Venäjä tulisi sulkea pois kaikesta kansainvälisestä jalkapallotoiminnasta. Fifa ei kuitenkaan näytä tekevän elettäkään sen toteuttamiseksi. 

Jalkapallokausi porskuttaa eteenpäin radikaalista maailmantilanteesta huolimatta. Euroopan MM-karsinnat Qatarin MM-kisoihin jatkuvat alle kuukauden päästä, ja huolimatta siitä, että Venäjä on aloittanut täysimittaisen sodan toista Euroopan valtiota kohtaan, on Puolan määrä kohdata Venäjän maajoukkue MM-jatkokarsinnassa torstaina 24. maaliskuuta.

Fifan johto kokoontui viikonlopun aikana neuvottelemaan siitä, miten maailman johtava jalkapalloliitto tilanteeseen reagoisi ja miten se Venäjän osallistumiseen kansainvälisiin turnauksiin suhtaituisi. Lopulta kävi ilmi, ettei oikein mitenkään.

Fifa lainasi sivun Kansainvälisen Olympiakomitean pelikirjasta ja ilmoitti, että Venäjä kyllä saisi pelata, mutta ottelu pelattaisiin neutraalilla maaperällä ja ilman faneja. Samaan vauhtiin Fifan edustajat totesivat, ettei Venäjä saa esiintyä ottelussa omalla nimellään tai lipullaan. Toisin sanoen Fifa ei siis tehnyt mitään.

Puolan Jalkapalloliitto on jo tehnyt selväksi, ettei maa aio kohdata Venäjää missään olosuhteissa, ei Venäjän maaperällä eikä muuallakaan. Se oli jo aiemmin ilmoittanut boikotoivansa koko ottelua, eikä päätös muuttunut Fifan köykäisten linjanvetojen jälkeen.

Puolan Jalkapalloliiton presidentti Cezary Kulesza kommentoi Fifan päätöksen olevan hyväksymiskelvoton. Presidentti totesi Fifan päätöksen olevan vain kulissia, joka ei muuta totuutta miksikään.

– Emme ole kiinnostuneita julkisivusta. Meidän lähtökohtamme eivät muutu. Puolan maajoukkue ei tule pelaamaan Venäjää vastaan MM-jatkokarsinnoissa, oli Venäjän joukkueen nimi mikä tahansa.

Puolan Jalkapalloliitto ei kuitenkaan jättänyt asiaa siihen. Se lähetti Fifalle virallisen kirjeen, jonka pääasiallisena sisältönä oli vaatimus Venäjän diskaamiseen MM-karsinnoista.

– Puolan Jalkapalloliitto ilmoittaa, että Venäjän valtion brutaalien toimien ja Ukrainassa riehuvan sodan takia emme näe mahdolliseksi pelata Venäjää vastaan Qatarin MM-kisojen jatkokarsinnassa, oli vastustajajoukkueen nimi tai ottelupaikka mikä tahansa. Sen jälkeen, kun Venäjä aloitti Ukrainaa vastaan sodan, jonka lähes koko maailma on tuominnut, tämä on ainoa päätös, jonka voimme tehdä. Esiintyminen ottelussa Venäjää vastaan olisi häpeällistä pelaajillemme ja koko jalkapalloyhteisölle, sen sijaan, että näyttäisimme solidaarisuutta Ukrainaa kohtaan. Liittona kieltäydymme pelaamasta Venäjää vastaan, kirjeessä luki.

– Samalla pyydämme Fifaa reagoimaan välittömästi siihen brutaaliin väkivaltaan, jonka näemme toteutuvan Ukrainassa päivittäin. Nyt on aika osoittaa, että Fifan Ihmisoikeusprotokolla on muutakin sanahelinää erottomalla Venäjän Jalkapalloliitto vuoden 2022 Qatarin MM-kisojen karsinnoista.

Useat muut maat asettuneet Puolan rinnalle

Puolan Jalkapalloliitto ei suinkaan ole yksin näkemyksensä kanssa. Myös Ruotsin ja Tšekin Jalkapalloliitot ilmoittivat, etteivät tule pelaamaan Venäjää vastaan MM-jatkokarsinnoissa. Ruotsi ja Tšekki kohtaavat toisensa MM-jatkokarsinnassa 24. maaliskuuta, ja voittajan on määrä pelata Puolan ja Venäjän välisen ottelun voittajaa vastaan jatkokarsinnan finaalissa.

