Fifa sulki Venäjän ulos kaikesta kansainvälisestä jalkapallotoiminnasta, mikä tarkoittaa, että maa menettää paikkansa MM-jatkokarsinnoissa. Venäläisseurat eivät myöskään saa osallistua enää Uefan alaisiin kilpailuihin. Uefa on myös sanonut irti sponsorisopimuksensa venäläisen Gazpromin kanssa.

Kansainvälinen Jalkapalloliitto Fifa sulki Venäjän ulos MM-karsinnoista sekä kaikesta muusta kansainvälisestä jalkapallotoiminnasta maanantaina. Venäjän oli määrä pelata MM-jatkokarsinnassa Puolaa vastaan vain kolmen ja puolen viikon päästä.

Päätös tehtiin yhdessä Euroopan Jalkapalloliiton Uefan kanssa, ja siihen liittyi myös kaikkien venäläisseurojen sulkeminen kansainvälisten kilpailujen ulkopuolelle. Fifa ja Uefa pääsivät yhteisymmärrykseen Venäjän sulkemisesta pois kansainvälisestä kilpailutoiminnasta vain päivää sen jälkeen, kun Fifa sai kritiikkiä reagoimattomuudestaan Venäjän Ukrainassa aloittamaa sotaa kohtaan.

Ensimmäisinä painetta kattojärjestölle antoivat Puolan, Ruotsin ja Tšekin Jalkapalloliitot, jotka ilmoittivat viime viikolla, etteivät aio pelata Venäjää vastaan missään olosuhteissa. Maat oli arvottu Venäjän kanssa samaan MM-jatkokarsintapolkuun, ja niistä kahden olisi kuulunut alun perin pelata Venäjää vastaan maaliskuun viimeisellä viikolla. Myöhemmin muiden maiden, kuten Englannin ja USA:n, liitot yhtyivät boikottiin.

Fifa ja Uefa tiedottivat, että päätös on voimassa, kunnes toisin tiedotetaan.

– Jalkapallo on yhdessä tämän asian kanssa ja tuntee solidaarisuutta ukrainalaisia kohtaan, sanottiin Fifan tiedotteessa. Ukraina, jonka on määrä kohdata Skotlanti MM-jatkokarsinnassa maaliskuun lopussa, saa jatkaa otteluitaan normaalisti. Sen kotiottelut tullaan kuitenkin sodan takia pelaamaan neutraalilla maaperällä.

Uefa oli jo viime viikolla siirtänyt Mestarien liigan finaalin, joka oli määrä pelata Pietarissa, pelattavaksi Pariisiin. Nyt Euroopan kattojärjestö meni vielä pidemmälle ja sanoi irti sponsorisopimuksensa venäläisen energiayhtiön Gazpromin kanssa. Sopimuksen on kerrottu tuovan Uefalle yli 40 miljoonaa euroa vuodessa.

Vain tunteja ennen Fifan ja Uefan päätöstä myös Kansainvälinen Olympiakomitea oli kehottanut eri liittoja sulkemaan Venäjän ja venäläisurheilijat ulos kaikesta kansainvälisestä urheilutoiminnasta.

Uefa ei vielä tiedottanut, ottaako joku toinen maa Venäjän paikan MM-jatkokarsinnoissa, vai eteneekö Puola suoraan oman jatkokarsintapolkunsa finaaliin. Myös Spartak Moskovan, ainoan venäläisseuran, joka oli vielä mukana eurokilpailuissa, pelit Euroopan kentillä päättyvät tähän.


Kanada - Uusi-Seelanti