Marokko oli ollut yksi koko turnauksen parhaista joukkueista ja varmistanut jatkopaikkansa jo ennen lohkovaiheen päätöskierrosta. Gabon taas olisi voinut nousta lohkovoittoon vain voitolla.

Gabon avasikin ottelun maalihanat, kun Marokon Sofian Chakla liukastui kohtalokkaasti ja Jim Allevinah pääsi karkaamaan läpiajoon. Virheet kuitenkin tasoittuivat toisella jaksolla, kun Gabonin Lloyd Palun suti ohi pallosta, minkä seurauksena André Biyogo Poko joutui rikkomaan ja pallo vietiin pilkulle. Vaihdosta sisään tullut Sofiane Boufal viimeisteli varmasti.

Gabon nousi vielä johtoon Nayef Aguerdin omalla maalilla, mutta Marokko varmisti lohkovoittonsa, kun Achraf Hakimi upotti upean vapaapotkun kolmestakymmenestä metristä. Tasapeli riitti kuitenkin varmistamaan Gabonille jatkopaikan, vaikka Ghana olisikin oman ottelunsa voittanut.