Afrikan mestaruusturnaus on edennyt jo välierävaiheeseen. Turnauksen suurin yllättäjä Burkina Faso saa vastaansa kisojen suurimman mestarisuosikin Senegalin.

Senegal lähti Afrikan mestaruusturnaukseen suurimpana mestarisuosikkina. Joukkueen kone lähti kuitenkin yskähdellen käyntiin. Lohkovaiheen kolmesta pelistä jäi käteen vain yksi tehty maali, ja sekin lisäajalla rangaistuspotkusta. Tuon rankkarin turvin Senegal kuitenkin voitti avausottelussa Zimbabwen, ja kun kaksi muuta ottelua päättyivät tasan 0–0, eteni maa pudotuspeleihin lohkovoittajana.

Myös neljännesvälierissä joukkueen nolla pysyi koskemattomana, kun Kap Verde kaatui 2–0. Ottelussa nähtiin hyökkäyspelin osalta jo huomattavasti aiempaa raikkaampaa tekemistä, mutta liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei pelistä voinut vetää, sillä Senegal pääsi pelaamaan 21. minuutilta lähtien yhden, ja 57. minuutilta lähtien kahden, miehen ylivoimalla.

Puolivälierissä Senegalin kuparinen rikkoontui, kun Päiväntasaajan Guinea tasoitti ottelun noin tunnin kohdalla. Senegal kuitenkin jatkoi nousujohteisia otteitaan ja voitti pelin lopulta 3–1. Mestaruuden kannalta tärkeää onkin, että joukkue on pystynyt parantamaan otteitaan panosten kasvaessa. Senegal lähtee välierään selvänä ennakkosuosikkina.

Burkina Faso puolestaan eteni pudotuspeleihin Kamerunin taustalta A-lohkon kakkosena. Lohkon kakkospaikka irtosi lopulta keskinäisen ottelut tuloksen perusteella kolmanneksi jääneeseen Kap Verdeen nähden.

Burkina Faso on mielenkiintoinen joukkue, sillä se ei ole varsinaisesti vakuuttanut tässä turnauksessa. Avausottelu Kamerunia vastaan päättyi tappioon ja lohkovaiheen päätöskamppailussa maa jäi tasapeliin lohkojumboksi päätynyttä Etiopiaa vastaan. Neljännesvälierissä Burkina Faso joutui aina rangaistuspotkukilpailuun asti miehen vajaalla pelannutta Gabonia vastaan.

Puolivälierissä maa kuitenkin yllätti kaikki voittamalla selvänä ennakkosuosikkina otteluun lähteneen Tunisian. Ottelun merkkihahmo oli Dango Ouattara, joka teki pelin ainoan maalin juuri ennen taukovihellystä ja otti suoran punaisen ottelun lopussa. Laituri on täten sivussa Senegal-kamppailusta.

Ottelun voittaja kohtaa Kamerunin tai Egyptin Afrikan mestaruusturnauksen finaalissa sunnuntaina.

Joukkueiden puolivälieräottelut

Senegal – Päiväntasaajan Guinea 3–1

Senegalin nousujohteinen turnaus jatkui puolivälierissä Päiväntasaajan Guineaa vastaan. Joukkue siirtyi johtoon jo vajaan puolen tunnin pelin kohdalla, kun Sadio Mané vapautti Famara Diedhiou maalintekoon upealla läpisyötöllä.

Päiväntasaajan Guinea kuitenkin tasoitti vajaan tunnin kohdalla. Jannick Buyla sai pallon Senegalin boksissa, onnistui pelaamaan oikean jalkansa vapaaksi ja viimeisteli hieman vaikeastakin asennosta varmasti Sengalin maalin alakulmaan.

Senegal pääsi kuitenkin takaisin johtoon lähes ilmaiseksi. Päiväntasaajan Guinean puolustajien kommunikointivirhe johti siihen, että Cheikhou Kouyaté pääsi viimeistelemään Térengan leijonien toisen osuman täysin vapaasti kulmapotkun jälkitilanteesta.

Tätä johtoa Senegal ei enää menettänyt, ja Ismaïla Sarr kävi vielä viimeistelemässä loppulukemat tyhjiin Saliou Ciss’n hienosta esityöstä.

Burkina Faso – Tunisia 1–0

Burkina Faso lähti otteluun Tunisiaa vastaan selvänä altavastaajana. Oriit kuitenkin ottivat onnen omiin käsiinsä ja olivat kahdesta joukkueesta selvästi vaarallisempi. Burkina Faso laukoi ottelussa useammin kohti maalia ja vaikutti muutenkin nälkäisemmältä.

Ottelun ainoa maali syntyi juuri ennen taukovihellystä. Dango Ouattara pelattiin läpi oikealla laidalla. Laituri leikkasi sisään Tunisian boksiin, ohitti harhautuksellaan kaksi puolustajaa ja ohitti varmasti Bechir Ben Saidin.

Tunisia sai toisen puoliajan lopussa aikaan näennäisen kirin, mutta aidosti vaarallisille maalipaikoille joukkueella ei juuri ollut asiaa. Paras maalipaikka syntyi Wahbi Khazrille, mutta Saint-Etiennen pelaaja ei saanut maalin edessä kunnollista osumaa palloon.

Burkina Faso sai kuitenkin jobinpostia aivan ottelun loppuhetkillä, kun maalintekijä Ouattara hankki itselleen suoran punaisen ja on näin ulkona välierästä Senegalia vastaan.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth