Suomen U19-tytöt pelasivat lokakuun alussa kolmen ottelun EM-karsintaturnauksen Skotlannissa. Vakuuttavat otteet lohkon kahdessa ensimmäisessä ottelussa varmistivat paikan ensi vuonna pelattavassa EM-jatkokarsinnassa.

Suomi antoi Espanjalle täyden vastuksen, mutta joutui tyytymään 0–2 tappioon tiistaina pelatussa vuoden 2023 alle 19-vuotiaiden tyttöjen EM-kisojen karsintojen ensimmäisen vaiheen viimeisessä ottelussa.

Suomen U19-tytöt olivat ensimmäisellä jaksolla melkoisessa mankelissa, kun Espanja vyörytti hyökkäyspeliään. Pikkuhelmarit ei juuri päässyt edes hyökkäämään vastaan. Erika Gonzalez iski ottelun voittomaaliksi jääneen osuman puolen tunnin pelin jälkeen.

Toisella jaksolla Suomi kuitenkin paransi merkittävästi ja onnistui luomaan pitkiä pallonhallintajaksoja. Pikkuhelmarit sai rakennettua myös muutaman vaarallisen maalipaikan. Maalinteossa joukkue ei kuitenkaan onnistunut. Sen sijaan Lucia Moral iski ottelun loppulukemat tunnin kohdalla.

Tappio hallitsevaa Euroopan- ja maailmanmestaria vastaan oli kuitenkin vain kuriositeetti hienosti sujuneessa EM-karsintaturnauksessa, sillä Suomen U19-tytöt olivat varmistaneet pääsynsä EM-karsintojen seuraavaan vaiheeseen jo ennen viimeistä ottelukierrosta.

Suomi voitti Skotlannissa pelatun EM-karsintaturnauksen ensimmäisessä ottelussa Sveitsin 2–0 ja toisessa ottelussa kotijoukkue Skotlannin vakuuttavasti 5–0. Joukkueen hyökkääjä Oona Sevenius onnistui kummassakin ottelussa maalinteossa.

Joukkueen päävalmentaja Arttu Pitkäkangas oli tyytyväinen kolme ottelua kestäneen miniturnauksen antiin.

– Pelasimme upeat karsinnat ja petasimme itsellemme hyvät lähtökohdat jatkokarsintoihin. Pelaamisemme meni jälleen eteenpäin ja onnistuimme kehittämään joukkuehenkeämme entisestään. Otamme täältä mukaan kaiken opin, jotta pystymme voittamaan Euroopan huippujengejä jatkossa. Espanjaa vastaan panoksemme ei riittänyt, mutta esityksemme huippumaata vastaan nosti itseluottamustamme. Pystymme toteuttamaan haluamamme asioita mitä tahansa maata vastaan. Iso kiitos upeille faneillemme, jotka olivat katsomossa kannustamassa ja antamassa meille energiaa, Pikkuhelmarien käskyttäjä kertoi ottelun jälkeen Palloliiton haastattelussa.

U19-tyttöjen EM-kisoissa on tänä vuonna käytössä uusi karsintaformaatti. Siinä EM-karsintoihin osallistuvat 52 maata on jaettu kahteen eri sarjaan; A-liigassa pelaa 28 ja B-liigassa 24 joukkuetta.

Kummassakin liigassa maat arvottiin neljän joukkueen lohkoihin, joissa ne pelasivat kertaalleen muita oman lohkonsa joukkueita vastaan. B-liigan lohkovoittajat sekä paras lohkokakkonen nousevat EM-karsintojen ensimmäisen vaiheen päätteeksi A-liigaan. A-liigan lohkojumbot puolestaan putoavat B-liigaan.

EM-karsintojen toisessa vaiheessa A-liigan joukkueet arvotaan uudestaan neljän joukkueen lohkoihin. Myös jatkokarsinta pelataan miniturnauksena, jonka aikana saman lohkon joukkueet kohtaavat toisensa kertaalleen. Toisen vaiheen lopuksi kaikki seitsemän A-liigan lohkovoittajaa etenee emäntämaan seuraksi ensi vuoden heinäkuussa Belgiassa pelattaviin EM-kisoihin.

EM-karsintojen toisen vaiheen lohkot arvotaan 7. joulukuuta. Toinen vaihe pelataan keväällä 2023.

Suomen ottelut lokakuun EM-karsintaturnauksessa

5.10. Sveitsi – Suomi 0-2
8.10. Suomi – Skotlanti 5-0
11.10. Suomi – Espanja 0-2

Suomen lohkon lopputilanne

O V T H TM PM ME PTS
🇪🇸​ Espanja 3 3 0 0 15 0 15 9
🇫🇮​ Suomi 3 2 0 1 7 2 5 6
🇨🇭​ Sveitsi 3 1 0 2 3 9 -6 3
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿​ Skotlanti 3 0 0 3 0 14 -14 0

Suomen joukkue lokakuun EM-karsintaturnauksessa (suluissa aiemmat seurat Suomessa):

Maija Koota (mv), HJK (EPS)
Kerttu Karresmaa (mv), NJS (HauPa, FC Wimma, ONS, HFA)
Sara Haapala, Ilves (HJS)
Jasmin Mansaray, HJK
Helmi Perkaus, Ilves (MuSa, Nice Futis)
Nette-Nina Hiltunen, NJS
Sara Ikonen, ONS
Neela Antikainen, HPS (HJK)
Daniela Tolonen, HPS (lainalla HJK:sta, KäPa)
Matilda Kuusniemi-Fishwick, FC Honka (HFA, KäPa, PK-35)
Tao Stark, JyPK (Jyväskylän Nousu)
Tuuli Viinikka, Ilves (HJS)
Liina Tervo, PKKU (TuPS)
Sofia Määttä, Ilves (Pallo-Iirot)
Jutta Angeria, HFA (ONS, OLS)
Noora Juusela, FC Honka (PuiU, PK-35)
Pauliina Pirinen, JyPK
Oona Sevenius, HJK (NJS, RaKe, PK-35 Vantaa)
Elli Seiro, FC Honka (EPS)
Inka Sarjanoja, ONS