ComeOn

Kauden 2022-2023 Uefa Nations Leaguen lohkovaihe saatiin päätökseen tällä viikolla. Kroatia, Italia, Hollanti ja Espanja pelaavat ensi kesänä järjestettävässä finaaliturnauksessa. Englanti putosi B-sarjaan, kun taas Ruotsin kohtalona on hakea vauhtia C-sarjasta.

Kroatia, Espanja, Italia ja Hollanti pelaavat kauden 2022-2023 Uefa Nations Leaguen voitosta ensi kesäkuussa. Joukkueet arvotaan ensin kahteen välieräpariin, joiden voittajat kohtaavat toisensa finaalissa. Sekä Hollanti, Belgia, Puola että Wales ovat hakeneet finaaliturnauksen järjestämistä. Isäntämaa julkistetaan tammikuussa 2023.

Kroatian lohkovoitto varmistui lohkovaiheen päätöskierroksella. Tanska jahtasi lohkoa johtanutta Kroatiaa loppuun asti, ja hoitikin oman tonttinsa upeasti kaatamalla Ranskan 2–0. Kroatialaiset kuitenkin pitivät kärkisijan hallussaan voittamalla Itävallan 1-3.

Lohkossa 2 Espanja ja Portugali kävivät taistoon lohkovoitosta kohdatessaan toisensa päätöskierroksella. Portugalille olisi riittänyt tasapeli, mutta Alvaro Moratan vain kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppumista tekemä maali nosti Espanjan lohkon kärkeen.

Italia kohtasi päätöskierroksella niin ikään lohkon kärkipaikkaa hallussaan pitäneen joukkueen. Tämän Nations League -kauden suurin yllättäjä Unkari ei kuitenkaan onnistunut täydentämään tuhkimotarinaansa selviytymällä finaaliturnaukseen. Giacomo Raspadori rankaisi Unkarin maalivahdin Péter Gulácsin virheestä ja Federico Dimarco viimeisteli loppulukemat 2-0 kauniin hyökkäyksen päätteeksi. Unkari voi kuitenkin olla ylpeä, sillä se rakensi ottelussa enemmän maalipaikkoja ja jäi lohkon toiseksi vain Gianluigi Donnarumman huippupelin ansiosta.

A-sarjan neljännessä lohkossa Hollanti puolestaan varmisti paikkansa finaaliturnauksessa voittamalla lohkokakkosena olleen Belgian päätöskierroksella 1-0.

A-sarjasta B-sarjaan putoavat lohkojumbot Itävalta, Tšekki, Englanti ja Wales.

B-sarjassa Suomi paras lohkokakkonen, Ruotsi putosi alempaan divisioonaan

B-sarjassa lohkovoittoihin päätyivät Suomen kanssa samassa lohkossa pelannut Bosnia ja Hertsegovina, Skotlanti, Israel sekä Serbia.

Skotlannin lohkovoitto varmistui, kun joukkue pelasi päätöskierroksella 0-0 tasapelin lohkokakkosena ollutta Ukrainaa vastaan. Israel puolestaan varmisti piikkipaikan jo ennen lohkon päättävää Islannin ja Albanian välistä ottelua voittamalla Albanian 2-1. Lohko pelattiin niin sanotusti tynkänä, koska Venäjä suljettiin Kansojen liigan ulkopuolelle ennen ensimmäisiä otteluja.

Serbia voitti päätösottelussaan ennen viimeistä kierrosta tasapisteissä olleen Norjan
Dušan Vlahovićin ja Aleksandar Mitrovićin maaleilla 0-2. Huuhkajien lohkossa Bosnia ja Hertsegovina oli puolestaan varmistanut lohkovoiton jo kierrosta ennen lohkovaiheen päättymistä, kun joukkue voitti Montenegron 1-0 ja karkasi neljän pisteen karkumatkalle. Suomi oli lopulta koko B-sarjan paras lohkokakkonen.

B-sarjasta putoavat Armenia, Romania ja yllättäen Ruotsi, joka pelasi todella heikon lohkovaiheen ja voitti kuudesta ottelustaan vain yhden. Lohkosta 2 yksikään joukkue ei putoa alempaan sarjaan, vaan yksi C-sarjan nousijoista nostetaan suoraan Venäjän tilalle.

Näiden neljän joukkueen paikat B-sarjassa ottavat Turkki, Kreikka, Kazakstan ja Georgia. C-sarjasta putoamiskarsintaan puolestaan joutuvat Liettua, Kypros, Valko-Venäjä ja Gibraltar. Kaksi näistä maista tippuu D-sarjaan, josta ylempään sarjaan nousevat lohkovoittajat latvia ja Viro.

Nations Leaguen 2022-2023 lohkovaiheen tulokset

Selvisivät finaaliturnaukseen: Kroatia, Espanja, Italia, Hollanti
Nousevat A-sarjaan: Skotlanti, Israel, Bosnia ja Hertsegovina, Serbia
Putoavat B-sarjaan: Itävalta, Tšekki, Englanti, Wales
Nousevat B-sarjaan: Turkki, Kreikka, Kazakstan, Georgia
Putoavat C-sarjaan: Armenia, Venäjä, Romania, Ruotsi
Nousevat C-sarjaan: Latvia, Viro
Putoavat D-sarjaan: Liettua, Kypros, Valko-Venäjä, Gibraltar (kaksi putoaa putoamiskarsintojen perusteella)


Wolverhampton Wanderers - Burnley
Luton Town - Arsenal