Suomen U17-poikien maajoukkue pelasi lokakuun alussa kolmen ottelun EM-karsintaturnauksen Kosovossa. Hyvät otteet toivat paikan ensi vuoden puolella pelattavaan EM-jatkokarsintaan.

Vuonna 2006 ja myöhemmin syntyneet U17-pojat nappasivat tiistaina maukkaan 1–1 tasapelin Kosovon vieraana vuoden 2023 alle 17-vuotiaiden EM-kisojen karsinnoissa. Piste riitti Minihuuhkajille lohkon kakkossijaan ja paikkaan karsintojen Elite Roundilla, joka pelataan vuoden 2023 kevään aikana.

Ottelu oli loistava osoitus U17-poikien sinnikkyydestä. Kosovo nappasi johdon jo kuudennella minuutilla, kun Luan Lleshi pääsi viimeistelemään rangaistuspotkusta. Suomi kuitenkin haki vimmatusti tasoitusta koko pelin ajan, ja sai palkintonsa lopulta ottelun 87. minuutilla. Julius Körkkö antoi kulmapotkun, jonka Aapo Boström puski Kosovon maaliin.

Joukkueen päävalmentaja Erkka V. Lehtola ei ollut tyytyväinen karsintaturnauksen päättäneen ottelun antiin, mutta paikka jatkokarsinnassa luonnollisesti lämmitti Minihuuhkajien käskyttäjän mieltä.

– Joka ainoa meistä olisi halunnut voittaa ottelun, mutta meidän täytyy olla tyytyväisiä siihen, että saavutimme tavoitteemme – tiesimme heti lohkoarvonnan jälkeen, että tästä tulee haastava turnaus. Pelin jälkeen joukkueessa oli vähän ristiriitaiset fiilikset. Pojat ymmärsivät varmasti, ettemme tehneet nappisuoritusta. Halusimme lopettaa karsinnat tyylikkäämmin – jatkopaikka kuitenkin maistuu varmasti paremmalta illan myötä, Lehtola kertoi ottelun jälkeen Palloliiton verkkosivuilla.

U17-poikien EM-karsinnat pelataan kahdessa osassa. Suomen osalta nyt päättynyt karsintaturnaus edusti Qualifying Roundia, jolle osallistuu 52 maata. Maat jaetaan neljän joukkueen lohkoihin, ja jokaisen lohkon voittaja, jokainen lohkokakkonen sekä neljä parasta lohkokolmosta etenee seuraavalle kierrokselle Elite Roundille.

Elite Roundilla mukana olevat 32 maata arvotaan niin ikään neljän joukkueen lohkoihin. Myös toisen kierroksen lohkot pelataan miniturnauksena, jonka aikana saman lohkon joukkueet pelaavat kertaalleen tosiaan vastaan. Kahdeksan lohkovoittajaa ja seitsemän parasta lohkokakkosta etenee ensi vuoden touko-kesäkuussa Unkarissa pelattaviin EM-kisoihin.

Lohkot Elite Roundille arvotaan keväällä 2023.

Suomen ottelut lokakuun EM-karsintaturnauksessa

5.10. Suomi – Kreikka 2–1
8.10. Italia – Suomi 4–0
11.10. Kosovo – Suomi 1–1

Suomen lohkon lopputilanne

O V T H TM PM ME PTS
🇮🇹​ Italia 3 3 0 0 11 2 9 9
🇫🇮​ Suomi 3 1 1 1 3 6 -3 4
🇬🇷​ Kreikka 3 1 0 2 6 4 2 3
🇽🇰​ Kosovo 3 0 1 2 3 11 -8 1

Suomen joukkue lokakuun EM-karsintaturnauksessa (suluissa aiemmat seurat Suomessa):

Mustafa Abdulmuttaleb Abdulrasoul, HJK (PPJ)
Aapo Boström, TPS (TuNL)
David Ezeh, HJK (Gnistan, HPS)
Vilho Huovila, FC Lahti (Kajo, Sudet, Kuusysi)
Emil Ingman, HJK (IF Sibbo-Vargarna, JäPS)
Julius Körkkö, Tervarit Juniorit (HauPa)
Emil Leveälahti, HJK (LePa)
Juho Lähteenmäki, FC Nordsjælland (Ilves)
Iiro Mendolin, FC Groningen (FC Inter, KaaPo, KaaNa)
Niko Nurmi, FC Honka (LPS)
Samuel Pasanen, FC Lahti (FC Kuusysi, FC Reipas)
Akseli Puukko, FC Lahti (FC Reipas)
Oskari Raiski, SJK (APV)
Otto Ruoppi, KuPS
Kaius Simojoki, KäPa (HJK, PPJ)
Topi Sistonen, SalPa (FC Halikko, Salon Wilpas)
Jussi Tanska (mv), FC Honka (EsPa)
Aatos Tuunanen, KuPS
Elmer Vauhkonen, HJK (KuPS, PK-37)
Johannes Viitala (mv), Ilves