ComeOn

Suomalainen Lina Lehtovaara on nimetty yhdeksi heinäkuussa alkavien naisten MM-kisojen 33 erotuomarista. Vuoden 2023 MM-kisoissa nähdään myös ensimmäistä kertaa naispuolisia VAR-tuomareita.

Lina Lehtovaara teki viime keväänä suomalaista jalkapallohistoriaa, kun hän tuomitsi naisten Mestarien liigan finaalin toukokuussa Torinossa. Upea vuosi sai jatkoa heinäkuussa, kun Lehtovaara oli tuomitsemassa naisten EM-kisoissa Englannissa, ja elokuussa, kun suomalaistuomari oli yksi alle 20-vuotiaiden MM-kisojen tuomareista.

Nyt Lehtovaara on saanut kenties kovimman mahdollisen tunnustuksen, sillä hänet on valittu jalkapallon MM-kisojen tuomariksi.

Vuoden 2023 jalkapallon MM-kisat pelataan jaetusti Australiassa ja Uudessa-Seelannissa 20. heinäkuuta – 20. elokuuta. Kyseessä on ensimmäiset naisten MM-kisat, joihin osallistuu 32 maata.

– Nämä ovat naisten isoimmat kisat ikinä, joten odotukset ovat totta kai korkealla. Odotan innolla, että pääsen tuomitsemaan maailman huippujoukkueiden kohtaamisia, Lehtovaara sanoi Palloliiton haastattelussa.

Valinta MM-kisoihin on ollut paljon kansainvälisiä meriittejä keränneelle Lehtovaaralle konkreettinen unelma jo pidemmän aikaa.

– Tämä on ollut konkreettinen tavoitteeni viime MM-kisoista lähtien. Kun pari vuotta sitten pääsin kandidaatiksi MM-kisoihin, ymmärsin että se on oikeasti mahdollista. Fifan valintaa oli jännittävää odottaa.

107 alansa kärkinimeä

Yhteensä Fifa nimesin naisten MM-kisoihin 33 erotuomaria, 55 avustavaa tuomaria ja 19 VAR-tuomaria. Ensimmäistä kertaa historiassa MM-kisojen VAR-tuomarien joukkoon kuuluu myös naispuolisia tuomareita, kun kuusi naista nimettiin osaksi VAR-ryhmää.

Tuomarivalinnat ovat pitkällisen tarkkailutyön tulosta. Valintaprosessi vuoden 2023 MM-kisoja varten aloitettiin jo vuonna 2020. Alkuperäiseen valintaryhmään kuului jopa 170 tuomaria ympäri maailman, joista 107 tuli lopulta valituksi Australian ja Uuden-Seelannin MM-kisoihin.

– Kuten aina, käytössämme on “laatu ennen kaikkea” -kriteerit, ja nyt MM-kisoihin valitut tuomarit ovat alansa parhaita kautta maailman. Me kaikki muistamme todella onnistuneet naisten MM-kisat Ranskassa vuonna 2019. Tuomaroinnin korkea taso oli yksi tärkeä tekijä tuon onnistumisen takana. Tavoitteena on, että onnistumme vuoden 2023 MM-kisoissa yhtä hienosti ja vakuutamme maailman erotuomarien upeasta tasosta, Fifan erotuomarikomitean puheenjohtaja Pierluigi Collina kertoi Fifalle.

Kaikki MM-kisoihin nimetyt tuomarit voit katsoa tästä linkistä.


Wolverhampton Wanderers - Burnley
Luton Town - Arsenal