– Nykyisessä tilanteessa ei ole mahdollista pelata otteluita Venäjän maajoukkuetta vastaan, ei edes neutraalilla maaperällä. Me kaikki haluamme sodan loppuvan mahdollisimman pian, Tšekin Jalkapalloliitto tiedotti.

Myös Englannin Jalkapalloliitto ilmoitti, ettei Englanti tule pelaamaan Venäjää vastaan missään yhteydessä tai millään tasolla ennalta määräämättömään aikaan.

– Solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan, ja tuomitakseen Venäjän valtiovallan suorittamat julmuudet, FA (Englannin Jalkapalloliitto) vahvistaa, ettemme tule pelaamaan Venäjää vastaan missään kansainvälisessä ottelussa ennustettavissa olevaan tulevaisuuteen. Tämä sisältää kaikki mahdolliset ottelut niin aikuisten, nuorten kuin vammaisurheilijoidenkin kohdalla, liiton tiedotteessa sanottiin.

Hallitseva maailmanmestari Ranska on sanonut tukevansa Venäjän erottamista kansainvälisestä jalkapallotoiminnasta.

– Urheilumaailma, ja etenkin jalkapallo, ei voi pysyä neutraalina. Minä en todellakaan vastustaisi Venäjän erottamista, Ranskan Jalkapalloliiton presidentti Noël Le Graët kertoi Le Parisienille.

Fifa on pitkään ollut läpimätä organisaatio – mutta vajoaako se vielä alemmaksi?

Kansainvälisistä liitoista Uefa toimi ensimmäisenä. Euroopan Jalkapalloliitto siirsi kevään Mestarien liigan finaalin, joka oli tarkoitus pelata Pietarissa, Pariisiin. Lisäksi Uefa ilmoitti, että kaikki Venäjän maajoukkueiden ja venäläisten seurajoukkueiden kansainväliset ottelut tulee tästä eteenpäin pelata neutraalilla maaperällä. Venäjällä ei, toisin sanoen, siis enää tulla pelaamaan kansainvälistä jalkapalloa.

Ainoa venäläinen seurajoukkue, joka on vielä mukana Uefan alaisissa kilpailuissa, on Eurooppa-liigan pudotuspeleissä mukana oleva Spartak Moskova. Moskovalaisjoukkueen seuraava vastustaja RB Leipzig on kuitenkin ilmoittanut, että se odottaa Uefalta jyrkempiä toimia.

Uefan tekemät peliliikkeet ovat hyvä aloitus. Ne tarvitsevat kuitenkin jatkoa, jos jalkapallopäättäjät aikovat osoittaa, että he aidosti tuomitsevat Venäjän sotatoimet Ukrainassa.

Uefa voi evätä Spartak Moskovalta oikeuden osallistua Eurooppa-liigan pudotuspeleihin. Sen jälkeen pallo on Fifalla. Kansainvälisen Jalkapalloliiton on osoitettava, että se välittää ihmisoikeuksista, ja asetuttava samaan rintamaan, jossa muun muassa Puola, Ruotsi, Tšekki, Englanti ja Ranska jo ovat. Venäjän osallistuminen MM-kisojen jatkokarsintaan on estettävä.

Tähän mennessä Fifa on kommentoinut tilannetta moneen otteeseen, mutta ei ole sanonut mitään. Liiton presidentti Gianni Infantino on useasti aiemminkin esiintynyt huonossa valossa ihmisoikeuskysymysten suhteen. Lisäksi Fifa on rypenyt vuosien varrella korruptioskandaaleissa ja osoittanut välillisesti tukevansa eritasoisia diktatuureja.

Nyt yksi näistä Fifan lempilapsista on aloittanut sodan toista sen jäsenmaata kohtaan. Fifa on läpimätä organisaatio, mutta jopa sen voisi kuvitella vetävän rajan sotatoimiin. Nyt ei kuitenkaan näytä hyvältä. Rima Fifan suhteen on jo todella matalalla – seuraavaksi nähdään, onnistuuko liitto alittamaan sen silti.


Kanada - Uusi-Seelanti